Kaynak Şiddeti ve Aydınlanma

Kısaca: Bir sayfayı bir metre uzakta bulunan bir tek mum ile aydınlatırsanız iyi aydınlanmayacaktır. Aynı uzaklıktaki bir elektrik ampulü ise sayfayı daha fazla aydınlatacak, sayfa daha parlak görünecektir. Elektrik ampulü kullanma halinde aydınlanma şiddetinin daha büyük olduğunu söyleriz. Aydınlanma şiddetini ölçmek için fotoselden ya da fotoğrafçıların kullandıkları diğer aydınlanma ölçen araçlardan yararlanabiliriz. Bu araçlarda büyük rakamlar çok aydınlanmaya, küçük rakamlar az aydınla ...devamı ☟

Bir sayfayı bir metre uzakta bulunan bir tek mum ile aydınlatırsanız iyi aydınlanmayacaktır. Aynı uzaklıktaki bir elektrik ampulü ise sayfayı daha fazla aydınlatacak, sayfa daha parlak görünecektir. Elektrik ampulü kullanma halinde aydınlanma şiddetinin daha büyük olduğunu söyleriz.

Aydınlanma şiddetini ölçmek için fotoselden ya da fotoğrafçıların kullandıkları diğer aydınlanma ölçen araçlardan yararlanabiliriz. Bu araçlarda büyük rakamlar çok aydınlanmaya, küçük rakamlar az aydınlanmaya karşı gelirler, ilk işimiz kullanılacak aracın bölmelerini ışığa ilişkin bildiğimiz bir birime göre ayarlamaya yardım edecek bir yöntem bulmak olacaktır. Önce bir takım özdeş ışık kaynakları bulmakla işe başlarız. Yansımaları önlemek için duvarları siyaha boyanmış karanlık bir odada araçtan r uzaklığına tek başına konulan her kaynak için araç aynı sayıyı gösteriyorsa, bu kaynakların şiddetleri "eşittir" deriz. Bundan da her bir kaynağın birim zamanda, örneğin bir saniyede, aydınlanma ölçen araca aynı sayıda ışık tanecikleri yolladığı sonucuna varırız,Şimdi ışığın tane modeli bize şu düşünceyi verir: Eşit şiddetteki bu kaynaklardan ikisini birden aydınlanma ölçen araçtan aynı r uzaklığında bulundurursak, bir saniyede araca ulaşan taneciklerin sayısı iki katma çıkacaktır. Gerçekten r uzaklığında eşit şiddetteki ampullerimizden herhangi ikisini beraber kullanırsak araç üzerinde daima aynı sayıyı okuruz, bu sayı aynı uzaklıkta yalnız bir ampul kullandığımız zaman okunan sayıdan daha büyüktür.

Bir standart ışık kaynağı araçtan standart r uzaklıkta iken, aracın göstergesinin durduğu yere 1 sayısını yazmak suretiyle aracımızı yeniden bölmelemeye başlayalım. İki standart kaynak standart uzaklıktayken, ölçek üzerinde göstergenin durduğu yere 2 sayısını, üç standart kaynak ile 3 sayısını yazar ve böylece devam edebiliriz. Böylelikle ışık ölçme aracımız, araçtan r standart uzaklıkta bulunan bir standart kaynağın verdiği aydınlamanın tam katlarını gösteren bir ölçekle bölmelenmis olur. ölçek üzerinde böylece işaretlenmiş birçok nokta varsa komşu iki nokta arasında enterpolasyon yoluyla, aydınlanma şiddetinin bu standart biriminin askatlarım gösteren bölmeler de yapabiliriz. Bir standart kaynağın r den farklı bir uzaklıkta meydana getirdiği aydınlanmayı ölçerken bu aracın gösterdiği değer bize aynı aydınlanmayı elde etmek için r uzaklığına kaç tane standart kaynak koymak gerektiğini gösterir.

Şimdi standart kaynaklardan birini alıp, ışık ölçme aracının önünde r den farklı uzaklıklara koyabiliriz, Böylece araç üzerindeki aydınlanmanın, kaynağın uzaklığına bağlı olarak nasıl değiştiğini ortaya çıkarabiliriz.

Işığın tanecik teorisinden hareket edersek, böyle bir deneyin sonucu hakkında önceden ne söylenebilir?

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.