Kaşani

Kısaca: Kaşani Hanefi alimlerinden. İsmi, Ebu Bekr bin Mes’ud bin Ahmed Alaüddin-i Şaşi’dir. Alaeddin ve Melik-ül-ulema lakabları ve Kaşani nisbesiyle Ünlüdur. Kaşan, Türkistan’da Seyhun Nehrinin kuzeyindeki Fergana bölgesinde bulunan Şaş’ın arkasında, sağlam bir kaleye sahip büyük ve güzel bir beldedir. Doğum tarihi kesin bilinmeyen Ebu Bekir, Kaşan’da doğdu ve 1191 (H.587) senesinde vefat etti. Kaşani, kendini, başta fıkıh olmak üzere, bütün İslami ilim dallarında yetiştirmek istedi. Tuhf ...devamı ☟

Kaşani Hanefi alimlerinden. İsmi, Ebu Bekr bin Mes’ud bin Ahmed Alaüddin-i Şaşi’dir. Alaeddin ve Melik-ül-ulema lakabları ve Kaşani nisbesiyle Ünlüdur. Kaşan, Türkistan’da Seyhun Nehrinin kuzeyindeki Fergana bölgesinde bulunan Şaş’ın arkasında, sağlam bir kaleye sahip büyük ve güzel bir beldedir.

Doğum tarihi kesin bilinmeyen Ebu Bekir, Kaşan’da doğdu ve 1191 (H.587) senesinde vefat etti.

Kaşani, kendini, başta fıkıh olmak üzere, bütün İslami ilim dallarında yetiştirmek istedi. Tuhfet-ül-Fukaha kitabının sahibi Alaeddin-i Semerkandi’den ilim öğrenmeye başladı. Hocası ona bütün eserlerini okutup ezberletti. Usul ve füru ilimlerinde emsalleri arasında çok yükseldi. Hocasının Tuhfe kitabını şerh ederek ona takdim edince, çok beğenildi. Mükafat olarak; ilminin, ahlakının ve cemalinin güzelliği her yere yayılan kızı Fatıma-i Fakihe ile evlendirdi. Hanımı da Tuhfe kitabını ezberlemişti. Mehir olarak, yaptığı şerhi kabul etti ve başka birşey istemedi. Bundan dolayı yüzyılındaki büyük fıkıh alimleri, Kaşani’den bahsederken; “Tuhfe’sini şerh etti, kızını aldı.” dediler.

Kaşani, hanımı Fatıma-i Fakihe, hocası ve kayınpederi Alaeddin-i Semerkandi, üçü de aynı zamanda fetva verirlerdi. Bir evde üç müfti olup, her birinin fetvaları birçok yere yayılmıştı. İbn-ül-Adim, onun hakkında, babam; “Fatıma-i Fakihe Hanefi mezhebinin meselelerine vakıf ve mezhebi çok iyi nakleden bir hanımdı. Kocası Alaeddin-i Kaşani’nin fetvalarındaki noksanlıkları gösterince, kocası onun re’yine dönerdi. Kocası, ona çok hürmet ederdi. İlk defa, babası ve kendisi tarafından imza edilen fetvalar çıkardı. Daha sonra da, her üçünün imzası ve elyazısı bulunan müşterek fetvalar verdiler.” demektedir.

Hanefi fıkhında büyük bir alim olan Alaeddin-i Kaşani, çok yeri dolaşmış ve geniş ilmi faaliyetlerde bulunmuştur. Bir ara Konya’ya oradan Şam’a ve Halep’e gidip yerleşti. Burada Haleviyye Medresesine müderris oldu ve çok talebe yetiştirdi. Cesareti çok olup, güzel yüzlüydü. Müslümanlara hizmet etmeyi çok severdi. Ehl-i sünnet itikadının temsilcilerinden olan bu büyük alim, zamanındaki mu’tezile itikadındaki bid’at ehli ile sık sık mücadele eder, onların bozuk, yanlış fikirlerini kuvvetli delillerle çürütürdü. Halep’te yerleştiği sırada önce hanımı; 1191 (H. 587) senesi Receb ayının 10’unda da Kaşani vefat etti ve Halep dışındaki Halil İbrahim makamına defnedildi.

Kaşani’nin başlıca eserleri şunlardır:

1. Bedayi’-üs-Sanayi’ fi-Tertib-iş-Şerayi’: Bu, eserlerinin en mühimidir. El yazması üç cilt olan bu eser, yedi cilt halinde basılmıştır. Bu kitap için; “Hanefi fıkhına dair yazılmış, tertip bakımından, ilk sistemli eserdir.” denilmiştir. Hocasının Tuhfet-ül-Fukaha kitabının şerhi olmakla beraber, değişik bir tarzda hazırlanmıştır.

2. Sultan-ül-Mübin: Dinin usul, akaid (iman esasları) bilgilerini içine alan bir eserdir. Ne yazık ki ele geçmemiştir.

3. Kitab-ül-Cehl: Dini nasihatleri ve vaazları bu eserinde toplanmıştır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.