Erzin, Hatay

Kısaca: Hatay ilinin bir ilçesidir. Osmaniye il Merkezine 23, Dörtyol ilçesine 15 ve İskenderun ilçesine 45 km mesafede, E-5 karayolu, Toprakkale-İskenderun demiryolu ve yine Toprakkale-İskenderun TEM otoyolunun kesiştiği istasyondan,7 km’lik yolu kat ederek küçük ilçeye ulaşılır. ...devamı ☟

Erzin, Hatay
Erzin, Hatay

Hatay ilinin bir ilçesidir.

Genel Bilgi

Hatay ilinin kuzeyindeki Nur Dağları`nın Akdeniz`e bakan batı eteğinde yer alan ilçenin, adını Orta Asya`da aynı adı taşıyan bir yerden aldığı ve ilk sakinlerinin de serüvenli bir yolculuktan sonra oradan gelmiş olduğu düşünülür. Nitekim, Orta Asya` da Moğolistan` ın kuzeyinde ve şimdiki Sovyet Rusya sınırı yakınında 50-55 enlem ve 90-100 boylam arasında a€˜Erzin`adını taşıyan bir yerleşim biriminin bulunduğu görülmektedir.

Osmaniye il Merkezine 23, Dörtyol ilçesine 15 ve İskenderun ilçesine 45 km mesafede, E-5 karayolu, Toprakkale-İskenderun demiryolu ve yine Toprakkale-İskenderun TEM otoyolunun kesiştiği istasyondan,7 km`lik yolu kat ederek küçük ilçeye ulaşılır.

İlçe merkezinin 26.524 olan nüfusu köylerle birlikte toplam 34.774 (2000 yılı genel nüfus sayımına göre) olup, turizmin canlandırdığı yaz aylarında 40.000`i geçer aldığı göçlerle sürekli artar. Sırtı Nur dağlarına dayanıp ayakları Akdeniz`e doğru uzanan ilçenin 415 km2 yüzölçümüne karşılık merkezde rakımı 165 m`dir.

Adliye hariç diğer resmi kurumlarla birlikte kaymakamlık ve belediye şehir merkezindeki aynı binada 9 köy ve 10 mahalleye 164 personelle (120 işçi, 43 memur) hizmet sunar.

Kışın ılık ve yağışlı bir iklime sahip olan ilçede yaz gelince sıcaklık ve nem oranının artması halkınızın denize ve yaylaya gitme sebebidir. Denizin eşsiz kumsalı ve güneşi, yaylamın olağanüstü güzellikleri ve ferahlatan çam havası çevre yerleşim birimlerindeki insanları da cezp eder.

Ekonomisi

İlçenin ekonomisi; tarıma dayalı olup başlıca gelir kaynağı narenciye üretimidir. Tahıl ve sebze yetiştiriciliği ile son zamanlarda hızla artan seracılık sektörü de önemli ekonomik kaynaklarındandır. Ayrıca İskenderun Demir-Çelik Fabrikaları ve yazın hareketlenen turizminde katkıları yadsınamaz.

1965 yılına kadar ilçede kuru tarım yapılmakta idi. Hanifi Soylu` nun katkılarıyla ilçede 2 tane sulama kooperatifi kurulmuş, birine ilçenin eski (Yeşilkent), diğerine yeni (Erzin) adı verilerek narenciye bahçelerinin hızla artması sağlanmıştır. Böylece işsiz insanlar kasabayı terk etmekten kurtulmuş ve dışarıdan göç almaya başlanmıştır.

Yaklaşık 66.000 dekar Narenciye ve 65.000 dekar tahıl ekim alanının bulunduğu ilçede tüm narenciye çeşitleri (Vaşington, greyfurt, mandalina, limon, yafa, valensiye,minola vs.) üretilmekte olup, çiftçi sürekli araştırmacı olmuş ve yeni çıkan her türlü teknikten yararlanarak verim hızla arttırılmıştır. Bunda 1973 yılında kurulan Ernar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi`ninde katkıları büyüktür.

Ülkemizde Dörtyol Portakalı aranılan bir meyve olarak ilgi odağı durumuna gelmiş ise de civar yerleşim birimlerindekiler de dahil olmak üzere hiçbirinde Erzin deki ürünler kadar kalitelisi yetiştirilememiştir. Üretimin katlayarak arttığı Erzin ilçesinde yurdun her köşesine ihraç edilen nareciyenin Arap Ülkelerinde ve hatta Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde önemli bir pazara sahip olup ancak daha adıyla özdeşleşen "Erzin Portakalı" ünvanını alamamanın üzüntüsünü yaşamaktadır.

Tarihçesi

Erzin`in 1473 Otlukbeli Savaşı`ndan sonra çoğunluğu Akkoyunlulardan oluşan Türkmen Boyları`nın, İssos Ovası`nın kuzeyindeki bol otlak ve sulak bir alan olan Karahüyük Yöresi`ne göçleri ve zamanla bazılarının şimdiki Yoncadüzü ve Gökdere arasındaki "Akdam", bazılarının da Erzin in batısındaki "Şeyhin Ocağı" bölgelerine gelerek buraları yurt edinmeleri sonrasında kurulduğu ve adının da Orta Asya da bulunan Tannu (Tanrı) dağları civarındaki (Tannu Ola) Erzin şehrinin isminden geldiği sanılmaktadır. Yanlız Türkmenlerin, Karahüyükten 1695-1700 yıllarında buraya gelmeden önce Selçuklular ve Memluklular zamanında bazı Türk boylarınında (Özerler, Tebüklüler-Tıbıklar, Pındıklar) bölgeye geldikleri tahmin ediliyor. 1903 yılında Mutasarrufluk olan Erzin 1906 yılında Bucak haline dönüştürülmüş, 11.07.1930 tarihinde de Adana`dan ayrılarak Hatay iline bağlanmıştır.

Linkler

Erzin Fotoğrafları

} [1] Erzin Belediyesi ve Erzin tanitim sayfasidir

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.