Tekirdağ (Il)

Kısaca: Tekirdağ, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi üçüncü şehri. 2013 itibarıyla 874.475 nüfusa sahiptir. ...devamı ☟

Tekirdağ (il)
Tekirdağ (il)

{{Trİl| İl adı=Tekirdağ| Bölge=Marmara Bölgesi| Harita adı=Tekirdag| Yüzölçümü=6.313| Nüfus=623.591| Nüfus yoğunluğu=99| Plaka kodu= 59| Telefon kodu= 282| İlçe sayısı=8| Vali= Aydın Nezih DOĞAN| İnternet Sitesi = Tekirdağ Valiliği }} Marmara Bölgesi`nin Avrupa yakasında, doğuda İstanbul, güneyde Marmara Denizi ve Çanakkale, batıda Edirne , kuzeyde Kırklareli ve kuzeydoğuda Karadeniz ile çevrili il ve il merkezi kent. Nüfus (2000): 623.591, 107.191 (merkez). Yüzölçümü: 6.313 km². Nüfus Yoğunluğu: km²`ye 99 kişi. İlçe Sayısı: 8. Köy Sayısı: 282. Rakım: (il merkezi) 25 m. Yıllık Ortalama Sıcaklık: 13,8 °C. Yıllık Ortalama Yağış: 583 mm.

İlçeleri: Çerkezköy, Çorlu, Hayrabolu, Malkara, Marmara Ereğlisi, Muratlı, Saray, Şarköy.

Coğrafya

Tekirdağ, ilin batısında yer alan en yüksek tepesini 945 m. rakımlı Ganos Dağı`nın oluşturduğu Tekir Dağları hariç genelde düzlüktür. Kuzeyde ilin en önemli akarsuyu olan Ergene nehri bulunur. Ergene yarattığı alüvyonlu ovaların verimliliğiyle il nüfusunun büyük bir kısmını çevresindeki yerleşimlere toplamıştır. Tekirdağ`ın bitki örtüsü Marmara Denizi kıyısında makilik, dağlık alanlarda ormanlık, diğer yerlerde ise step özelliği gösterir.

Tekirdağ`ın iklimi, Akdeniz ve kara ikliminin bir karışımıdır. Sahil yöresinde Karadeniz`in etkisiyle nemli bir Akdeniz iklimi yaşanırken, kuzeye doğru çıkıldıkça karasal iklim kendini gösterir.

Tarih

Tekirdağ`da insan yerleşimi ile ilgili en eski kalıntılara Karansıllı köyü dolaylarındaki Yatak, Kuştepe ve Malkara yakınlarındaki Balıtepe adlı buluntu yerlerinde rastlanmıştır. Bunlar Alt Paleolitik Çağ`a ait aletlerin bulunduğu açıkhava buluntu yerleridir. Tipolojik olarak bir milyon yıl ile 250 bin yıl önceleri arasına tarihlenebilirler. Tekirdağ`ın hemen doğusunda bulunan Menekşe Çatağı ise Kalkolitik Çağ`dan Helenistik Dönem`e kadar yerleşilmiş bir buluntu yeridir.

Tekirdağ`ın tarihi Trakya`daki diğer illere paralellik gösterir; ilk olarak Traklar tarafından iskan edilen bölge, Makedon, Pers, Roma ve Bizans egemenliğinin ardından 1361 senesinde Türklerin eline geçer. 1720-1735 yılları arasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu`na karşı bağımsızlık mücadelesi veren asi Macar prensi Rakoczi`ye de evsahipliği yapmış olan Tekirdağ, Osmanlı döneminin sonlarında Edirne vilayetine bağlı bir sancak merkezi idi. 93 Harbi`nde (1878) Rus, Balkan Harbi`nde (1912) Bulgar ve Birinci Dünya Savaşı`ndan sonra (1920-1922) Yunan işgali yaşayan il, Kurtuluş Savaşı ile gelen zaferin ardından 13 Kasım 1922 tarihinde kalıcı olarak Türk topraklarına katıldı.

İsminin kökeni

Tekirdağ, Bizans döneminde Βισανθη (Bisanthe) ve sonraları Ρωδοστο (Rodosto) adıyla anılmıştır. Kenti ele geçiren Türkler, şehre önceleri Rodosçuk, 18. y.y.`dan itibaren de Tekfur Dağı demeye başlamışlardır. Tekfur ermeniceden alıntı bir sözcük olup osmanlı türkçesinde hıristiyan hükümdarlara verilen bir sandır. Aslı ``tagovar``, anlamı ise ``taç taşıyan``dır. Cumhuriyetin ilanından sonra ``tekfur`` sözcüğü atılarak yerine sesçe benzeşen ``tekir`` getirilmiştir.

Ekonomi

Tekirdağ ilinin batısında buğday ve ayçiçeği ekimine dayalı tarımsal üretim başlıca geçim kaynağı iken, doğusu, özellikle Çorlu ve Çerkezköy ilçeleri sanayi üretimiyle önplana çıkar. Tekirdağ merkez ve Şarköy civarında bağcılık da yapılmaktadır. Son yıllarda karpuz üretimi (özellikle Ferhadanlı köyü civarında) de yaygınlaşmaya başlamıştır.

Folklor

Tekirdağ yöresine ait halk türkülerinden bazıları şunlardır: Bağa Girdim Bağ Budanmış, Bahçelerde Börülce, İnce Giyerim İnce.Tekirdağ Karşılaması,Tekirdağın Hanları,Çıktım Şarköyün Yoluna.

Tekirdağ`ın fahri hemşerileri



Linkler



} }

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Tekirdağ (il) Resimleri