Bluetooth

Kısaca: Bluetooth (ing.) endustri standardı kablosuz WPAN (Wireless Personal Area Network). Bluetooth ismi eski Danimarka kralı Harald Blatand'ın adından esinlenerek konulmuş bir isimdir ve mavi diş anlamına gelir. ...devamı ☟

Bluetooth
Bluetooth



Bluetooth Logo (Amblem)
Bluetooth Logo (Amblem)
Bluetooth ismi eski Danimarka kralı Harald Blatand'ın adından esinlenerek konulmuş bir isimdir ve Türkçe karşılığı mavi diş'tir. WPAN (Wireless Personal Area Network) standardı üzerine bünyesinde geliştirilen, kablosuz bağlantı şekli olan Radyo Frekansı teknolojisidir(Radio Frekans Technology 'R.F.T.'). 2.4GHz ISM bandı (Industrial Scientific Medical Band), IEEE 802.11 ve IEEE 802.15 radyo bantları üzerinde oluşturulan Kişisel Alan Ağları (Personal Area Network 'PANs') ile veri iletişiminin gerçekleştirilebildiği yeni nesil kablosuz veri iletişim/transferi teknolojisi standardıdır.

Bilindiği üzere Bluetooth teknoljisi; cep telefonu ,bilgisayar , PDA ve Dijital Kamera gibi birçok elektronik cihazı kısa dalga radyo sinyalleri kullanarak dar band aralıkları aracılığı ile birbirine bağlar ve veri transferinin gerçekleşmesini sağlar.

Kablo bağlantısını ortada kaldıran Bluetooth, bilgisayar, çevre birimleri, ve diğer cihazların birbirleri ile kablo bağlantısı olmadan görüş doğrultusu dışında bile olsalar haberleşmelerine olanak sağlar. Bluetooth teknolojisi 2.4 ghz ISM frekans bandında çalışmakta olup, ses ve veri iletimi yapabilmektedir. Bluetooth 1.2 ile saniyede 721 Kbit'a kadar veri aktarabilirken son sürüm/versiyon olan Bluetooth 3.0 ile saniyede 481 Mbit'e kadar veri transferi gerçekleştirmek mümkün.

Bluetooth kendisinden önceki kablosuz bir şekilde veri transferini gerçekleştirmeye olanak tanıyan Kızıl Ötesi teknolojisi IRDA(Infrared Data Association)
ile saniyede 115 kbit hıza varacak şekilde veri transferlerini gerçekleştirebiliyordu. Fakat IrDA teknolojisinde mesafe en fazla 1 metreyi bulmakta fakat hızda bir okadar düşmektedir. İlk olarak Bluetooth 1.2 versiyona sahip ilk Bluetooth standardı ile hız 721 Kbit, mesafe ise 10 metre ile 100 metre arasına çıkmıştır. Sonraki sürümler ile mesafe aynı kalmış, ancak hız yükselmiştir.


1994 yılında Bluetooth Ericsson firması tarafından geliştirildi, cep telefonları ve diğer mobil cihazları kablosuz birbirine bağlamak ve iletişim kurmak için.

Bluetooth özelliği bulunan cihazların finansal çıkar sağlama amacıyla, kişisel gizli bilgileri ele geçirmeye yönelik tehditlere maruz kalabilirler. Phishing saldırılarıda ciddi güvenlik riski taşıyor.

Mobil cihazları hedefleyen kötü amaçları kodların hem sayısında hem de ciddiyetinde artış olması bekleniyor. Özellikle Bluetooth özelliği bulunan cihazların açıklarını araştıran birçok grup bulunmakta.

Bluetooth, uluslararası standartlara uygun bir telsiz iletim sistemidir. Bluetooth ile çok küçük cihazlar bile telsiz yönetilebiliyor ve kontrol edilebiliyor.

Üreticiler yoğun bir şekilde bu teknolojiyi dizüstü bilgisayarlarda, ceptelefonlarda ve aksesuarlarda kullanıyorlar.

Tarihçe

1994 senesinde Ericsson şirketi ceptelefonları ile aksesuarları arasında iletişim kurabilecek ucuz ve elektrik sarfiyatı düşük olan bir telsiz teknolojisi fikrini araştırmaya başladı. Amaç konforsuz, birbirine uyumsuz ve sık sık arızalanan kablolu bağlantıların yerini alacak telsiz bir teknoloji geliştirmekti.

Araştırmanın pozitif sonuçları ardından 1998 senesinde beş şirket; Ericsson, Nokia, IBM, Toshiba ve Intel "Special Interest Group" (SIG)'u kurdu. Bu grup ilerleyen aylarda Bluetooth'un lisanslama kurallarını belirledi. Şimdiye kadar SIG'e 3com, Lucent, Microsoft, Motorola, B&O, Volvo ve Sony gibi 1900'ün üzerinde şirket katıldı.

