Drupal

Kısaca: Drupal ücretsiz, açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi ya da içerik yönetim'e odaklı bir altyapı yazılımıdır. Modüler yapısı sayesinde, web uygulama çatısı, topluluk portalı, forum ya da blog motoru olarak da kullanılabilmektedir. ...devamı ☟

Drupal
Drupal

Yazılım Bilgi Kutusu | isim = Drupal | logo = | ekran_görüntüsü = | resim_yazısı = Drupal yönetim paneli | güncel_sürüm_numarası = 5.2 | güncel_sürüm_tarihi = 26 Temmuz 2007 | önizleme_sürüm_numarası = 6.0 | önizleme_sürüm_tarihi = 26 Temmuz 2007 | işletim_sistemi = Bağımsız | platform = Bağımsız | tür = İçerik Yönetim Sistemi | lisans = GNU Genel Kamu Lisansı | websitesi = drupal.org

Drupal ücretsiz ve açık kaynaklı modüler, içerik yönetim omurgası, içerik yönetim sistemi, web uygulama omurgası ve blog motorudur. 2000`li yılların ortalarında Drupal esneklik, genişleyebilirlik, yönetim kolaylığı ve aktif bir topluluğun desteği ile popülerlik kazanmıştır.

Drupal PHP programlama dili ile yazılmıştır. Bununla birlikte Drupal tabanlı bir web sitesinin kurulumu, geliştirilmesi ve bakım genellikle PHP programlama becerisi gerektirmemektedir.

Drupal Unix, Linux, BSD, Solaris, Windows, ve Mac OS X gibi işletim sistemleri dahil birçok işletim sisteminde çalışabilmektedir. Apache veya IIS Web sunucusu ve MySQL, PostgreSQL gibi bir veritabanı paketine ihtiyaç duyar.

26 Temmuz 2007 itibari ile Drupal`in güncel sürüm 5.2`dir.

Drupal tabanlı Büyük siteler

Drupal, The Onion, Ain`t It Cool News, Spread Firefox, Ourmedia, KernelTrap, NewsBusters ve Defective by Design gibi birçok yüksek trafiğe sahip web siteleri tarafından kullanılmaktadır

Drupal`in çekirdek dağıtımı binlerce yazılım geliştiricileri tarafından yapılmıştır ve katılımcı olarak Sony gibi tüzel şahıslarda Drupal`in geliştirilmesinde katkıda bulunmuş ve bu katkı Drupal topluluguna geri dönmüştür.

Tarihçe

İlk olarak Dries Buytaert tarafından bulletin board system olarak geleştirilmiştir ve Drupal 2001 yılında açık kaynak projesi olmuştur. ``Drupal`` is an English transliteration of the Dutch word “druppel,” which means “drop” (as in “a water droplet”). The name was taken from the now defunct Drop.org website, whose code slowly evolved into Drupal. Dries wanted to call the site “dorp” (Dutch for “village”, referring to its community aspects), but made a typo when checking the domain name and thought it sounded better.http://drupal.org/node/769

İçerik Yönetim Sistemi

Drupal`in basit bir katmanı vardır veya "çekirdeği"(core). Bu katman Drupal`in temel özelliklerini oluşturmakla beraber ayrıca eklenebilir modül programlamayıda sağlar.(Drupal`in çekirdek özellikleri online "Drupal Handbook" başlığında http://drupal.org/handbook/modules adresinde açıklanmaktadır.

Drupal`in çekirdeğine dahil edilmiş olan modüller kullarıcıların içerik ekleme, gözden geçirme ve içeriği sınıflandırma, arama yönetimi, yorum ekleme, forumlara katılma, anketlerde oy vermek ve HTML bilgisine gerek duymadan ortak proje yazılımlarında çalışmaya olanak sağlar. Ayrıca çekirdek modüller kullanıcıların kişisel bilgilerin girebilecekleri, görüntülüyebileceği ve birbirleri ile veya sitenin yöneticileri ile iletişim kurabilmelerinede olanak sağlar.

