Filistin Tarihi - Şabra ve Şatilla

Kısaca: LÜBNAN'IN İŞGALİ VE KATLİAMLAR İsrail Ordusu, 1982 yazında Lübnan'a askeri harekat düzenledi. 'Galile için barış' operasyonu, İsrail-Lübnan sınırındaki Filistinli gerillaların kamplarını yok etme amacıyla başlatıldı. Fakat dönemin Savunma Bakanı Ariel Şaron, harekatı Beyrut'a kadar genişletti ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nü Lübnan'ı terk etmek zorunda bıraktı. ...devamı ☟

LÜBNAN'IN İŞGALİ VE KATLİAMLAR

İsrail Ordusu, 1982 yazında Lübnan'a askeri harekat düzenledi. 'Galile için barış' operasyonu, İsrail-Lübnan sınırındaki Filistinli gerillaların kamplarını yok etme amacıyla başlatıldı. Fakat dönemin Savunma Bakanı Ariel Şaron, harekatı Beyrut'a kadar genişletti ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nü Lübnan'ı terk etmek zorunda bıraktı.

Saldırı, Mısır'la yapılan anlaşma uyarınca tüm İsrail asker ve sivillerinin Sina'dan çekilmesinden iki ay sonra, 6 Haziran 1982'de başladi. Filistinli radikal Ebu Nidal örgütünün İsrail'in Londra Büyükelçisi Shlomo Argov'u öldürmeye teşebbüs etmesi, operasyonu tetikledi.

İsrail birlikleri Ağustos ayında Beyrut'a kadar geldiler. Yapılan ateşkes anlaşması uyarınca Filistin Kurtuluş Örgütü'nün savaşçıları, Lübnan'ı terk ettiler. Filistin mülteci kampları, savunmasız kalmıştı.

14 Eylül'de, İsrail güçleri Beyrut'u kuşattığı sırada, Hristiyan Falanjist milislerin lideri Beşir Gemayel, Beyrut'taki karargahında öldürüldü. Ertesi gün İsrail Bati Beyrut'u işgal etti.

16-18 Eylül tarihlerinde, İsrail'le ittifak içindeki Falanjistler, İsrail birliklerinin kuşattığı Şabra ve Şatila mülteci kamplarında 4 binden fazla Filistinliyi öldürdü. Şabra ve Şatila katliamı, Ortadoğu sorununun tarihi boyunca meydana gelen en kanlı eylemlerden biri olarak anılacaktı.

Dönemin Savunma Bakanı Ariel Şaron, 1983 yılında İsrail'de yapılan bir soruşturma sonucunda, 'katliama engel olmayı başaramadığı' kararı alınınca, görevinden istifa etti.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.