Bodrum Kalesi Hamam Sergilemesi

Kısaca: Bodrum Kalesi'ndeki Türk hamamı restore edilerek 1991 yılında açılmıştır. Hamam avlusunda küçük bir çeşme vardır. Çeşmenin etrafındaki limon ağaçları, geleneksel hamam bahçesinin önemli unsurudur. Avluda, Bodrum ve çevresinden derlenen helâ taşları, 19. yüzyıl klozeti ve antik çağdan günümüze kadar kullanılan lazımlıklar sergilenmektedir. Hamamın birinci kapısı, beden duvarının batı yönündeki külhan kapısıdır. Merdivenle inilen odanın solunda, külhan ve bacası bulunmaktadır. Ocaktan cehennem ...devamı ☟

Bodrum Kalesi'ndeki Türk hamamı restore edilerek 1991 yılında açılmıştır. Hamam avlusunda küçük bir çeşme vardır. Çeşmenin etrafındaki limon ağaçları, geleneksel hamam bahçesinin önemli unsurudur. Avluda, Bodrum ve çevresinden derlenen hela taşları, 19. yüzyıl klozeti ve antik çağdan günümüze kadar kullanılan lazımlıklar sergilenmektedir.

Hamamın birinci kapısı, beden duvarının batı yönündeki külhan kapısıdır. Merdivenle inilen odanın solunda, külhan ve bacası bulunmaktadır. Ocaktan cehennemliğe geçilir. Sıcak hava ile duman cehennemlikte dolaştıktan sonra, sıcaklığın duvarlarındaki tüteklikler aracılığıyla, kubbe çevresinden dışarıya çıkmaktadır. Külhan odasının sağ köşesinin altında, bir sarnıç bulunmaktadır.

Hamam dört ana bölümden oluşmuştur. Giriş kapısından tuvalet ve nefaset odasına geçilir. Hamamın alaturka bir tuvaleti vardır. Alafranga ve alaturka tuvaletlerin işlevi çizimlerle gösterilmiştir. Nefaset odasında hamam otunun nasıl kullanıldığı ve terkibi panolar üzerinde gösterilmiştir.

Hamamın ikinci odası, soyunmalık bölümüdür. Buradaki üç soyunma kabini (hücre), sergileme vitrinine çevrilmiştir. Birinci vitrinde yıkanmış ve bindallısını giymiş bir kadın görülmektedir. Yanındaki uzun tütün çubuğu, geçen yüzyıl da kadının, tütün içme tutkusunu göstermektedir. Vitrin dışındaki 19. yüzyıl gravürü de konuyu desteklemektedir.

İkinci vitrinde bir manken üzerinde üç etek ve gömlek sergilenmektedir. Yanında yarı açık bir bohça ile hamamda kullanılan etnografik malzemeler gösterilmektedir.

Son vitrinde hamamdan yeni çıkmış, kurulanan bir hanım bulunmaktadır. Baş, omuz, bel ve elinde tuttuğu işlemeli ayak havlusu takım olarak gösterilmiştir. Sabunluk, sabun, tarak, topuk taşı ve hamam kesesi ile Türk kadınının hamam geleneğini burada izlemek mümkündür.

Bu vitrinin karşısında hamamcı sekisi bulunmaktadır. Burası, yıkanmaya gelenlere hizmet eden hamamcının oturduğu yerdir. Burada emanet dolabı ve havlu, sabun gibi malzemelerin konduğu tezgah bulunmaktadır. Hamamcının nargilesi ve aynalı dolap, dekoru tamamlamaktadır. Sekinin dibinde muhafaza edilen bir bakır kazan (badye) ile hamamdan çıkanların su içmesi için büyük bir su küpü görülmektedir.

Bu bölümde sergilenen eşyaların hemen hemen tümü üzerinde ay yıldız bulunmaktadır. Bindallı, masa örtüsü, hamam kesesi, fincan, sigara tablası mangal ve hatta saatin üzerinde bile ay yıldız görülmektedir.

Soyunmalıktan sıcaklık bölümüne, içten ve dıştan açılabilen tokmaklı ahşap bir kapıdan girilmektedir. Hamamın yıkanma bölümü burasıdır. Taban ve duvarlar mermerdir. Dört kurnalıdır. Kurna üzerindeki askı çubuklara açık renk peştamallar asılmıştır. Yıkanma sırasında koyu renk peştamal kullanılmakta, sonra çıkmalara sarınarak soyunmalığa geçilmektedir. Peştamalların bırakıldığı çamaşır teknesi ve tellakların kullandığı koca tas içinde lif ve sabun bulunmaktadır. Sıcaklığın, kubbe, kemer ve aslan göğüsleri (pandantif) XVII.yüzyıl Osmanlı taklidi bezemelerle süslenmiştir. Kubbe üzerinde ışık almak için açılan delikler kırmızı, sarı, mavi, yeşil ve saydam fanuslarla (fil gözü) örtülmüştür. Buradaki kafesli pencere sıcak su havuzuna açılmaktadır.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.