Ara, Bul, Değiştir, Git

Kısaca: Ara, bul, değiştir, git, bütün kelime işlemci (word processing) ve metin düzenleyicilerde bulunan, bir belgede bir öğeyi aramak bulmak ve değiştirmek, bir öğeye gitmek için kullanılan komutlar. ...devamı ☟

Ara, bul, değiştir, git, bütün kelime işlemci (word processing) ve metin düzenleyicilerde bulunan, bir belgede bir öğeyi aramak bulmak ve değiştirmek, bir öğeye gitmek için kullanılan komutlar.

Edit>Find>Replace>Go to komut silsilesiyle yahut Düzen>Bul>Değiştir>Git`le kullanılan bu komutlarda açılan penceredeki satıra aranacak kelime veya öğe yazılır, Sonrakini Bul veya Tüm Öğeleri Vurgula düğmesine basılarak öğe bulunur.

Büyük küçük harf duyarlılığı, yalnızca tam sözcükleri bul komutu, joker karakter kullanımı, benzer okunuşların bulunması, tüm sözcük formları özellikleri vardır.

Biçim düğmesinden aranan nesne biçimlendirilebilir. Vurgulu metinler Biçim>Vurgu komutuyla bulunur veya Aşağıda Bulunan Tüm Öğeleri Vurgula>Asıl Belge>Tümünü Bul komutlarıyla aranır.

Vurgulanmış öğelerin rengini değiştirmek için de Vurgu komutundan Değiştir>Biçim>Vurgu komutları kullanılır.

Arama, bir belgede Tümünde, Aşağı Doğru, Yukarı Doğru üç şekildedir. Komut verildiğinde arama fare işaretçisi neredeyse o noktadan itibaren aramaya başlar. Yukarı ve Aşağı seçeneklerinde sadece düz metinde arama yapar, dipinotlarda üst ve altbilgilerde yapmaz.

Joker: Özel aramalarda kullanılır. Aynı zamanda kendisi de joker olan bir karakter ise başa \ getirilir.

Joker Aranan Örnek

'

? herhangi b?r=bar,bir,bor

  • dizi b*r=bakır, biçer, bulur


< baştaki metin <(mak)=makine

> sondaki metin (ak)>=bıçak

[1] içindeki bir im t[2]n=ton,tan

[3] aralıktaki im [4]am=cam,çam,dam

[5] aralıktakiler dışı im [6]=kol,kül,kul

       öndeki im kaç kere   sat=saat


      öndeki im en az kaç  kırt=kırat,kıraat


      öndeki im n ile m kere  10=10,100,1000


@ öndeki imin kaç ta@m=tam ve taam

Komut penceresindeki Biçim düğmesinden biçim ayarları yapılır: Yazı tipi, paragraf, sekmeler, dil, çerçeve, stil, vurgu. Kutuda bütün yazılmış komutlar, Biçimlendirme Yok düğmesinden temizlenir.

Kelime ve jokerler dışında paragraf işaretleri, sekmeler, sonnot vb.lerini bulmak için Özel düğmesi kullanılır. Buradan bir iş seçildiğinde kutuya bir kod girilmiş olur. Hangi kullanımlarda jokerlerin temizleneceği aşağıda gösterilmektedir:

ANSI, ASCII ^0nnn

Karakter kutusu ^? (joker kullan)

Harf kutusu ^$ (joker kullan)

Şapka ^^

Sütun sonu ^n

Kutu içeriği ^&

Uzun tire ^+

Tire ^=

Sonnot kutusu ^e (joker kullan)

Alan kutusu ^d (joker kullan)

Dipnot kutusu ^f (Joker kullan)

Grafik kutusu ^g (joker kullan)

Elle satır sonu ^|

Bölünemez tire ^s

Seçmeli tire ^-

Paragraf işareti ^p (joker kullan)

Sekme ^t

Beyaz boşluk ^w (joker temizle)

Windows pano içeriği ^c

Değiştir komutunda kutuya değiştirilecek öğe Yeni Değer kutusuna girilir, Değiştir`e tıklayınca yeni değerle değiştirilmiş olur, bu işlem Sonrakini Bul komutuyla devam eder. Tümünü Değiştir hatasız değiştirmelerde kullanılır. Değiştir komutu da joker destekler. Bibliyografya değiştirmelerinde işe yarar. Misal: (Sezer),(Ahmet), yazılmış değerleri değiştirmek için Yeni Değer kutusuna \2\1 yazılıp joker tıklanıp Değiştir`e basılırsa Sezer,Ahmet haline gelir ve Ahmet Sezer olarak değiştirilebilir. Simgeler ve paragraf işaretleri için ^c jokeri yardımıyla değiştirme yapılır. Bunun için öğenin bulunduğu yere yertutucu bir metin girilir (*/* gibi), eklenti panoya kopyalanır, Değiştir`den aranan kutusuna yertutucu metin yazılır, Yeni Değer kutusuna panoya kopyalanan öğe için ^c girilir, Değiştir`e basılır.

Git komutu, bir belgede istenilen sayfaya, bölüme, satıra, işarete, açıklamaya, dipnota, sonnota, tabloya, denkleme hızla ulaşmayı sağlar. Bu komut da Düzen`den veya Alt+Ctrl+g veya F5 yoluyla açılır. Git kutusunda Gidilecek Yer ve sayfa no satırları bulunur. Belgede bir öğeden diğerine gitmek için Gözatılan Nesneyi Seç komutu da kullanılır, bu dikey kaydırma çubuğunda en alttadır, üst vealtında önceki sayfa-sonraki sayfa düğmeleri vardır. Bu düğmeye tıklayınca bir açıklama penceresi açılır ve bu pencerede git seçeneklerinden biri işaretlenir. Bir belgede sık sık bir yere dönmek gerekiyorsa buraya bir yertutucu girilip işaretçi burdayken Ekle>Yer İşareti komutuyla kutuya bir ad girip Ekle`ye basılırsa kolayca buraya her zaman erişilir.

Bul-Değiştir-Git komutları Dizin (index) yaparken de kullanılır.

yazılım-taslak

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.