Bodrum Kalesi Karyalı Prenses

Kısaca: Çapraz tonozun bitişiğindeki Baltalı kule, Karyalı Prenses salonudur. Burada 1989 yılında, Bodrum'da bir temel kazısı sırasında bulunan lahit ve buluntuları sergilenmektedir. Lahit içindeki iskeletin kafatası, İngiltere Manchester Üniversitesi, Tıpta Sanat Bölümü'ne götürülmüştür. Burada görevli Dr. Richard Neave ve ekibi ile üniversitenin arkeoloji müzesi sorumlusu Dr. John Prag tarafından etlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Bu soylu kadın önceleri müzemizce, "Karyalı Prenses" diye adlandırıl ...devamı ☟

Çapraz tonozun bitişiğindeki Baltalı kule, Karyalı Prenses salonudur. Burada 1989 yılında, Bodrum'da bir temel kazısı sırasında bulunan lahit ve buluntuları sergilenmektedir. Lahit içindeki iskeletin kafatası, İngiltere Manchester Üniversitesi, Tıpta Sanat Bölümü'ne götürülmüştür. Burada görevli Dr. Richard Neave ve ekibi ile üniversitenin arkeoloji müzesi sorumlusu Dr. John Prag tarafından etlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Bu soylu kadın önceleri müzemizce, "Karyalı Prenses" diye adlandırılmıştır. Prensesin kafatasının etlendirilmesinden sonra saç tuvaleti gündeme gelmiştir. Geçen yüzyıl Priene, Athena Polias Tapınağında bulunan büst, etlendirilen prenses ve lahitte bulunan akik yüzük taşı üzerindeki portre üçlüsüyle benzerlik göstermektedir. Yüzük taşı üzerindeki portrenin başında bir sakkos (file saç örgüsü) bulunmaktadır. Priene'deki büst ile akik yüzük taşındaki portre birbirlerinin benzeridir. Tüm bunlara göre prensesin, Kraliçe Ada olduğu anlaşılmıştır. Kraliçe Ada, Büyük İskender'in manevi annesidir. Kraliçe Ada 2400 yıl önce Karya'yı (bu günkü Muğla bölgesi), 60 yıl kadar yöneten Hekatomnos sülalesinin bireyidir. Ada M.Ö. 344-341 yılında Pers Satrabı olarak Karya'yı, başkent Halikarnassos'tan yönetmiştir.

Kraliçe Ada, Bodrum Kalesi'nin en yüksek yerinde, muhteşem manzaralı Baltalı kule içindeki şölen evinde sergilenmektedir. Kule kapısının üzerinde çifte ağızlı Karya baltası bulunmaktadır. Demir kapıdan içeri girildiğinde, Klasik Çağın tüm güzelliğini sergileyen bir andron ve metopla bulunmaktadır. Bu bölümde Kraliçe Ada'nın yaşadığı dönemle ilgili bilgi panoları görülmektedir. Video bant ile Kraliçe Ada'nın mezarı, kazısı ve kafatasının etlendirilmesi gösterilmektedir.

Şölen evine aşı boyalı, demir kuşaklar ve Karya baltalarıyla süslenmiş taç kapıdan girilmektedir. Ahşap üzerinde gök tanrısı Zeus'un şimşekleri, tanrı tasvirleri ve Medusa başları bulunmaktadır. Salon yarım İon sütunları ile süslenmiştir. Sütunların taşıdığı lento üzerinde, Kraliçe Ada'nın yaşamı, çizgi roman tekniği ile betimlenmiştir. Tavan kasetli, taban ise mermerdir. Sütunların arasında alınlıklı nişler ve nişlerin önünde de kline (karyola) ve trapezalar (masa) bulunmaktadır. 2400 yıl önceki, şölen ortamı mobilyalar ile gösterilmek istenmiştir.

Odanın sağında kraliçenin yekpare taştan oyulmuş lahti bulunmaktadır. Lahit içinde kraliçeye ait iskelet ve yanında her nasılsa lahte girip de çıkamayan fare kemikleri de sergilenmektedir. Lahtin üzerinde "rahat uyu" yazısı okunmaktadır. Bu sözcükten başka, iç mekanda tek bir tanıtım levhası yoktur. Lahitten sonra görülen küçük niş içinde mezar odası ile lahit arasında bulunan siyah sırlı, yonca ağızlı bir kap (oinokhoe) sergilenmektedir. Üç kadeh (60 cc) şarap alabilen bu sürahi, ölen kişinin olasılıkla en sevdiği kaptır.

Kraliçe Ada mankeni, dar kenardaki niş içinde tüm görkemi ile görülmektedir. Ham ipekten dikilen peplosu (tek parçadan oluşan elbise) üzerine altın süslemeler, kuşak üzerinde mavi boncuklar bulunmaktadır. Kraliçe Ada'nın kemikleri üzerinde Prof. Berna Alpagut inceleme yapmıştır. Buna göre kadın 40 yaşlarında ölmüştür. Birden fazla doğum yaptığı anlaşılmıştır. 32 dişi mevcut halde bulunmuştur. Diş kesitini inceleyen Prof. Whittaken'e göre diş yaşının 44 (+-6) olduğu saptanmıştır. Hekatomnos'un kızı olan Ada, tarihi verilere göre M.Ö. 379'dan önce doğmuş, 330'larda ölmüş olmalıdır.

Kraliçe Ada'ya yaklaşıldığında, tüm salon aydınlanmakta ve nişler sergi vitrinine dönüşmektedir. Kraliçenin üç yüzük, iki bilezik, altın taç ve iki kolyeden oluşan takıları, görülmektedir. Aynı zamanda antik Anadolu müziği duyulmakta ve zaman zaman antik giysili canlı mankenler, konuklara şarap sunmaktadır. Karyalı Prenses Salonu, ziyaretçileri adeta M.Ö. IV. yüzyıla ışınlanmaktadır.

Karyalı Prenses Salonu'ndan çıkınca, sağ tarafta sütun üzerinde bir sfenks görülmektedir. Milas yakınlarındaki Labranda ören yerinden getirilmiştir. M.Ö. IV. yüzyıla aittir. İnsan başlı, aslan vücutlu, kanatlı bir şekilde işlenen mitolojik yaratık, aklı ve gücü simgelemektedir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.