Eskişehir Tarihi Eserler ve Turistik Bilgiler

Kısaca: Eskişehir, târihî eserler ve tabiî güzellikler bakımından zengindir. Şifâlı kaplıca ve içmeleri ve modern konaklama te’sislerine sâhiptir.Sivrihisar Kalesi: Bizanslılar tarafından yaptırılmıştır. ...devamı ☟

Eskişehir, tarihi eserler ve tabii güzellikler bakımından zengindir. Şifalı kaplıca ve içmeleri ve modern konaklama te’sislerine sahiptir.

Sivrihisar Kalesi: Bizanslılar tarafından yaptırılmıştır. Altı adet kapısı olan bu kalenin ancak yeraltı depoları, sarnıç ve yer üstü tahıl anbarı günümüze ulaşabilmiştir.

Alaeddin Camii: İl merkezinde bulunan cami, Selçuklu Sultanı Birinci Alaeddin Keykubat tarafından 1220’de yaptırılmıştır. 1262’de Gıyaseddin Keyhüsrev’in tamir ettirdiği bu cami, ilk yapıldığı devirden günümüze kadar çok tamiratlar görmüş, sadece minaresi tamir edilmeden gelmiştir.

Kurşunlu Cami ve Külliyesi: Odunpazarı semtindedir. Kanuni Sultan Süleyman Han devrinde yaptırılmıştır. Vezir Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliye, cami, kütüphane, aşhane ve medreseden meydana gelmiştir. Mimar Sinan’ın eseri olduğu tahmin edilmektedir. Caminin yanında 20 odalı medrese, bir kütüphane ve aşhane vardır. Büyük kubbesi kurşunla kaplı olduğundan bu isim verilmiştir.

Ulu Cami: Sivrihisar’da Selçuklu devrine ait kıymetli bir eserdir. 1275’te Selçuklu Emiri Mikail bin Abdullah yaptırmıştır.Anadolu Selçuklu sanatının en güzel eserlerindendir.

Haskadem Camii: Sivrihisar’da 13. asır sonlarında, Anadolu Selçuklu hazinedarlarından Necibüddin Mustafa tarafından hanımı için yaptırılmıştır. Minaresi Anadolu’nun ilk Selçuklu eserlerindendir.

Kurşunlu Cami: Sivrihisar’da 1343’te Hoca İbrahim tarafından mescid olarak yaptırılmıştır. 1492’de Şeyh Yusuf tarafından genişletilerek cami haline getirilmiştir.

Şeyh Edebali Türbesi: Odunpazarı mezarlığındadır. Osman Gazinin kayınpederi olan Şeyh Edebali’nin türbesidir. On üçüncü asırda yapılmış olup, 19. asırda tamir ettirilmiştir. Şeyh Edebali’nin türbesinin Bilecik’te olduğu kabul edilmektedir.

Seyyid Battal Gazi Türbesi ve Külliyesi: Türbe, cami, medrese, imarethane gibi bölümlerden ibarettir. Tepe üzerindedir. Emeviler zamanında İslam ordularının başında Bizans’a karşı insan üstü kahramanlıklar gösteren ve “Nakaleia” önünde şehid düşen bir İslam büyüğüdür.Türkler Nakalein’e Seyitgazi ismini vermişlerdir. Cami ve külliyeyi 13. asır başında Gıyaseddin Keyhüsrev yaptırmış ve 1511’de İkinci Bayezid zamanında esaslı bir şekilde onarılmıştır. Seyyid Battal Gazi Medrese ve İmarethane Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Yunus Emre Türbesi: Mihalıççık’ın Yunusemre köyündedir.Yunus Emre’ye ait olduğu söylenen kabir, Yunanlılar tarafından yıkılmıştır. 1949’da türbe ve çeşme yeniden yapılmıştır. Türbenin kıyısından demiryolu geçmesi üzerine 1971’de bugünkü türbesi yapılarak buraya nakledilmiştir.

Yazılıkaya (Midas Şehri): Han ilçesinin Yazılıkaya köyündedir. Çok sayıda yazılıkaya anıtları, yeraltı geçitleri vardır. Kral Midas’ın mezarının burada olduğu söylenmektedir. Dünyaca meşhur bir yerdir.

Pessinus (Ballıhisar): Sivrihisar ilçesine 16 km uzaklıkta Ballıhisar köyündedir. İzmir’i, Ankara’ya bağlayan (kara yolu) üzerinde Frigler ve sonrasına ait eserler vardır. Bölgede Frig (Kybele) Tapınağı, Bizans Kilisesi ve tiyatro harabeleri bulunmaktadır.

Mesire yerleri: Eskişehir’de mesire yerleri oldukça fazladır. Barajlar, akarsu kenarları ve orman içi dinlenme yerlerinden faydalanılmaktadır.

Orman fidanlığı: İl merkezine 7 km uzaklıkta Karacaşehir köyü kenarındadır. Fidanlığın ortasından geçen Porsuk Çayı bölgeye ayrı bir güzellik vermektedir.

Musaözü: İl merkezine 21 km uzaklıkta orman içi dinlenme yeridir. Bölgede bir sulama barajı bulunmaktadır.