Bluetooth ismi 10. yüzyılda yaşamış Viking kralı Harald Blåtand'dan esinlenerek oluşturulmuş. Blåtand, Danca(İskandinavca)'da "Mavi Diş" ingilizce Bluetooth anlamına geliyor. Bluetooth teknolojisinin geliştirilmesinde İskandinav şirketlerinin büyük emeği geçtiği için, zamanında Danimarka'yı ve Norveç'i birleştirip Hıristiyanlaştıran ve Danimarka kültürüne yeni bir standart getiren Blåtand'ın ismi kullanılmış.

İletim Teknolojisi

Bluetooth cihazları 2.4GHz ISM (Industrial Scientific Medical Band) bandı üzerinde IEEE 802.15 ve IEEE 802.11 sinyal aralıklarında çalışıyor. ISM, Fransa hariç, tüm dünyada herkes tarafından lisanssız kullanılabilir. Başka uygulamalarda bu bandı kullanabildiği için karşılıklı çakışmalar olabilir. Özellikle WLAN (kablosuz ağ) Bluetooth'tan kötü yönde etkilenebilir. Ama Bluetooth WLAN'dan etkilenmemektedir.

Aynı anda sekize kadar cihaz birbiriyle karşılıklı iletişim kurabiliyor. Kullanılabilecek hizmetlerden birkaçtanesi: Audio-Gateway (PC), Network bağlantıları, Fax, kulaklık, senkronizasyon ve dizüstü bilgisayar, avuçiçi bilgisayar ve ceptelefonu arasında veri transferi, vb. İmkanlar çok geniş ve gittikçe genişletiliyor.

İki Bluetooth cihazının birbiriyle iletim kurmadan önce karşılıklı tanımlanmaları gerekiyor. Bunun için cihazlar bir "tanımlama modu" nda birbirini bulmalı ve bir "tanımlama kodu" ile bağlanmalılar. Böylece çevredeki diğer cihazlarla istenmiyen bağlantılar engellenmiş olur.

Bluetooth cihazları üç ayrı veri sınıfına ayrılıyorlar:
  • Class 1, cihazları en fazla 100 miliwatt'la çalışıyorlar ve 100 metreye kadar veri iletebiliyorlar.
  • Class 2, cihazları en fazla 2,5 miliwatt'la 30 metreye kadar yayın verebiliyorlar.
  • Class 3, cihazları en fazla 1 miliwatt'la 10 metreye kadar ulaşabiliyorlar.


Veriler birden fazla senkron ve bir asenkron veri kanalından iletiliyor. Senkron kanallar iki yönde herbiri 64kBit/s hızla çalışıyor ve özellikle ses iletimi için kullanılıyorlar. Asenkron veri kanalı bir yönde en fazla 721kBit/s ve diğer yönde en fazla 57,6kBit/s hızında çalışıyor. Bu kanalda opsiyonel kullanılabilen simetrik iletme ile çift yönlü 432,6kBit/s hız mümkün. Böylece Bluetooth'un toplam veri kapasitesi 1MBit/s.

Güvenlik

Tüm iletilen veriler en fazla 128Bit'lik kodlamayla şifrelenebilir. Tanımlama için yine 128 Bit'lik şifreleme kullanılıyor. Her Bluetooth cihazının kendisine ait 48Bit'lik tanımlaması var. Böylece dünya çapında 281 trilyon cihaz birbirinden ayırtedilebilir.

Bluetooth'un 10 metrelik yayın mesafesi dışardan birisinin veri iletimine girmesi için cihaza çok yakınlaşmasını gerektiriyor. Bu nedenle Bluetooth çok güvenli sayılabilir.

Beklentiler

Yönetimi, şifrelemeyi ve alıcı ve verici teknolojisini çok küçük bir modülde birleştiren ve üstelik çok ucuz olan Bluetooth teknolojisini yakın gelecekte her cihazın içinde bulmak mümkün olacaktır. Harcanılan enerjinin düşük olması ve Bluetooth 3.0 versiyonu ile artık veri transfer mesafesinin uzaması ve ayrıca veri transfer hızının yine 3.0 versiyon ile saniyede 480 MB'ı buluyor olması gelip geçici bir teknoloji olmadığının ve devamlı olarak kendisini geliştirerek ihtiyaçlara tam cevap verecek şekilde kabloları ortadan kaldırabileceği görülmektedir.

Bağlantılı



Linkler

  • http://www.bluetooth.org/


İlgili Şirketler:

Bluetooth

Almanca Bluetooth kelimesinin İngilizce karşılığı.
n. open specification for short-range wireless communication between various types of communication devices (such as cellular telephones, pagers, hand-held computers, and PCs)

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Bluetooth Resimleri