Hüseyin Nazmi Ceylanoğlu

düzenle|Nisan 2007 Hüseyin Nazmi Ceylanoğlu (1887-1990). Türk mutasavvıfı. Halk arasında Nazmi Baba, Ceylan Baba veya Şifa Baba olarak tanınır. İstanbul`da doğdu. Babası İstanbul`un büyük mutasavvıflarından, Eyüp`te Evlice Baba camii karşısındaki Haki Baba adlı Kadiri dergahı postnişini Sadettin Geylani, annesi Fahriye hanımdır. Baba tarafından seyyid, anne tarafından şerif olan Hüseyin Nazmi, yedi yaşını tamamlamadan Kur`an-ı kerimi ezberledi, on yedi yaşında icazet aldı.

Kadiriliğin Resmiye koluna mensup olan Nazmi Ceylanoğlu`nun, kolun kurucusu Mustafa Resmi í‚hi`ye kadar olan silsilesi şöyledir:

Mustafa Resmi í‚hi (k.s)

Süleyman Safi (k.s)

Mehmed Said Aşki (k.s)

Mehmed İzzeddin (k.s)

Ahmed Safi (k.s)

Mehmed Eşref Sabri (k.s)

Sí£dettin Geylani (k.s)

Hüseyin Nazmi Geylani (k.s)

Kurtuluş savaşı sırasında milli mücadeleye İstanbul`da katılan Hüseyin Nazmi, İstanbul`un işgali sırasında İngilizlerin zulmüne uğramış, vücudu köpeklere dişletilmiş, buna rağmen vatan sevgisiyle mücadeleye devam etmiştir. İstanbul`un kurtuluşundan sonra Yahya Galip bey tarafından Gazi Mustafa Kemal`e tanıştırılmış, Mustafa Kemal`in İstanbul`u ziyaretlerinde sohbet etme fırsatları bulmuşlardır. Bizzat Atatürk tarafından 47 sene hizmet verdiği Reji`ye yerleştirilmiştir.

Siyasi ve maddi çıkarın asla söz konusu olmadığı sohbetlerinde etrafındaki kişilere daima doğru ve samimi olmayı öğütlemiştir. Ehl-i beyt sevgisi, karşılık beklemeden insanlara hizmet etme düsturu ile örnek olmuş, bu düsturu son nefesine kadar insanlara aşılamak için gayret göstermiştir.

Hüseyin Nazmi Ceylanoğlu, 23 kasım 1990 cuma gününde dünyadan ayrıldı. Cenazesi 24 kasım 1990 cumartesi günü öğle namazından sonra büyük bir sevgi seli eşliğinde Eyüp Sultan Camii`nden kaldırılıp, ceddi gibi hayatı boyunca hizmette bulunduğu Haki Baba dergahının bahçesine defnedildi ve üzerine bir türbe inşa edildi.

Kaynak: İslam Ansiklopedisi (Türk Diyanet Vakfı), cilt 32, sayfa 459-460 [1].

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.