Sakarbaşı: Çifteler ilçesi yakınındadır. Sakarya Irmağının kaynağıdır. Birbirine yakın beş kaynak vardır. Kaynak suları küçük fakat derin bir su meydana getirir.

Kalabaksuyubaşı: Türkmen Dağı eteklerindedir. Şehrin içme suyu olan Kalabaksuyu buradan çıkar. Çam ormanları ve çağlayanları ile güzel bir mesire yeridir.

Çatacık Ormanları: Sündiken Dağlarındaki yaylalarda bulunan bol içme sulu ve Orta Anadolu’nun en güzel manzaralı ormanlarıdır.

Şöförler Çeşmesi: İl merkezine 17 km uzaklıkta orman içi dinlenme yeridir. Çok güzel soğuk içme suyu vardır.

Kaplıca ve İçmeler: Eskişehir, kaplıca ve içmeler bakımından oldukça zengindir. Bu kaplıca ve ılıcalar muhtelif hastalıklara iyi gelmektedir. Bunların başlıcaları şunlardır:

Eskişehir Kaplıcası: İl merkezinde, Porsuk Çayının güneyinde 5 kaynaktan meydana gelir. Tabii sıcaklıktadır. Şehir merkezindeki hamamlar bu sıcaksu kaynağından faydalanmaktadır. Bu su varis, kırık ve çıkık ağrılarına ve böbrek taşlarına karşı faydalıdır.

Sakarya Ilıcası ve Maden Suyu: İl merkezine 32 km uzaklıkta, Mihalgazi ilçesine bağlı Ilıca köyündedir. Mide, barsak ve idrar yolları rahatsızlıklarına ve romatizma hastalığına faydalıdır.

Uyuz Hamamı: Alpu ilçesine bağlı Uyuz Hamamı köyündedir. İçme ve banyo kürleriyle faydalanılan kaplıca suyu deri hastalıklarına iyi gelmektedir.

Çardak Hamamı: Günyüzü ilçesi yakınlarındadır. 35°C sıcaklıktaki suyu deri hastalıklarına iyi gelmektedir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Eskişehir
2 yıl önce

Eskişehir, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi beşinci şehridir. 1993 yılında çıkarılan kanunla Büyükşehir Belediyesi olmuştur. Nüfusu 2020 yılı...

Eskişehir (il), Türkiye idari, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ahmet Kınık, Ahmet Nazif Demiröz, Akdeniz Bölgesi, Aksaray (il), Ali Fuat Güven, Alpu, Eskişehir
Çifteler
2 yıl önce

Çifteler, Eskişehir iline bağlı bir ilçedir. Sultan Mahmut adına 1815 civarında kurulan Çiftlikât-ı Hümayun veya Mahmudiye Çiftliği'nin ilk merkezidir...

Çifteler, Eskişehir, 1954, 1992, 2000, Abbashalimpaşa, Çifteler, Afyon, Alabalık, Alpu, Eskişehir, Anadolu Lisesi, Ankara Üniversitesi, Arpa
Jose Marti Küba Dostluk Derneği
6 yıl önce

yılında da Eskişehir Şubesini açarak etkinliklerine devam etmiştir. Dernek kültürel, sanatsal etkinliklerin yanı sıra toplumsal, tarihi ve turistik alanda...

Özburun, Bolvadin
6 yıl önce

sarı meşe, ardıç ve çam ağaçları vardır. Özburun'da her yıl temmuz aylarında haşhaş şenliği düzenlenir. Belediyede turistik, tarihi eserler bulunmaktadır;...

í–zburun, Bolvadin, ,
Allianoi
2 yıl önce

bir turistik tesis yapılmak suretiyle, kültür, sağlık ve kongre amaçlı tesis ile olağanüstü bir kompleks elde edilebilir. Allianoi kazı çalışmaları ve kurtarma...

Allianoi, 1979, 1992, 1998, 1999, 2. yüzyıl, 2000, 2003, 2004, Adatepe, Anadolu
Göynük
2 yıl önce

Kilciler, Narzanlar, Boyacılar köylerinde ve bu köylerin civarlarında Bizans devrine ait yazılı eserler bulunmuştur. Ayrıca Kilciler Köyü’nde bir de...

Göynük, Göynük, Bolu, Göynük, Kastamonu, Göynük, Kütahya, Göynük, Nevşehir, Göynük, Afyon, Göynük, Kahramanmaraş, Göynük, Kemer, Göynük, Bingöl, Anlam ayrım
Ankara
2 yıl önce

Çağı ve Frigya döneminden kalma arkeolojik eserler sergilenmektedir. İlde birçok arkeolojik alan vardır. Buralarda keşfedilmiş kıymetli eserler Anadolu...

Ankara, Anıtkabir, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Kocatepe Camii, İ. Melih Gökçek, Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa, 1923, Hititler, Kurtuluş Savaşı, 1920
Nallıhan
2 yıl önce

Barajı ve Hidroelektrik Santrali, ilçenin önemli turistik yerleridir. İpek iğne oyaları ile ünlüdür. Yaprak sarma, kapama pilavı, höşmerim ve bayram çörekleri...

Nallıhan, Nallıhan