Empotans

Kısaca: Empotans, kısaca cinsel temas esnasında erkek cinsel organının yeterli sertleşmemesidir. Empotans genellikle hayatın 2.yarısında, 40-70 yaşlar arasında ortaya çıkar ve bu yaşlardaki erkeklerin yaklaşık %50 sinde görülen, üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmeyen ereksiyon bozuklukları yaşamın kalitesini de olumsuz olarak etkiler. ...devamı ☟

Empotans, kısaca cinsel temas esnasında erkek cinsel organının yeterli sertleşmemesidir. Empotans genellikle hayatın 2.yarısında, 40-70 yaşlar arasında ortaya çıkar ve bu yaşlardaki erkeklerin yaklaşık %50 sinde görülen, üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmeyen ereksiyon bozuklukları yaşamın kalitesini de olumsuz olarak etkiler. Bundan dolayı ereksiyon problemi olan kişinin önce doktoruna güvenerek durumunu bütün açıklığı ile anlatması teşhis ve tedavi için atılacak ilk adımdır. Bu konuda doktorunuz derdinizi anlatabileceğiniz en önemli kişidir, zira sorununuzun nedenini o bulacak ve tedavi yöntemini de o önerecektir.

Neden olan etkenler ve öneriler Ereksiyon bozuklukları yaşam kalitesini olumsuz etkilediği gibi bu bozukluğun arkasında kişinin fark etmediği, gizli kalmış başka ciddi bir rahatsızlık olabileceği için daha da fazla önem taşır. Örneğin dolaşım bozuklukları, şeker hastalığı, ruhsal rahatsızlıklar gibi, kazalar ve operasyonlar da ereksiyon bozukluklarına neden olabilirler. Aşırı dozda sigara ve alkol ereksiyonu olumsuz etkiler. Doktorunuz ereksiyon bozukluğunun nedenini tespit ettikten sonra size muhtelif tedavi yöntemleri önerecektir. Esas neden organik veya ruhsal bir rahatsızlık ise önce ona yönelik tedavi hemen başlanır. Tıbbi tedavinin yanında günlük alışkanlıklarınızdan ereksiyonu negatif etkileyen alışkanlıkların terk edilmesi gerekir.

Rastlanma Oranı Ereksiyon bozuklukları 40-70 yaşlar arasında sık rastlanan bir durumdur ama günlük yaşantımızdaki stresler ve genel olumsuzluklar nedeniyle bu problemi yaşayan insan sadece siz değilsiniz. USA da:

   * 40 yaş grubu erkeklerin %39 u
   * 50 yaş grubu erkeklerin %48 i
   * 60 yaş grubu erkeklerin %57 si
   * 70 yaş grubu erkeklerin %67 si 


olmak üzere dünyada yaklaşık 100 milyon insanın ereksiyon problemi vardır.

istatistik

Anatomi Şematik ve basit bir anlatımla erkek cinsel organının yapısı aşağıdaki gibidir.Tunica Albuginea adı verilen en dıştaki kapsülün içerisinde sertleşmeyi sağlayan Corpora Cavernosa , damar yapıları, adele lifleri, sinirler, idrar yolları ve destek dokuları bulunur. İstirahat halinde adele lifleri ve arterler gergin vaziyette bulunurlar, uyarı olduğu zaman bu yapılar gevşer ve organ içerisindeki sinüzoidlere kan dolarak şişme ve sertleşme gerçekleşir.

Anatomik Yapı

Ereksiyon nasıl oluyor? Organın sertleşmesi Corpora Cavernosa adı verilen oluşumlar sayesinde olmaktadır. Ereksiyon olayı Corpora Cavernosaların içerisindeki sinüzoidlere kanın dolması ile ilgilidir. Seksüel uyarılarda sinir sistemi harekete geçer ve organın adele yapısı ile arterlerin gevşemesini sağlar böylece daha fazla kan organ içerisine girer, sinüzoidlere kan doldukça organın genişleme ve sertleşmesi gerçekleşir. Sinüzoidlere kanın dolmasıyla birlikte organ içersinde artan basınç Tunica Albuginea nın gerilmesine neden olur. Tunica Albugineanın genişleme ve gerilmesi sınırlı olup bu kapsülün altında bulunan venler gerilme nedeniyle baskı altında kalır, bir nevi dolaşım engellenerek kan akımı ayarlanmış olur. Kan akımının bu şekilde ayarlanması ereksiyonun devamlılığını sağlar. Kavernöz yapıların adeleleri beyin ve omurilikteki merkezler tarafından idare edilir. Bu merkezler organın ereksiyon ve gevşemesini sağlar. Bu merkezlerle bağlantı sayesinde temas, erotik uyarılar veya fantezilerle ereksiyon oluşur, negatif emosyonlar, korku ve stresle de ereksiyon olumsuz etkilenir.

EreksiyonŞematik olarak ereksiyondan önceki ve ereksiyon halindeki dikey kesitler Sonuç Erkek cinsel organının anatomik yapısı ve sinir sistemi ile ilişkisi bir bütün olarak düşünülürse Empotans olayını izah etmek çok daha basitleşmektedir. Demek ki sertleşmenin olmaması ya organın direkt kendisiyle ilgili olacak ya da organ dışında bedensel veya ruhsal rahatsızlıklar, yaşam tarzı empotansa neden olacaktır. Organ dışı nedenler:

   * Yüksek tansiyon
   * Yağ metabolizmasındaki bozukluklar
   * Kronik böbrek rahatsızlıkları
   * Karaciğer yetmezliği
   * Multipl Skleroz
   * Alzheimer
   * Kronik Solunum Yetmezliği
   * Hormonal Bozukluklar
   * Depresyon ve Ruhsal rahatsızlıklar 


Organa ait nedenler:

   * Arterlere ait bozukluklar
   * Venöz yapılara ait bozukluklar
   * Corpora Cavernosa ait bozukluklar
   * Sinirsel yapılara ait bozukluklar 


Yaşam Tarzına ait etkenler:

   * Sigara , kan dolaşımını olumsuz etkiler
   * Alkol, kokain, eroin gibi maddeler.
   * Stres, sürekli mesleki baskı ve olumsuzluklar.
   * Bazı ilaçlar
   * Bazı kaza ve operasyonlar da ereksiyon bozuklukları için riziko faktörüdür. 

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.