Kastalani

Kısaca: Kastalani on beşinci ve on altıncı yüzyıllarda Mısır’da yetişen hadis, kıraat ve Şafii mezhebi fıkıh alimlerinden. İsmi, Ahmed bin Muhammed’dir. Künyesi, Ebü’l-Abbas olup, lakabı Şihabüddin’dir. Kastalani diye Ünlü olmuştur. 1448 (H.851) senesinde Kahire’de doğdu, 1517 (H. 923)de orada vefat etti. Küçük yaşta ilim tahsiline başlayan Kastalani, Kur’an-ı kerim’i ezberledi. Birçok alimden ders okudu. Kıraat ilmini Siracüddin Ömer bin Kasım Ensari, Zeynüddin Abdülgani Heytemi gibi alimlerd ...devamı ☟

Kastalani on beşinci ve on altıncı yüzyıllarda Mısır’da yetişen hadis, kıraat ve Şafii mezhebi fıkıh alimlerinden. İsmi, Ahmed bin Muhammed’dir. Künyesi, Ebü’l-Abbas olup, lakabı Şihabüddin’dir. Kastalani diye Ünlü olmuştur. 1448 (H.851) senesinde Kahire’de doğdu, 1517 (H. 923)de orada vefat etti.

Küçük yaşta ilim tahsiline başlayan Kastalani, Kur’an-ı kerim’i ezberledi. Birçok alimden ders okudu. Kıraat ilmini Siracüddin Ömer bin Kasım Ensari, Zeynüddin Abdülgani Heytemi gibi alimlerden öğrendi. Fıkıh ilmini, Fahrüddin Makdisi, Şihabüddin İbadi, Şemsüddin Bami, Burhanüddin Acluni ve İbn-i Hacer el-Askalani’den, hadis ilmini; Radıyüddin, Evhaki, Sehavi gibi alimlerden öğrendi. İcazet (diploma) aldı. Fıkıh, hadis, kıraat, tarih ve tasavvuf ilimlerinde üstün dereceye yükseldi. 1479 ve 1489 senelerinde iki defa Mekke-i mükerreme ve Medine-i münevvereye gitti ve oradaki alimlerle görüşüp, derslerini dinledi. Kahire’ye döndükten sonra insanlara vaaz ve nasihatte bulundu. Karafe’deki medresenin başmüderrisi oldu ve çok talebe yetiştirdi. Mısır’daki alimlerle ilmi müzakerelerde bulundu. 1517 (H.923) senesi Muharrem ayında Kahire’de vefat etti. Cenaze namazı Ezher Camiinde kılınıp, Kadı Bedreddin Ayni Türbesine defnedildi.

Kastalani, nurani yüzlü ve uzun boyluydu. Kur’an-ı kerim’i on dört rivayet üzere çok güzel okurdu. Okumasından en katı kalpli kişilerin bile kalbi yumuşar, dayanamayıp gözyaşı dökerlerdi. Namazda, mihrapta okurken cemaat huşu ile kendinden geçer, ağlamaktan kendilerini alamazlardı. Medine-i münevverede Peygamber efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) kabr-i şeriflerini ziyareti esnasında O’na olan muhabbeti sebebiyle kendinden geçerdi. Sonra muhabbetinin neticesi olarak Peygamberimizin hayatını anlatan Mevahib-i Ledünniyye adlı eserini yazdı.

Eserleri:

1) Mevahib-i Ledünniyye: Bütün Müslümanların severek ve gözyaşıyla okudukları bu eserinde, Peygamber efendimizin hayatını anlatmıştır. Bu eseri, Allame Muhammed Zerkani, sekiz cilt olarak şerh etti. Şair Baki Efendi, onu Türkçeye çevirdi. İki cilt olarak basıldı. Mevahib-i Ledünniyye, Yusuf bin İsmail Nebhani tarafından Envar-ül-Muhammediyye adıyla kısaltıldı. İstanbul’da ofset usulüyle 1981 senesinde basıldı. 2) İrşad-üs-Sari fi Şerh-il-Buhari: Sahih-i Buhari adlı meşhur hadis-i şerif kitabına yazdığı şerhtir. 3) Ukud-üs-Seniyye fi Şerh-il-Mukaddimet-il-Cezeriyye: Kıraat ilmiyle ilgilidir. 4) Şerhu Şatıbiyye. 5) Meşarık-ul-Envar-il-Mudiyye fi Medh-i Hayr-il-Beriyye, 6) Tuhfet-üs-Sami vel-Kari bi-Hatm-i Sahih-il-Buhari, 7) Nefais-ül-Enfas fis-Sohbe, 8) Ravd-üz-Zahir fi Menakıb-ı Şeyh Abdülkadir, 9) Nüzhet-ül-Ebrar fi Menakıbı Şeyh Ebi’l-Abbas-el-Havvas, 10) Resail-fil-Amel.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

kastalani

Osmanlıca kastalani kelimesinin Türkçe karşılığı.
(Hi: 851-923) (İmam-ı Ahmed İbn-i Muhammed) Büyük Şafiî âlimlerindendir. Çok eser yazmıştır. En meşhur eseri Mevahib-ül Ledüniyye'dir. Mısır'da vefat etmiştir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.