Muhabbetkuşu

Kısaca: Muhabbetkuşu Yaşadığı yerler: Anavatanı Avustralya'da, Madagaskar ve Afrika'da ağaç yaprakları arasında, yüzlercesi bir arada koloni halde yaşarlar. Kafeste de beslenirler. Özellikleri: 16-22 cm boyunda papağana benzer ufak kuşlar. Yeşil, mavi, sarı tüylerinin üzeri siyah çizgilidir. Tohumla beslenirler. Çeşitleri: Birçok türü vardır. Avustralya muhabbetkuşu (M. undulatus), Afrika muhabbetkuşu (Agapornis roseicollis) Ünlülarıdır. Guguksular (Cuculiformes) takımının Papağangiller family ...devamı ☟

muhabbetkuşu
Muhabbetkuşu

Muhabbetkuşu Yaşadığı yerler: Anavatanı Avustralya'da, Madagaskar ve Afrika'da ağaç yaprakları arasında, yüzlercesi bir arada koloni halde yaşarlar. Kafeste de beslenirler. Özellikleri: 16-22 cm boyunda papağana benzer ufak kuşlar. Yeşil, mavi, sarı tüylerinin üzeri siyah çizgilidir. Tohumla beslenirler. Çeşitleri: Birçok türü vardır. Avustralya muhabbetkuşu (M. undulatus), Afrika muhabbetkuşu (Agapornis roseicollis) Ünlülarıdır.

Guguksular (Cuculiformes) takımının Papağangiller familyasından, kıvrık gagalı, uzun kuyruklu, güzel renkli bir kuş. 16 cm kadar boyundadır. Küçük bir papağana benzer. Kafes kuşu olarak da beslenir. Anavatanı Avustralya'dır. Tüyleri genel olarak yeşildir. Üzeri kırmızı, mavi, sarı ve diğer tüylerle de süslenmiştir. Çoğunun baş ve sırtında siyah çizgiler bulunur. Yabanileri ormanlarda, savanalarda ve ekili arazilerde bulunurlar. Tohumla beslendiklerinden bazan ekinlere büyük zararlar verirler. Ağaç yaprakları arasında binlercesi bir arada toplanırlar. Çiftler halinde ayrı ayrı yaşayanlar da vardır. Kuşçular, kafeste yaşayanlardan ayıklama yoluyla sarı, yeşil, mavi, gri ve beyaz renkli soylar üretmişlerdir. Eşler, başbaşa vererek cıvıldaşırlar. Kısa ve tiz seslidirler. Eşlerin birbirine olan sevgi ve bağlılığından “muhabbetkuşu” adı verilmiştir. Kafeslerde de çiftler halinde süs kuşu olarak beslenirler.

Muhabbetkuşları yuvalarını ağaç kovuklarına, bir türü de ağaç karıncalarının topraktaki yuvalarını genişleterek yuva yaparlar. Gagalarını bir alet gibi kullanarak ince odun parçaları ve yapraklarla yuvayı döşerler. Yuva malzemelerini sırtlarındaki tüyler arasında taşıyanları da vardır. İki veya dört aylık olunca üremeye başlarlar. İki ila beş beyaz yumurta yaparlar. Yılda bir ila üç defa yumurtlarlar. Üç hafta içinde yumurtalar açılır. Yavrular erkek ve dişi tarafından sindirimi kolay bitkilerle beslenir. Sağlam yapılı olan muhabbet kuşları, bakım altında 5-10 sene yaşarlar. Göçmen olanları da vardır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

muhabbetkuşu

Türkçe muhabbetkuşu kelimesinin İngilizce karşılığı.
n. paroquet, budgerigar, lovebird, parakeet

muhabbetkuşu

papağangillerden, asıl yurdu avustralya olan, yurdumuzda da kafeslerde üretilen, eşine çok düşkün, sarı, yeşil ve külrengi tüylü, uzun ve sivri kuyruklu bir kuş (melopsittacus undulatus).

muhabbetkuşu

Türkçe muhabbetkuşu kelimesinin Fransızca karşılığı.
perruche [la]

muhabbetkuşu

Türkçe muhabbetkuşu kelimesinin Almanca karşılığı.
der Wellensittich

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.