Anafikir

Kısaca: Bir yazarın işlediği konu ile ilgili olarak kendine ait düşüncesine denir. Ayni konu üzerinde her yazarın düşüncesi kendine hastır. Dolayısıyla değişiktir. Yazarın gayesi, ele aldığı konu ile ilgili temel düşüncesini okuyucuya aktarmaktır, işte aktarılan temel düşünceye anafikir diyoruz. Yazar için konu sadece bir vasıtadır. Asıl olan anafikirdir. Nitekim işlenen konuya yazarın ana düşüncesi yön verir. Anafikir yazının içinde herhangi bir şekilde bir cümle ile ifade edilebileceği gibi, yazını ...devamı ☟

Bir yazarın işlediği konu ile ilgili olarak kendine ait düşüncesine denir. Ayni konu üzerinde her yazarın düşüncesi kendine hastır. Dolayısıyla değişiktir. Yazarın gayesi, ele aldığı konu ile ilgili temel düşüncesini okuyucuya aktarmaktır, işte aktarılan temel düşünceye anafikir diyoruz. Yazar için konu sadece bir vasıtadır. Asıl olan anafikirdir. Nitekim işlenen konuya yazarın ana düşüncesi yön verir.

Anafikir yazının içinde herhangi bir şekilde bir cümle ile ifade edilebileceği gibi, yazının tamamına da serpiştirilmiş olabilir. Bu yardımcı fikirler, değişik paragraflara dağıtılmış halde bulunur. Bu paragraflarda ifade edilen yardımcı fikirler, bizi yazıdaki asıl fikre, yani ana fikre götürür.

Bir eserin konusu ile anafikri ve teması birbirinden ayrı şeylerdir. Eserin konusu, o eserde anlatılan nesne veya olaydır. Kişiler arasındaki karşılıklı ilişkinin ifadesidir. Anafikir ise yukanda ifade edildiği gibi ele alınan ve işlenen konu ile ilgili olarak sanatçının kendine has düşüncesidir. Ayni konuda değişik sanatçılar değişik düşüncelere sahip olabilirler. Bu bakımdan eserin anafikri sanatçıya göre değişebilir. Tema ise eserde anlatılmak istenen asıl düşüncedir. Sanatçının okuyucuya ulaştırmak istediği mesajdır. Daha kısa bir ifade ile tema esere hakim olan motiftir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.