Bayram

Kısaca: BAYRAM Dini ve milli bakımdan ehemmiyeti olan, milletçe her sene kutlanan gün veya günler. Bayram kelimesinin çok eskilerde kullanıldığına dair elde bir delil yoktur. Ancak İslamiyetten sonra bayram manasına gelen "iyd" kullanılmıştır. Her yıl Müslümanların sevinçli neşeli günleri tekrar geldiği için böyle günlere iyd, yani bayram denilmiştir. İslamiyetten önce kavimler, devletler kendi inanç, örf ve adetlerine göre belli günleri kendileri için kutsa ...devamı ☟

bayram
Bayram

Kelimenin aslı bazram veya badramdır. Terim olarak yılın belli gününde, günlerinde kutlanan geleneksel ve toplumsal sevinç. Bayramlar iki ana kola ayrılır:

1. Dini bayramlar (Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı vb.)

2. Resmi ulusal bayramlar (Cumhuriyet Bayramı,23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı,30 Ağustos Zafer Bayramıvb.).

3. Etnik ve uluslararası bayramlar (1 Mayıs vb.) Dini ve milli bakımdan ehemmiyeti olan, milletçe her sene kutlanan gün veya günler. Bayram kelimesinin çok eskilerde kullanıldığına dair elde bir delil yoktur. Ancak İslamiyetten sonra bayram manasına gelen "iyd" kullanılmıştır. Her yıl Müslümanların sevinçli neşeli günleri tekrar geldiği için böyle günlere iyd, yani bayram denilmiştir.

İslamiyetten önce kavimler, devletler kendi inanç, örf ve adetlerine göre belli günleri kendileri için kutsal kabul etmişler ve bu günleri çeşitli ayinlerle kutlamışlardır. Dede Korkut Hikayelerinde, hanların başa geçmelerini, doğum ve zaferlerini kutlamak için toplandıkları, şölenler tertib ettikleri, ölümleri için yuğ, yani yas merasimi yaptıkları bilinmektedir.

İslam dininde bayramlar; Arabi aylardan Şevval ayının birinci günü Ramazan bayramı, Zilhicce ayının onuncu günü Kurban bayramıdır. Ramazan bayramı, üç gün, Kurban bayramı ise dört gündür. Müslümanlar bayram günlerine ayrı bir önem verirler. Zira bu günler, günahların affedildiği, birlik ve beraberlik duygularının pekiştirildiği, yoksulların sevindirildiği günler olması bakımından sevinç ve neşe kaynağıdır. Bayramlarda yapılması gerekli vazifelerden bazıları şunlardır:

Bayram günlerinde herkes temiz ve iyi giyinir, çocuklara yeni elbiseler alınır, yoksullar, yetimler sevindirilir, dost akraba ziyaret edilir. Dargınlar barıştırılır. Ekseriya bayram namazlarından sonra kabristanlar ziyaret edilerek, geçmişler, akrabalar, din büyükleri için Kur'an-ı kerim ve dualar okunur.

Peygamber efendimiz Medine'ye hicret edince, Medinelilerin cahiliye adetlerinden kalma bayramları kutladıklarını görünce; "Allahü teala size onlardan daha hayırlı iki bayram (Ramazan ve Kurban Bayramı) ihsan etti." buyurarak Müslümanlara sevinç ve neşe günlerini bildirmiştir.Yine buyurdu ki: "Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tövbe reddolmaz. Fıtr (Ramazan) ve Kurban bayramının birinci geceleri, Şaban (ayı)nın on beşinci (Berat) gecesi ve arefe gecesi."

Ayrıca İslam büyükleri bir Müslümanın Allahü tealanın emirlerine uyup yasaklarından sakınarak, günah işlemeden, haram lokma yemeden geçirdiği günleri de bayram kabul etmişlerdir.

Hazret-i Ali bir kalabalığı eğlence içinde görüp böyle eğlenip neşelenmelerinin sebebini sorduğunda onlar: "Bugün bayramımızdır." dediler. Bunun üzerine hazret-i Ali de; "Günah işlemediğimiz günler de bizim bayramımızdır." buyurdu.

Yine Müslüman ruhunu teslim (vefat) edeceği zaman rahmet meleklerini, Cennetteki nimetleri görüp onları görmenin zevkiyle can verme vakti de Müslümanın bayramı olduğu bildirilmiştir.

Dini manalarda kullanılan bayramlara, Cumhuriyetin ilanından sonra milli bayramlar da eklenmiştir. Her sene büyük merasimlerle kutlanan Cumhuriyet, 23 Nisan, 19 Mayıs Gençlik ve Spor, 30 Ağustos Zafer Bayramı, milli bayramlarımızdandır.

Deyimler:

Bayram yeri, bayramlık, eski bayramlar, bayramlaşmak, bayram ayı, bayram etmek, bayram havası, bayram koçu gibi, bayram şekeri, iki bayram arası, bayram tekbirleri, bayramda seyranda, bayramdan bayrama, bayramüstü, bayram değil seyran değil.

Etnik veya mezheplere özgü kutlamalara şenlik denir, bunları bayramdan ayıran ulusal veya toplumsal olmamasıdır. Hıdrellez, Ertuğrul Gazi Şenlikleri gibi.

