Werner Karl Heisenberg

Kısaca: Werner Karl Heisenberg (1901 - 1976) Atomun ya­pısı ile alakalı çalışmaları ile tanınmış, kuantum mekaniğinin kurucusu olan Alman fizikçisi. 1901 'de Würzburg'da doğdu. 1 Şubat 1976'da Mü­nih'te vefat etti. ...devamı ☟

Werner Karl Heisenberg (1901 - 1976) Atomun ya­pısı ile alakalı çalışmaları ile tanınmış, kuantum mekaniğinin kurucusu olan Alman fizikçisi. 1901'de Würzburg'da doğdu. 1 Şubat 1976'da Mü­nih'te vefat etti.

Münih Üniversitesinde Arnold Sommerfeld ile beraber araştırmalar yaptı. Daha sonra Max Bom, David Hilbert ve Niels Bohr gibi meşhur fi­zikçilerle çalıştı. Heisenberg (1925 'te) ve Evwin Schrödinger (I926'da) ayrı ayrı atomun kuvan­tum (dalga) mekaniğini farklı olarak, fakat mate­matik yönünden eşit şekilde formüllendirdiler. Bunların teorileri 1928 senesinde İngiliz teori fi­zikçisi Pal Dirac tarafından genişletilip geliştirildi. 1927'de Leipzig Üniversitesi fizik profesörlü­ğüne tayin edildi. Aynı yıl meşhur belirsizlik pren­sibini ortaya koydu.

Atom yapısı bilgisine katkılarından dolayı fi­zik dalında 1932 Nobel ödülüne layık görüldü. 1941 senesinde şimdiki Max Planck Enstitüsünün müdürü olan Heisenberg, 1958'de, atomun içindeki temel parçacıkların yapısını izah eden, birleşik şaha teorisinin formülünü ortaya koydu.

Heisenberg, hiçbir fizik bilgininin açıklama ya­pamadığı bir konuyu da aydınlattı. Bu konu, atom çekirdek yapısına ait olup; Mezon Alan Teorisi olarak isimlendirilmiştir.

Atom çekirdeğinde protonlar ile nötronlar bu­lunur. Hakikatte, protonlar artı (+) yüklü oldu­ğundan bir arada bulunamazlar. O halde atom çe­kirdeğinde öyle bir olay vuku bulmalıdır ki, bu se­beple protonların birarada durması mümkün olsun. Olay şöyle cereyan eder:

Çekirdekteki bir protona, yanındaki nötrondan eksi (-) yüklü bir eleman (mezon) sıçrar. Eksi yük kazanan proton nötron olur. Eksi yük kaybeden nötron da protona dönüşür. Bu olay saniyenin çok küçük bir kesrinde vuku bulur. Öyle ki, protonlar birbirlerini itmeye zaman kalmadan nötron olurlar. Bu hal böyle devam eder. Atom çekirdeğindeki me­zon alış verişi bir an için dursa, fizik alemi anın­da yok olur.

Heisenberg'in belirsizlik prensibi şöyledir: Bir elektronun yerini tespit edebilmek için dalga boyu kısa olan ışınlara ihtiyaç vardır. Bu ışınlar da enerji paketlerinden (fotonlardan) ibaret olduğundan, elektrona çarparak onun yerini de­ğiştirirler. Elektrona çarparak onu etkilememesi için footonları çok küçük ve dalga boyu uzun olan ışınların kullanılması gerekir. Bu suretle elektro­nun hareketinde önemli bir değişme olmayacaktır.

Fakat uzun dalgalı ışınlar kuvvetli bir görüntü sağlamadığından, ancak çok belirsiz bir görüntü el­de edilir. Şu halde, bir elemanın yerini tespit etmek mümkün değildir.

1956 senesinde İstanbul'a gelip konferanslar veren V.Heisenberg, bir konferansında sözlerini şöyle bitirmiştir: "Bütün nutuklarımda, atomdaki enerjiden nasıl istifade edilebileceğini anlattım. Şimdi aklımıza haklı olarak, şu soru gelmektedir: Bu muazzam kudreti, küçücük yere kim ve nasıl koydu?

Kaynak: Yeni Rehber Ansiklopedisi; Cilt : 9, Sayfa: 43

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.