Drupal`in sürüm yönetim sistemi, ki buda Drupal`in çekirdek bir özelliğidir, güncellenmiş içeriği, kimin güncellediğini, neyin güncellendiğini, hangi tarih ve saatte güncellemenin yapıldığını ilh. izler ve kayıt altına alır. Sistem kullanıcıların yaptıklarını güncellemeli daha önceki bir sürüme geri alabilecekleri loglama yapısı sunar.

Drupal`in içine gömülmüş olan çekirdek modüller ile site yöneticileri sitenin görünüşünü özel yapılmış temalar ile değiştirebilir, menü yepılarını değiştirebilir ve kullanıcıların kendi dillerinde siteyi sunabilirler. Drupal`in çekirdeği yöneticilere ayrıca başka sitelere RSS yayını yapmayı ve başka sitelerden RSS yayını almasını sağlar.

Diğer çekirdek modüller kullanıcı kayıdını ve yöneticilerin kullanıcılara kullanıcı rollerini tanımlamalarını, kullanıcılara sitedeki bazı özellikleri kullanabilmeleri için hak tanımlamayı sağlar. Yöneticiler ayrıca ulaşım kurallarını tanımları ile bilerli kullanıcı isim, e-posta adresi ve IP adreslerine göre siteye erişimlerini engelleyebilirler.

Drupal`in çekirdeği ayrıca "Temiz URL" (URL alias) özelliği ile Drupal`in kullanıcı dostu, kolay hatırların URL`ler otomtik veya yöneticisinin kontrolünde oluşturulmasını sağlar. Örneğin "www.benimsitem.com/?q=node/432" yerine than "www.benimsitem.com/urunler" şeklinde bir URL oluşturulabilinir.

Çekirdek modüller ayrıca istatistik ve site yöneticilerin siteyi yoğun trafikte performansını iyileştirmek için önbellekleme (caching) ve (throttling) raporlarını almalarını sağlar.

Yöneticiler birçok filitre ve içerik tipi oluşturabilir ve uygulayabilirler.

Kullanıcılar ve yöneticiler bahsi geçen çekirdek özellikleri PHP veya HTML bilgisine gerek duymadan kullanabilirler.

Modüller

Drupal`in modüler tasarımı, PHP bilgise haiz insanların modüller yazarak ilave özellikler üretebilirler. Drupal websitesi, Drupal kullanıcıları tarafından yazılmış yüzlerce bedava modül sunmaktadır.

e-ticaret sistemleri, iş akış özellikler, fotoğraf galerileri, organik gruplar, Google maps, Amazon Items Amazon Items, e-posta listesi yönetimi ve CVS ile entegrasyon.

Modüllerin fonksiyonların Drupal`e eklenebilmesi için Drupal, çekirdek ve modülleri "hooks" veya callbacks denen bir sistem ile entegre eder. Drupal çekirdeği SQL injection gibi genel güvenlik problemlerine karşıda güvenlik sağlar.

Temalar

Drupal için yazılan temalar genelde PHPTemplate motoru" PHPTemplate theme engine", Drupal.org. veya XTemplate motoru" XTemplate theme engine", Drupal.org. ile yazılır. Daha önceki şablonlar PHP`nin içine doğrudan kodlanmakta idi.

Drupal`in daha önceki sürümlerinin tema sistemi Mambo ve Plone ürünlerine göre çok daha karmaşık ve tasarım tabanlı olmadığı için çok eleştirildi." How does Drupal compare to Mambo?" discussion thread, Drupal.org.. Sonuç olarak PHPTemplate ve XTemplate motorları bu sorunu çözmek için kullanıldı.

Eleştiri

Drupal`in kurulumu (ve modülleri) bir veritabanına ulaşımı, yüksek seviye hakları ve SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP, INDEX, ALTER ve LOCK TABLES gibi SQL komutlarını işletimini gerektirmektedir.

Her nekadar bu gereksimler olsada bazı servis barındırıcıları bu özellikleri müşterilerine vermezler.

