Görücülük

Kısaca: Geleneksel Türk başgöz töresinde kız bakma, kız soruşturma adeti vardır. Erkek çocuk evlenme yaşına geldiğinde ailesi, akrabalardan başlayarak kız arar, çevreden bilgi toplarlar. Bu adete görücülük, görücüye çıkma denir. Evlenecek kişinin bildiği varsa öncelikle o eve gidilir. (Örnek, 190) ...devamı ☟

Geleneksel Türk başgöz töresinde kız bakma, kız soruşturma adeti vardır. Erkek çocuk evlenme yaşına geldiğinde ailesi, akrabalardan başlayarak kız arar, çevreden bilgi toplarlar. Bu adete görücülük, görücüye çıkma denir. Evlenecek kişinin bildiği varsa öncelikle o eve gidilir. (Örnek, 190)

Genellikle kız evine giden erkek tarafı kızı inceler, fiziğine ve iş yapmasına bakar. Kızdan su isterler ve içerken kızı incelerler. Kız ailesi de erkek tarafı hakkında malumat toplar. Eğer iki tarafın da rızası sağlanırsa erkek tarafı dünürcülüğe gider, kız istemeye varır.

Kızı isterken "Allah`ın emri, peygamberin kavli ile" denir. Kız evi "Allah yazdıysa olur, biz ne diyelim" der. "Allah hayırlı etsin" denir ve erkek herkesin elini öper. Misafirlere kahve ikram edilirken kız genellikle ortaya çıkmaz.

Bundan sonra aileler topluluğu arasında söz kesilir. Sözden sonra nişan aşamasını kız evi düzenler.

Kaynaklar



Sedat Veyis Örnek, ``Türk Halkbilimi``, TC Kültür Bakanlığı, 2. baskı, Ankara 2000.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.