Kalınbağırsak Kanseri

Kısaca: Kalınbarsak kanseri her yaşta görülebilmesine karşın, hastaların %90'ından fazlası, 40 yaş ve üzerindedirler. Bu yaştan itibaren her 10 yılda bir risk yaklaşık iki katına çıkar. Ailesinde kalınbarsak kanseri veya kalınbarsak polibi bulunanlar ve ülseratif kolit hastalığı olanlarda ortaya çıkma riski artar. ...devamı ☟

Kalınbağırsak Kanseri
Kalınbağırsak Kanseri

Kalınbarsak kanseri her yaşta görülebilmesine karşın, hastaların %90'ından fazlası, 40 yaş ve üzerindedirler. Bu yaştan itibaren her 10 yılda bir risk yaklaşık iki katına çıkar. Ailesinde kalınbarsak kanseri veya kalınbarsak polibi bulunanlar ve ülseratif kolit hastalığı olanlarda ortaya çıkma riski artar.

Polipler ve kanserin erken aşamaları, genellikle belirti vermezler. Bu yüzden 40 yaşından itibaren Rektal Muayene, Sigmoidoskopi ve Dışkıda Gizli Kan Testi mutlaka yaptırılmalıdır. Rektal muayene yani biz doktorların makattan parmakla yaptığı muayene ile, kalınbarsak poliplerinin %80 ve daha fazlasına tanı konulabilir. Dışkıda Gizli Kan Testi, hiçbir belirti vermeyen ve sinsi sinsi kanama yapan poliplerin tanınmasında kullanılır.

Sigmoidoskopi de ise özel bir alet ile makattan rektum bölgesine girilir ve ışık kaynağı yardımıyla bu bölge ayrıntılı olarak incelenir. Erken dönemde yakalanan kanserlerde iyileşme oranı %80-90 arasındadır. Kalınbarsak kanserleri, selim tabiatlı polipler yani et parçaları şeklinde başlarlar ve zamanla bu polipler kanserleşirler. Kalınbarsak kanserinin önlenmesi için, poliplerin kanserleşmeden tanınması ve cerrahi yöntemlerle çıkarılması gerekmektedir.

Kalınbarsak kanserinin en sık görülen belirtileri

   * Makattan gelen kanama ve dışkılama alışkanlıklarının değişmesi (kabızlık veya ishal )
   * Karın ağrısı
   * Karında kitle
   * Kilo kaybı


Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Kalınbağırsak Kanseri Resimleri