3238 Sayılı Kanun

Kısaca: 3238 Sayılı Kanun’la Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın kurulması, savunma sanayii politikasının yeni esaslarını... ...devamı ☟

3238 Sayılı Kanun’la Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın kurulması, savunma sanayii politikasının yeni esaslarını da beraberinde getirmiştir.

3238 sayılı Savunma Sanayii Hakkında Kanun’un amacı ‘Modern bir savunma sanayiinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonunun sağlanması’ şeklinde ifade edilmektedir.

Bu kanun çerçevesinde uygulanan temel politika:

* yerli sanayi altyapısından azami ölçüde yararlanmak,

  • ileri teknolojili yeni yatırımları yönlendirmek ve teşvik etmek,
  • yabancı teknoloji ile işbirliği ve sermaye katkısını sağlamak,
  • araştırma-geliştirme faaliyetlerini teşvik etmek suretiyle gerekli her türlü silah, araç ve gerecin mümkün olduğunca Türkiye’de üretimini sağlamaktır.


Yeni politika ile, eski uygulamalardan farklı olarak;

   *      yerli ve yabancı özel sektöre açık,


   *      dinamik bir yapıya kavuşmuş,


   *      ihracat potansiyeline sahip,


   *      yeni teknolojilere adapte olmakta güçlük çekmeyen,


   *      teknolojik gelişmeler karşısında kendini yenileme kabiliyetini bulunan,


   *      Türkiye’yi başta NATO ülkeleri olmak üzere, diğer pek çok ülke karşısında sürekli alıcı durumundan kurtarıp dengeli işbirliğini mümkün kılan, bir savunm sanayii kurulması öngörülmüştür.


3238 Sayılı Kanun ile Teşkil Edilen Yapılanma

1985 yılında çıkarılan 3238 sayılı Kanun ile; savunma sanayiini sağlam bir temel üzerine inşa edebilmek için sürekliliğin, kaynak ihtiyacının ve devlet yönlendirmesinin gerekli olduğu noktalarından hareketle, bu alandaki çalışmaları tek elden yürütmek ve koordine etmek amacıyla Savunma Sanayii Müsteşarlığı kurulmuştur. Kanun’un amacı, ‘Türkiye’de modern bir savunma sanayiinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonunun sağlanması’ şeklinde ifade edilmiştir. Bu amaca ulaşılabilmesinin temel prensibi; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu her türlü silah, araç ve gerecin mümkün ve ekonomik olduğu ölçüde Türkiye’de üretilmesidir.

           3238 Sayılı Kanun, tamamıyla yeni bir savunma sanayii anlayışının yanı sıra, son derece esnek ve hızlı işleyen bir sistem getirmiştir. Bahse konu sistemin 5 temel mekanizmasını; Savunma Sanayii İcra Komitesi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Savunma Sanayii Destekleme Fonu, Savunma Sanayii Yüksek Koordinasyon Kurulu ve Savunma Sanayii Denetleme Kurulu oluşturmaktadır. 

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.