Ar-Ge Sözlük

Ar-Ge Sözlük, 2006 Eylül`de faaliyete geçmiş yeni nesil bir katılımcı sözlüktür.

Genel olarak referans sistemi ile çalışır, dışarıdan üye olunamaz. Kısa süreliğine yazar alımını açtığı zamanlar da olmaktadır. Diğer birçok sözlük gibi klon olmamakla beraber, tamamen sıfırdan yazılmış kodlara sahiptir. Diğer sözlüklerden ayrıldığı bir başka özelliği de Türkçe karakterler ile başlık açılmasıdır. Sözlük içinde kullanılan düğmelerin isimleri tamamen Türkçedir; internetteki sözlük ortamlarında kök salmış olan yabancı kökenli ve/veya tamamen yabancı (hemen hemen her zaman İngilizce) terimlerin yerine (Ör: entry, edit, spoiler, moderator), Türkçe terimler önermesi (Ör: girdi, başlık, uyarıcı, yönetici), kullandırması ve bunlara alıştırmasıyla görülebilir.

Bölümleri

Ar-Ge: Araştır-Geliştir bölümüdür. Sözlükle ilgili duyurular, yenilikler ve gelişmeler hakkında bilgiler içerir. Buraya sadece sözlük yöneticileri yazı ekleyebilir ve yine buradaki yazıları ancak sözlük yöneticileri düzeltebilir, silebilir. Benzer niteliklere sahip bir de sosyal mesaj bölümü vardır.

Kurallar: Sözlüğün işleyişiyle ilgili kuralların olduğu bölümdür. Bu bölümün özelliği, diğer sözlüklerdeki gibi kuralların başlık altında toplanmaması, statik bir sayfada toplanmasıdır. Yani, sözlüğün kurallarını ancak sözlük kullanıcıları görebilir, sözlüğe kayıtlı olmayanlar ise göremez.

Anketör: Anket açmak isteyen yazarların kullandığı bölümdür. Sözlük içinde bilgiye önem verildiği için, anketlerin bu bölümde toplanması, sözlük dışındaki kullanıcılara daha hoş bir görünüm sağlanması amaç edilmiştir. E-Sözlüklerdeki amaç bilgi ağırlıklı hizmet vermek olduğundan, Ar-Ge Sözlük yönetimi, sözlük kurallarında da belirttiği gibi, anketleri başlık ve girdi olarak değil, ayrı bir panel aracılığı ile okuyuculara ve sözlük yazarlarına sunar. İşte "Anketör" bu bölümün ismidir.

Sosyal Mesaj: Yazarların herhangi bir konuda yazı yazabilecekleri, fikirlerini ve önerilerini paylaşabilecekleri bölümdür. Buraya yazdıkları istekleri sözlük yöneticileri tarafından değerlendirilir, gerekli görüldüğü takdirde uygulamaya geçirilir. Bir nevi yukarda tanımlanan "Ar-Ge" bölümü gibidir. Ondan ayrılan temel fark, bu bölümün ağırlıklı olarak yazarlar tarafından kullanılıyor olmasıdır. Sözlük içindeki forumlaşmayı ve bilgi sistematiğinin kirlenmemesi için sözlük yöneticileri tarafından alınmış bir önlemdir.

Pano: E-Sözlüklerde, sözlük yazarlarının ve isteğe bağlı olarak okuyucularının organize olup, birlikte zaman geçirmek ya da benzeri amaçlarla toplandıkları zamanlar olur. Bunlara zirve denir. Pano da, zirvelerin kararlaştırıldığı, yazarların kendilerini katılımcı listesine ekleyebildiği bölümdür. Bu bölüm oluşturulmuştur, böylelikle sözlük dışındaki kullanıcılara daha temiz bir sözlük sağlanması amaçlanmıştır.

Kimim: Yazarların aldıkları oyları, yazdıkları girdileri, açtıkları başlıkları ve daha birçok özelliklerini görebildikleri bölümdür. Bir nevi yazarın ortaya koyduğu emeğin niceliklerini gördüğü bir aynadır.

Tema: Yazarlarının tema seçebilmelerine yarayan bölümdür. Dileyen yazar css sayesinde kendi temasını da yaratabilir. Sözlüğün arkaplanının, düğmelerinin ve bunun gibi sözlüğün görsel bütünlüğünü oluşturan bileşenlerin tasarımlarının paketler halinde sunulduğu bölümdür.

Çevrimiçi: Sözlükteki çevrimiçi kullanıcıların görüntülendiği bölümdür. Bu bölümden aynı zamanda o anda sözlüğü kaç kişinin okuduğu da görülebilir.

Çağrı: Ar-Ge Sözlük`ü diğer sözlüklerden ayıran bölümüdür. Bu bölümde sözlük yazarları tanıdıkları insanlara Ar-Ge sözlük davetiyesi yollayabilirler. Böylelikle yeni gelen kullanıcı doğrudan yazar olarak başlayabilir.

Üye Ol: Üye alımı açık olduğunda görülebilen bölümdür. Bu bölüm sayesinde Ar-Ge Sözlük`e üye olmak isteyen yazarlar kayıt olabilirler. Çömezliği geçtikten sonra yazar olarak devam edebilirler.

®: Sözlükteki en beğenilen girdilerin bulunduğu bölümdür. Her tıklamada en çok olumlu oy alan girdilerden bir tanesi ekrana gelir.

Dış bağlantılar



Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konular

2006 katılımcı sözlük

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.