Daniş

Kısaca: Daniş on dokuzuncu asır divan şairlerinden. Asıl adı Mehmed’dir. İstanbul’da 1805’te doğdu. Babası Silahşoran-ı Hassadan Ali Rifat Beydir. Küçük yaşta öğrenime başlayan Mehmed Daniş’in nerede ve kimlerden okuduğu hakkında bir bilgi yoktur. Zekası ve bilgisiyle tanınan şair, Divan-ı Hümayunda katip olarak vazife yaptı. Fakat memuriyette yükselememiştir. Daniş, zamanın geleneklerine uyarak Nakşibendiliğin Halidiyye kolu şeyhlerinden Kudsi Ahmed Efendiye intisap etti. Daha sonra Süleymaniyel ...devamı ☟

Daniş on dokuzuncu asır divan şairlerinden. Asıl adı Mehmed’dir. İstanbul’da 1805’te doğdu. Babası Silahşoran-ı Hassadan Ali Rifat Beydir. Küçük yaşta öğrenime başlayan Mehmed Daniş’in nerede ve kimlerden okuduğu hakkında bir bilgi yoktur. Zekası ve bilgisiyle tanınan şair, Divan-ı Hümayunda katip olarak vazife yaptı. Fakat memuriyette yükselememiştir. Daniş, zamanın geleneklerine uyarak Nakşibendiliğin Halidiyye kolu şeyhlerinden Kudsi Ahmed Efendiye intisap etti. Daha sonra Süleymaniyeli Şeyh Mehmed Said Efendiden tarikat kurallarını öğrendi ve bu yolda ilerleyerek hocasının takdirlerini kazandı. Mehmed Daniş, memuriyetteki başarısızlığı yüzünden geçim sıkıntısına düştü. Henüz yirmi beş yaşındayken yakalandığı verem hastalığından kurtulamayarak 1830’da vefat etti.

Daniş, Arapça, Türkçe ve Farsça şiirlerin yanısıra, nesirde ve resimde de başarılıdır. Divan’ı üvey kardeşi İrfan Paşa ve dostlarından Süleyman Fehim Efendi tarafından düzenlenmiştir. Divan’ın bilinen beş nüshasından dördü İstanbul kütüphanelerindedir. Şeyh Galib’in Hüsn ü Aşk’ına nazire olarak Gülşen-i Daniş adında bir mesnevi yazmaya başladı ise de bitirememiştir. Menazır-ul-İnşa’nın şerhini de tamamlayamamıştır.

Divan’dan örnek mısralar:

Gazel

asude olan hal-i dil-efgarı ne bilsin Handan-ı tarab girye-künan zarı ne bilsin

Sevda-zede-i aşk olalı ahı unutduk Sudager-i gam germi-i bazarı ne bilsin

.......

Açıklaması: Huzur içinde olan, gönlü yaralının; mutluluk içinde gülen, inleyerek göz yaşı dökenin halini ne bilsin? Gam (kaygı) alıp satan kişi hararetini nasıl bilmezse, biz de aşk derdine düşeli ah etmeyi unuttuk.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

daniş

(Farsça) Erkek ismi 1. Bilim, bilgi, ilim. Ehl-i daniş Bilgi sahipleri. Daniş-Merd Bilgili, Tanzimattan önce kadıların yanında stajer olarak çalışan kimse. - Danişmend Sultan Melikşah'ın alimlerinden emir Danişmend'in kurmuş olduğu bir Türk devlet ve sülalesi.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.