Diğer içerik yönetim sistemleri gibi kurulum için gereken veritabanı, komut satırından[1] veya phpMyAdmin/PhpPgAdmin araçlarından oluşturulur. Bununla birlikte Sürüm 5.0 ile beraber Drupal kurulmakta ve veritabanı nerede ise tamamen web tabanlı arabirimden yapılmaktadır.

Drupal has been considered by someAlister Lewis-Bowen et al., " Using open source software to design, develop, and deploy a collaborative Web site," IBM, July 11, 2006. to have a somewhat steeper learning curve and a slightly more difficult installation procedure compared to some simple CMS programs or basic blogging tools such as WordPress. Drupal 5.0, released January 15, 2007, is packaged with a web-based installer to partly answer these criticisms and Drupal 6.0, which may be released in September, goes even further. Drupal 5.0 Feature List January 15, 2007. Accessed January 15, 2007. Another useful reference is the ``Drupal Cookbook (for New Drupallers)``.cite web | url = http://drupal.org/node/120612 | title = Drupal Cookbook (for New Drupallers) | accessdate = 2007-03-03 | last= Wichmann | first = Nancy | publisher = Drupal.org | quote = No Experience Necessary - Tell Newbies NOT to Give Up!

Ayrıca Bakınız



Linkler



Kaynaklar

Vikipedi

Drupal

Drupal İngilizce anlamı ve tanımı

Drupal anlamları

  1. (a.) Drupaceous.
  2. 1. drupal\drup"al\ , a. (bot.) drupaceous.

Drupal tanım:


Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

EasyPHP
6 yıl önce

yapılır. EasyPHP, modüller ile birlikte gelir (WordPress, SPIP, PrestaShop, Drupal, Joomla! ...). Bu modüller otomatik olarak EasyPHP'nin "modules" klasörüne...

Simple Portal
6 yıl önce

Resmî Sayfası Resmî SimplePortal Türkçe Destek Kategorisi İçerik yönetimi Drupal Elgg OSCommerce Mambo Joomla PHP-Nuke Simple Machines Forum SiteFrame WordPress...

Blog
2 yıl önce

kullanıcının kendi sunucusuna kurup çalıştırması gereken wordpress, joomla, Drupal gibi yazılımlardır. Blogların içeriği geleneksel internet içeriğinden farklılık...

Blog, 1999, 2003, Blogcu.com, Blogger, Blogger.com, Dolar, Ekonomi, Fotoğraf, Geri izleme, Google
Simple Machines Forum
2 yıl önce

lisansı kullanmaktadır. Simple Portal İçerik Yönetim Sistemleri eZ Publish Drupal Joomla! TYPO3 WordPress Mambo Simple Machines Forum (SMF) Resmi Sitesi Resmi...

Simple Machines Forum, Almanca, Arapça, Açık kaynak, Drupal, Farsça, Forum, Fransızca, Japonca, Joomla!, MySQL
Joomla!
2 yıl önce

bölüm yapısının kaldırılarak alt alta kategori biçimine dönüştürülmesidir. Drupal Wordpress TYPO3 İçerik yönetimi İçerik Yönetim Sistemleri Joomla!® Resmî...

Joomla!, 2007, 20 Temmuz, 21 Temmuz, Ajax, Arayüz, Açık kaynak, Blog, Drupal, Etiket Bulutu, GNU Genel Kamu Lisansı
CMS Made Simple
2 yıl önce

Adobe Edge | Review of open source content management systems CMS Wire | Drupal vs eZ Publish vs WordPress vs CMS Made Simple15 Nisan 2016 tarihinde Wayback...

MariaDB
2 yıl önce

istemcisi. Aşağıdaki uygulamalar resmi olarak MariaDB ile uyumludurlar: Drupal Kajona MediaWiki Moodle Plone WordPress Zend Framework Arch Linux Chakra...

Andız
2 yıl önce

سوري) adı kullanılır. Yunancada Latince bilim adından harfiyen çevrilen «drupalı ardıç» (άρκευθος η δρυπώδης) ya da Batı dillerinden çeviri ile «Suriye...