Dini bayramlar ay takvimine göre kutlanır. Bu nedenle her yıl 10 gün öne gelir ve dolayısıyla bir bayram günü bir insan ömründe yaza, kışa, sonbahara, ilkbahara gelecektir. Dini bayramlarda da resmi yerler kapalıdır, ulusal bayramlarda da.

Bayram öncesi evlerde temizlik yapılır, çocuklara bayramlık alınır. Bayram gezmesi ve ziyaretleriyle, akrabalar ziyaret edilir, dargınlar barışır, yaşlılara genç olanlar ziyarete gider. Bayramda tatlı, şeker ikramı adettendir, Ramazan Bayramı'nın bir adı da Şeker Bayramı olmuştur. Bayramda mezarlık ziyaretleri de adettendir.

Ulusal bayramlar, kurtuluş bayramlarında ise, resmigeçit yapılır. Tarihsel coşku ve anlam konuşmaları kutlamalarla devam eder. Etnik ve uluslararası bayramlarda halk dansları ve festivaller düzenlenir. 1 Mayıs, Nevruz ve Hıdrellez, Mesir bayramları bu tür bayramlardır.

bayram

Türkçe bayram kelimesinin İngilizce karşılığı.
[Bayram] adj. holiday, festal
n. holiday, holidays, festival, feast, fete, fiesta, gala

bayram

ulusal ya da dinsel bakımdan önemi olan ve kutlanan gün ya da günler.
bir kuruluş yıldönümünü ya da olayı kutlamak amacıyla yapılan gösteri ve eğlencelerin tümü.
sevinç, neşe.

bayram

Türkçe bayram kelimesinin Fransızca karşılığı.
fête [la]

bayram

Türkçe bayram kelimesinin Almanca karşılığı.
n. Beiram, Bairam, Feiertag, Fest

bayram

Osmanlıca bayram kelimesinin Türkçe karşılığı.
Bir dinde mübarek addolunan gün.

bayram

(Türkçe) Erkek ismi 1. Neşe ve sevinç günü. Dini bakımdan hususi değeri olan ve milletçe kutlamalar yapılan gün veya günler.

misafir - 8 yıl önce
Bayramlar birlik ve beraberliğimizi arttırır.Küsler barışır,küçükler büyüklere el öpmeye giderler.Tıpkı ramazan bayramına benzemektedir.bir tek özelliği kurban kesmektir kurban etleri yoksullara,akrabalara,ve komşulara dağıtılır bu sırada hem sevap hem de kurban bayramının tadını çıkarmış oluruz.

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Bayram
2 yıl önce

yıl iki dini bayram kutlar: 1. Ramazan Bayramı, 2. ... Kurban Bayramı. Millî bayramlar= Bir ülkede kutlanan ulusal içerikli bayramlara verilen adıdır...

Bayram, 1 Mayıs, Cumhuriyet Bayramı, Dini bayramlar, Festival, Hıdrellez, Kurban Bayramı, Nevruz, Paskalya, Ramazan Bayramı, Ş�enlik
Hacı Bayram-ı Veli
2 yıl önce

kurucusudur. Türbesi, Ankara'da Hacı Bayram Câmii'nin bitişiğinde bulunmaktadır. Doğum ismi, Numan bin Ahmed, lâkâbı "Hacı Bayram"dır. 1352 (H. 753) tarihinde...

Hacı Bayram-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli
Ramazan bayramı
2 yıl önce

Bayramı'nın ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazını genellikle erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur. Bayram boyunca...

Ramazan bayramı, Ramazan bayramı
Bayram Bektaş
2 yıl önce

com'da Bayram Bektaş TFF.org'da Bayram Bektaş Mackolik.com'da antrenör Bayram Bektaş TFF.org'da antrenör profili Transfermarkt.com.tr'de Bayram Bektaş...

Kurban bayramı
2 yıl önce

bayram olmuştur. İslam peygamberi, Hac gibi terk edilen İbrahim geleneği, tekrar hayata geçirmiştir. Bayram sabahı, Bayram namazı kılınır ve Bayram hutbesi...

Kurban Bayramı, Kurban Bayramı
Bayram Paşa
2 yıl önce

Bayram Paşa, Ladikli Bayram Paşa olarak da bilinir (ö. 21 Mart 1638), IV. Murad saltanatında 2 Şubat 1637 - 26 Ağustos 1638 tarihleri arasında bir yıl...

Bayrampaşa
Bayram namazı
2 yıl önce

Bayram namazı (Arapça: صلاة العيد), Ramazan Bayramı veya Kurban Bayramı'nın ilk günü Güneş'in doğmasından yaklaşık 50 dakika geçtikten sonra cemaatle...

Cadılar bayramı
2 yıl önce

Britanya'da ise seküler bir bayram olarak kutlanmaya devam etti. Amerika'ya yerleşen ilk kolonilerde -pek çok bayram gibi- Cadılar Bayramı da yasaklandı. Bununla...

Cadılar Bayramı, 31 Ekim, Amerikan, Avustralya, Balkabağı, Festival, Filipinler, Galler, Hediye, Hristiyan, Kuzey Amerika