Panzerkampfwagen V Panther

Kısaca: Panzerkampfwagen V (Zırhlı muharebe aracı V, lakap: Panther), Alman yapımı II. Dünya Savaşı orta-sınıf tankı. ...devamı ☟

Panzerkampfwagen V Panther
Panzerkampfwagen V Panther

{{Tanım tank |adı=Panzerkampfwagen V Panther |resim=PanzerV Ausf.G 1 sk.jpg |bayrak=Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi Almanya |bayrak2= |bayrak3= |bayrak4= |türü=Orta Sınıf Tank |dönemi=II. Dünya Savaşı |hizmete giriş=1942 |hizmetten çıkış=1950 |üretim adeti=6,000+ |üretici=MAN, |üretici2=Daimler-Benz, |üretici3=Henschel |üretici4=  }} Panzerkampfwagen V Panther (okunuşu a†’ ``Pantzakampfvagın Fünf [1] Panta``) Alman yapımıII. Dünya Savaşı orta-sınıf tankı. Doğu cephesinde Alman`ların Sovyet T-34 tanklarına karşı etkisiz kalması dolasıyla üretilmiştir. Panzer III ve Panzer IV tankları ile değiştirilmeleri öngörülse de savaşın sonuna kadar o tanklarla ve üst bir model olan Tiger I tankları ile beraber kullanılmışlardır

Gelişim süreci

Yıldırım savaşı (Blitzkrieg) teorisine göre tasarlanan Alman tankları Rus cephesinde ilk kez 23 Haziran 1941`de karşılaştıkları T-34 tanklarına karşı etkisiz kalmışlardı. Düşman tanklarına saldırmak için tasarlanan Panzer III`lerin T-34`ler karşısında hiçbir şansı yoktu. Bunun yerine piyade destek amaçlı tasarlanan Panzer IV`lere daha büyük çaplı toplar takılarak Alman ordusunun tanksavar ihtiyacı giderilmeye çalışıldı. Ancak bu tankların da geçici bir çözüm olduğu biliniyordu. Bunun için yeni bir tank tasarımına ihtiyaç duyuldu.

Yeni tasarlanan tank T-34 gibi eğimli zırha ve daha uzun namluya sahip olcaktı. Ayrıca yumuşak Sovyet topraklarında -çamur, kar, buz- ilerleyebilmek için T-34`lerde olduğu gibi geniş paletlere ve tekerlere sahip olmalıydı. Yaklaşık 30-35 ton olması beklenen bu tank için MAN ve Daimler-Benz firmaları görevlendirildi. Kod adı VK3002 olan bu tank 20 Nisan 1942 (Hitler`in doğum gününde) Hitler`e gösterildi.

Daimler-Benz tasarımı T-34`ün bir kopyasıydı. Tank T-34 gibi basit tasarlanmış mürettebat yerleşim düzeni Sovyet sistemine göre yapılmış aynı zamanda Sovyet tanklarından kullanılan yaylı süspansiyon kullanılmıştı. MAN`ın tasarımı ise klasik Alman tank tasarımana yakındı, petrol motoru, çubuklu süspansiyon gibi özelliklere sahipti. Ayrıca tankın yüksekliği diğer Alman tanklarındaki gibi yüksekti. Hitler, Daimler-Benz tasarımını istemesine rağmen MAN tasarımı kabul edildi ve üretime başlanıldı. Daimler-Benz tasarımının kabul edilmemesinin en büyük nedenlerinden biri böyle bir tankı tahrikleyecek motorun Almanlar`ın elinde bulunmamasıydı. Alman Genelkurmayı bu tanklardan ayda 250 tane üretileceğini planlamıştır. Ancak Müttefik bombardımanı ve lojistik sorunlar yüzünden bu rakama çok geç ulaşıldı. 1943`de ayda ortalama 148 tank üretilirken 1944`de bu rakam 315`e yükselmişti.

Tasarım Özellikleri

Eğer eğimli zırhı ve uzun top namlusunu yok sayarsak Panther tankı tipik bir Alman tankıdır. Tank`ın ağırlığı planlanan 35 ton ağırlığı yerine 43 tona çıkmıştır. 700 bg`lik 23 litre Maybach HL 230 V-12 motoruna sahiptir. ZF AK-7200 vites kutusuna MAN direksiyon sistemine sahiptir. Mürettabat sayısı 5 kişidir. Bunlar; sürücü, telsizci, silahçı, mermi yükleyici, ve komutandır. İlk modelleri 60 mm`lik zırha sonraki modelleri 80 mm`lik zırha sahiptir. Ayrıca 5 mm`lik ek plakalar bütün tanklarda standartdır.

75 mm`lik Rheinmetall KwK 42 L/70 topuna sahiptir. 79 adet mermi taşıyabilir. İki adet MG 34 makinalı tüfekle donatılmıştır. Ayrıca kızıl ötesi nişanlama sistemine sahip tank çok uzak mesafelerden(2.000 m) düşman tanklarını vurabiliyordu. 75 mm`lik top aslında dönemindeki tanklara göre küçük çaplı olsa da, yüksek tahrikli mermisi ve uzun namlu nedeniye Tiger I`lerin 88 mm`lik toplarından daha etkilidir.

Panther`ler ilk modern Alman tankıdır. II. Dünya Savaşı`nın sonuna kadar hizmet etmişlerdir. Diğer Müttefik tanklarına karşı başarılı olmuşlarsa da Müttefik`ler çok sayıda tanka sahip olduklarından başarıları pratikte bir işe yaramamıştır. Bir Panther tankını yok etmek için ortalama 5 adet M4 Sherman tankı gerekiyordu. Bu durumu açıklayan şöyle bir deyiş vardır "Bir Panther tankını yok etmek için 5 adet M4`e sahip olmanız gerekir ancak Müttefik`lerin her zaman 6 adet M4 Sherman tankı vardır."

Panther tankları Doğu Cephesi`nde beklenen başarıyı gösterememiştir. Bunun en büyük nedeni Hitler`in tankları daha test aşamaları bitmeden ve emniyetli hale getirilmeden cepheye sürmesidir. Daha düşmanla karşılaşmadan bozulan ve yoldan kalan Panther tankları Sovyetler`in eline geçmiş ve tankın bütün özellikleri incelenmiştir. Blitzkrieg teorisyeni Heinz Guderian Hitler`in bu kararına şu sözlerle itiraz etmiştir: "..çok kolay yanıyorlar, yakıt ve yağ borularının yalıtımı yetersiz...süspansiyon sisteminin biraz daha gelişmesi lazım..".

Savaş sonrası

Fransız ordusu , 70 adet panther`i 1950`lere kadar kullandı. Daha sonra pantherin 75mm kwk 42 l/70 topunu modifiye ederek geliştiren Fransızlar bu topları yeni hafif tanklarında kullandılar ve aralarında İsrail`de olmak üzere bazı ülkelere sattılar. İsrail`in bu topu almasının nedeni geliştirilmiş Panther`leri seri üretmekti. Bunlar haricinde Bulgaristan, Macaristan, Romanya, Çekoslavakya ve Yugoslavya Panther`lerden 1950`li yılların ortalarına kadar yararlandılar. Bulgaristan sahip olduğu 15 adet Panther tankının sonraları motorunu çıkararak Türk sınırına sabit savunma noktası olarak yerleştirmiştir.

Ayrıca bakınız



Linkler



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Panzerkampfwagen V Panther Resimleri