Divan Edebitatı Edebi Türleri

Kısaca: Divan Edebiyâtında tür ve nazım şekli hep birbiriyle karıştırılmıştır. Tür denilince, yazılan manzûmenin veya nesrin hangi konuda yazıldığı anlaşılmalıdır. Yâni tür, “konu”dur, “mevzu”dur. ...devamı ☟

Divan Edebiyatında tür ve nazım şekli hep birbiriyle karıştırılmıştır. Tür denilince, yazılan manzumenin veya nesrin hangi konuda yazıldığı anlaşılmalıdır. Yani tür, “konu”dur, “mevzu”dur. Şekil ise şiirin dış yapısına hakim olan fiziki hususiyetlerdir.

Klasik Türk Edebiyatı (Divan Edebiyatı)nda kullanılan dini tasavvufi ve ahlaki nazım eserlerinin türlerini şöyle sıralayabiliriz:

Tevhid, münacat, nat (kaside şeklinde); mevlid, hilye, tercüme ve tefsirler, yüz ve kırk hadis tercümeleri, siyerler, Muhammediye, maktel, mev’ize, Esmaül-Hüsna şerhleri, kaside-i bürde tercümeleri ve fıkıh, kelam akaid, tecvid.

Bunlardan başka, münferit hikayeler, dini, tasavvufi, ahlaki ve “name” başlığı altında toplanan değişik konulu, mesnevi nazım şekliyle yazılmış eser ve türler de şunlardır:

Gazavatname, surname, sakiname, maarifname, kıyafetname, siyasetname, sefaretname, sergüzeştname, nasihatname, pendname, miracname (miraciye) menakıbname; münazara tarzında rind ü zahid, beng ü bade, beng ü çağır, gül ü mül, bahar ü şifa; bir şehrin güzelliğini tasvir eden şehrengizler, makam sahibi şahısları anlatan tarifatlar (tarifnameler); çeşitli konularda (aşk, dini, tarihi, hayali vb.) yazılmış Leyla vü Mecnun, Hüsrev ü Şirin, Yusuf ü Zeliha, Hüsn ü Aşk, Cemşid ü Hurşid, Süheyl ü Nevbehar, Vamık u Azra, Can u Canan; beş mesnevinin bir araya gelmesi ile meydana gelen hamseler.

Kaside nazım şekliyle yazılan diğer türler: Hicviye, mersiye, hezl (tenzil; mizah, güldürmece tarzında).

Divan Edebiyatında nesir eser türlerinin başlıcaları da şunlardır:

Münşeat (resmi yazılar ve mektuplardan toplanmış eserler; Münşeatü’s-Selatin, Feridun Beyin, 16. asır gibi), tarihler, vak’anüvis tarihler, nesir hamseler, tezkireler (çeşitli meslek sahiplerinin hayatlarını ve eserlerini anlatır; tezkiretü’l-evliya, tezkiretü’l-meşayih, tezkiretü’ş-şuara, tezkiretü’l- hattatin gibi), dini ve tasavvufi nesir eser türleri de manzum türlerle müşterektir: Tazarruname (Sinan Paşanın), tefsirler, şerhler, siyerler, evliya menkıbeleri, evliya tezkireleri, peygamberler kıssaları, makteller.

Ahlaki nesir türleri: Kelile ve Dimne Tercümesi (Kul Mes’ud’un), Kabusname Tercümesi (Mercimek Ahmed’in), Ahlak-ı Alai (Kınalızade Ali’nin).

Seyahatname türleri: Seyahatname (Evliya Çelebi’nin), Sefaretname (Yirmisekiz Mehmed Çelebi’nin) gibi.

İlmi nesir türleri: Konuları çeşitli olup Cihannüma (Katib Çelebi’nin) bir örnek verilebilir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.