Bireycilik (Işletme)

Kısaca: Bireyin en kutsal değer olduğu inancına dayanan, toplum ve devlet karşısında özgür kalması gerektiğine ilişkin, liberalizm ile birlikte gelişmiş bir düşünce sistemidir.Bu düşünce sistemine göre bireycilik üç temel ilkeye dayanır. Birinci olarak, her değer yargısı insanlar tarafından kullanılır. ...devamı ☟

Bireyin en kutsal değer olduğu inancına dayanan, toplum ve devlet karşısında özgür kalması gerektiğine ilişkin, liberalizm ile birlikte gelişmiş bir düşünce sistemidir.

Bu düşünce sistemine göre bireycilik üç temel ilkeye dayanır. Birinci olarak, her değer yargısı insanlar tarafından kullanılır. Bir başka deyişle, inanç ve düşünceler, ancak insanlar tarafından sahip olunabilen kavramlardır.

Bu nedenle de insana yöneliktir. İkinci olarak, her birey kendi içinde bir kutsal amaçtır. Toplum ancak bireyin kendisini tümüyle geliştirmesine ve mutluluğuna hizmet ettiği oranda anlam taşır. Üçüncü olarak, her insan ahlakça eşittir. Yani hiç bir insan, bir başka bireyin refahına araç olarak kullanılamaz.

Genellikle ekonomik alandaki liberalizm ile birlikte gelişmiş olan ve onunla birlikte algılanan bireycilik, toplumsal değerlere inananlar, özellikle sosyalistler tarafından, tutucu ve hatta gerici bir düşünce akımı olarak görülür. Oysa her düşünce akımı gibi, bireyciliğin de ilerici ve gerici işlevler gördüğü değişik zamanlar ve değişik mekanlar olmuştur. Örneğin feodalizmin çöküşünde tarihsel olarak ilerici bir işlevi vardır. Temel hak ve özgürlükleri yok edici faşist uygulamalara karşı işlev tartışılamaz biçimde ilericidir. Yani tarihsel aşamalar bakımından, insan hak ve özgürlüklerini savunucu ve daha ileri teknolojilere koşuttur.

Bütün bunlara karşılık bireycilik, bireyin tam gelişmesinin ancak hiç müdahale edilmeyen bir ortamda gerçekleşeceğini savunduğu için, tüm geleneklere, disipline ve ortak değer yargılarına aykırı bir tutum içindedir.

Mülkiyet açısından da denetimsiz ve sınırsız bireysel ve ailesel mülkiyeti savunur. Bu nedenle, zamanımızda egemen anlayış olan “Sosyal Refah Devleti” içinde tutucu, hatta gerici bir toplumsal eğilimi temsil eder. Her ne kadar siyasal ve ekonomik olarak liberalizm ile koşut görülüyorsa da gerek felsefi, gerekse toplumbilimsel ve siyasal olarak, anarşizme dek varan sonuçlar oluşturacak bir düşünce akımıdır.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.