Bozkanat, Solhan

Kısaca: Bozkanat, Bingöl ilinin Solhan ilçesine bağlı bir köydür. Eski Adı Duernı'dır. ...devamı ☟

Bozkanat, Solhan
Bozkanat, Solhan

} Bozkanat, Bingöl ilinin Solhan ilçesine bağlı bir köydür. Eski Adı Duernı'dır.

Tarihi

= Köy çok eski bir yerleşim yeridir tam olarak bir tarihi bilinmesede ilçede bulunan hazarşah köyüyle beraber ilçenin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Köyün eski merkezi Topluca (göf) mezrasıdır. Bilinen tarihi 500 yıldır. Köye ilk yerleşen aile hala köyde yaşamakta olanların büyük dedeleridir. Köydeki herkes soy olarak akrabadır. Köydekilerin peygamber soyundan geldiği ve seyyid olarak anıldığı bilinir.Köyün en yaşlıları Halit DÖNER, Ali DOĞULU, Abdullah DÖGER, Mehmet AKÇABEY, Ahmet DÖGER'dir. köyde 1980 yılına kadar medrese eğitimi verilmekteydi bu nedenle köy mollalar köyü olarak da bilinir.

Kültür

Köyün [köyün en meşhur yemeği zerbettir köyde komşuluk ve misafirlik ilişkileri son derece gelişmiştir köyün halay oyunları meşhurdur köyde hemen hemen her türlü meyve yetişmekte ve fazlaca bir miktarda bulunmaktadır)köyde konuşulan dil zazacadır. halk tarafından anadil olarak kullanılmasa da kürtçe ve türkçe de bilinmektedir..

Eğitim

Köyde Topluca ve Bozkanat İlköğretim Okulu bulunmaktadır. Köyde Birleştirilmiş Sınıf eğitimi yapılmaktadır. Köydekiler İlköğretim 5. sınıftan sonra genellikle Solhan YİBO'ya gönderilir. Gerek köydeki okulda olsun gerekse diğer yerlerde okuyup da mezun olan birçok kişi vardır. Sadece Topluca köyünden olup da Üniversite mezunu olan 22 kişi bulunmaktadır. Bu insanlar Türkiye'nin çeşitli yerlerinde çalışmaktadır.

Coğrafya

Bingöl iline 76 km, Solhan ilçesine 28 km uzaklıktadır. Köy dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. köyün sınırları içerisinden murat nehri (beher)geçmektedir. köy genç-solhan sınırında solhana bağlı son köydür. Güneydoğu torosların kuzey yüzünde yer almaktadır. köyün içerisinde herkes tarafından bilinen kavak yaylası bulunmaktadır.

Mezraları

1. Harabadüzü Mezrası(Raşt Xraba) 2. Gört Mezrası(Guert) 3. Ortaca Mezrası(Gume spi) 4. Topluca Mezrası(Guew) 5. Turna Mezrası(Turna istasyonu) 6. Uyanık Mezrası(Seyfon) 7. Sahak Mezrası (Sak)

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Kışlar çok soğuk ve karlı yazlar ise yüksek olduğu için yayla havası vardır. çok katı karasal iklim görülür.

Ulaşım

köye tren yolu ve kara yolu ile ulaşmak mümkündür. köyün turna mezrasında bir tren istasyonu bulunur. köye hergün minübüsler sefer düzenlemektedir.karayolu ile köye genç ve solhandan ulaşılabilir.

Nüfus

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.köyden yurt dışına giden(almanya, hollanda, belçika) gurbetçilerin ekonomik anlamda ailelerine birçok katkısı vardır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: :2004 - Tayyip DÖNER :1999 - Tayyip DÖNER :1994 - Tayyip DÖNER :1989 - Tayyip DÖNER :1984 - yusuf DÖNER 1980 - YUSUF DÖNER YUSUF DÖNER YUSUF DÖNER YUSUF DÖNER

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu, içme suyu şebekesi, mevcuttur Kaynak: www.solhan.net

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.