Firavun Faresi

Firavun Faresi

Firavun Faresi (Mungos ichneumon); Alm. Ichneumon (m), Fr. Mangouste ichneumon (m), İng. Egyptian mongoose. Familyası: Miskkedisigiller (Viverridae). Yaşadığı yerler: Avrupa, Kuzey Afrika ve Ön Asya. Özellikleri: Vücut uzunluğu 65 cm, kuyruğu 40 santimetredir. Esmer-kahverengi tüylü, yılan avcılığı ile tanınan çevik bir memeli. Çeşitleri: Bu cinsin 20 kadar türü vardır. Mısır sansarı, Firavun kedisi, mangust veya mongo da denilen etçil bir memeli. Tür

FIRAVUN FARESI (türkçe) anlamı

1. Etçillerden
2. Afrika'da
3. özellikle Mısır'da yaygın
4. kedi büyüklüğünde bir hayvan
5. kuyruksüren (Herpestes ichneumon).

FIRAVUN FARESI (türkçe) ingilizcesi

1. n. ichneumon
2. mongoose
Firavun Faresi (Mungos ichneumon); Alm. Ichneumon (m), Fr. Mangouste ichneumon (m), İng. Egyptian mongoose. Familyası: Miskkedisigiller (Viverridae). Yaşadığı yerler: Avrupa, Kuzey Afrika ve Ön Asya. Özellikleri: Vücut uzunluğu 65 cm, kuyruğu 40 santimetredir. Esmer-kahverengi tüylü, yılan avcılığı ile tanınan çevik bir memeli. Çeşitleri: Bu cinsin 20 kadar türü vardır.
Mısır sansarı, Firavun kedisi, mangust veya mongo da denilen etçil bir memeli. Türkiye, Filistin ve umumiyetle Afrika’da yaşar. Gelinciğe benzer bir hayvandır. Timsahın yumurta ve yavrularını yediği, fare ve yılanları avlayıp, tükettiği için, Eski Mısırlılar tarafından mukaddes sayılarak mumyalanırdı.
Yirmi kadar türü vardır. Çok çevik ve atik bir hayvandır. Hindistan mongosu “kobra düşmanı” veya “yılan öldürücü”olarak bilinir. Kobranın saldırılarını atikliğiyle boşa çıkararak yorar ve başının arkasından ısırmak suretiyle öldürür. Yanlış olarak inanıldığı gibi yılan zehirine karşı bağışıklığı yoktur. Güçlü bir kobra tarafından ısırılırsa ölür. Öldürücü zehrin vücuduna yayıldığını hisseden mongonun, hızla ormana daldığı ve panzehir olan bazı bitkilerin köklerini yediği söylenmektedir. Akrep, beyaz karınca, hamam böceği ve kuşları da yer. Sansar gibi kana susamıştır. Yiyeceğinden çok fazla hayvanı telef eder. Küçük memelilerin çoğunlukla kanlarını emerek beyinlerini yer. Kümes hayvanlarına da saldırır. Bacakları kısa olduğundan, yürürken yere sürünüyormuş hissini verir. Arka ayakları üstüne dikilerek yürüyebilir. Çoğunluğu yer altı inlerinde gündüz dinlenerek, gece avlanır. Gündüz ve gece avlananları da vardır.
Dişi iki aylık hamilelik sonucu yeraltı ininde 2-4 yavru doğurur. Yalnız veya küçük gruplar halinde gezerek avlanırlar.
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Önceki Paylaşımlar