Besin Elementi

Kısaca: Bitkiler analiz edilip incelendiğinde yapılarında 50-60 kadar element bulunduğu belirlenmiştir. Yani bitki dokuları 50-60 kadar element denilen basit maddelerin birbirleriyle değişik şekillerde birleşmesinden oluşmuştur. Fakat bu elementlerin hepsi bitkilerin büyüyüp gelişmesinde iş görmezler. ...devamı ☟

Bitkiler analiz edilip incelendiğinde yapılarında 50-60 kadar element bulunduğu belirlenmiştir. Yani bitki dokuları 50-60 kadar element denilen basit maddelerin birbirleriyle değişik şekillerde birleşmesinden oluşmuştur. Fakat bu elementlerin hepsi bitkilerin büyüyüp gelişmesinde iş görmezler.Bitkilerin beslenmelerinde rolü olanlara besin elementi adı verilmektedir. Besin elementlerinin bir kısmı yapılan organik maddelerinin yapısına katılırlar. Bunlara ana elementler denir. Bazılarıda oluşturulan yeni maddelerin yapısına katılmazlar ama oluşturulmalarındaki olayları hızlandırır, yavaşlatırlar, arttırır veya azaltırlar. Genelde bu elementler bitkilerde ilk saydığımız gruba nazaran daha az miktarda bulunurlar. Kendilerine iz elementler adı verilir.

Oluşturulan organik maddelerin yapısına katılan elementlerin başlıcaları; Karbon(C), Hidrojen(H), Oksijen(O), Azot(N), Fosfor(P), Kükürt(S), Kalsiyum(Ca), Potasyum(K), Magnezyum(Mg), vb. gibi elementlerdir. Bu maddelerin yetersiz olması halinde organik madde yapımı az olacağından bitkinin gelişimi ve mahsul verimi az veya yavaş olacaktır. Bu elementler yanında; Demir(Fe), Bor(B), Mangan(Mn), Çinko(Zn), Bakır(Cu), Klor(Cl), Mobilden(Mo), gibi elementler ise çok az miktarda bulunurlar.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.