Kırklareli Tarihi Eserler ve Turistik Bilgiler

Kısaca: Kırklareli tâbiî güzellikler ve târihî eserler bakımından zengindir. Târihî eserlerin hemen hepsi Osmanlı devrine âittir. Daha önceki dönemlere âit eserler az ve yıkıntı hâlindedir. ...devamı ☟

Kırklareli tabii güzellikler ve tarihi eserler bakımından zengindir. Tarihi eserlerin hemen hepsi Osmanlı devrine aittir. Daha önceki dönemlere ait eserler az ve yıkıntı halindedir.

Hızır Bey Külliyesi: 1383’te Kösemihaloğlu Hızır Bey tarafından yaptırılmıştır. Külliye; cami, hamam ve arastadan meydana gelmiştir. Külliye çeşitli zamanlarda tamir edilmiştir. Minaresi küfeki taşından kare kaideli çokgen gövdelidir.

Kadı Camii: Emin Ali Çelebi Ahmed Paşa tarafından 1577’de yaptırılmıştır. Paşa Camii de denilmektedir. 1958’de tamir görmüştür.

Bayezid Camii: 1593’te Güllabi Ahmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Paşa Camii de denilmektedir. 1958’de tamir görmüştür.

Kapan Camii: 1640’da Karaca İbrahim Bey tarafından yaptırılmıştır. Belediye Sarayının yanında olup 1958’de tamir görmüştür.

Eski Cami: Babaeski ilçesinde Fatih Sultan Mehmed Hanın emri ile 1467’de yapılmıştır. Fatih Mescidi olarak da bilinir. Pencere çevreleri ve yarım daire biçimli mihrap, kalem işleri ile bezemelidir.

Cedid Ali PaşaCamii: Babaeski ilçesinde Mimar Sinan tarafından 1561-1565 arasında yapılmıştır. Cami, medrese, hamam, kervansaray ve kütüphaneden meydana gelen külliyeden sadece cami zamanımıza kadar ulaşmıştır. Bitki motifleri ile süslü mermer minber ile vaiz kürsüleri ince görünüşlüdür.

Sokullu Mehmed Paşa Külliyesi: Lüleburgaz ilçesinde 1570’te Sokullu Mehmed Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Külliye, cami, medrese, kervansaray ve hamamdan meydana gelmektedir. Cami tek kubbelidir. Medrese ise camiyle birlikte planlanmış ilginç bir eserdir. Caminin iç tarafındaki avlu revaklarının arkasında medrese odaları yer alır. Hamam çeşitli devirlerde, geçirdiği tamiratlar yönünden orijinalliğini kaybetmiştir. Kervansaray’dan günümüze sadece kapı ve temel kalıntıları kalmıştır.

Gazi Süleyman Paşa Camii: Vize ilçesindedir. Altıncı asırda yapılan kiliseyi, Gazi Süleyman Paşa on dördüncü asırda camiye çevirmiştir. 1877’de Ruslar tarafından tekrar kilise haline getirilip içindekileri Rusya’ya götürmüşlerdir. Osmanlılar tekrar cami haline getirdilerse de Balkan Harbinde Bulgarlar yeniden kiliseye çevirdiler. Daha sonra Osmanlılar tekrar cami haline getirdiler. İçindeki mozaikler Ayasofya mozaiklerine benzediği için Küçük Ayasofya Camii de denir.

Alpullu (Sinanlı) Köprüsü: Alpullu-Hayrabolu yolunda, Ergene Irmağı üzerinde Mimar Sinan tarafından 1569’da yapılmıştır. 124 m uzunluğunda olup beş gözlüdür. Kemertaşının genişliği korkuluklarının yüksekliği en önemli özelliğidir.

Sokullu Mehmed PaşaKöprüsü: İstanbul-Edirne yolu üzerinde 1569’da Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Sivri kemerli ve dört gözlüdür.

Babaeski Köprüsü: Babaeski Deresi üzerinde İstanbul-Edirne yolunda 1633’te yapılmıştır. 72 m uzunluğunda olup altı gözlüdür. Dere taştığı zaman tahrip olmaması için kemer aralarında büyük delikler vardır.

Mağara Manastırı: Vize yakınında bir vadinin yamacında kayalara yontularak yapılmıştır. Dokuzuncu asra aittir. Demirköy Kalesi kalıntıları; Bizans dönemine aittir. İstanbul’u korumak maksadıyla yapılmış olup, halen harap durumdadır. Vize, Pınarhisar, Lüleburgaz, Polos, Dereköy ve Hediye kaleleri de mevcut olup Bizans devrine aittir. Vize’de surlar, Pınarhisar’da kale, su yolları ve kilise Osmanlı devri öncesine aittir.

Höyükler: Traklar tarafından yapılan yığma tepelerdir. İçlerinde mezarlar bulunur. Dokuzhöyük köyünde 9 höyük Kırklareli-Asilbeyli yolu doğusunda ve Aşağıpınar Eriklice köyleri arasında höyükler vardır.

Tabii Güzellikler: Kırklareli tabii güzellikler bakımından zengindir. Dereköy, Kofçaz, Demirköy ve Vize bölgelerindeki ormanlar bu zenginliğin en önemli kaynağıdır.

Velika Deresi: Karaman Bayırına 4 km uzaklıkta orman içi ve dere kenarı dinlenme yeridir. Derede bol miktarda alabalık avlanır.

Dolapdere: Dereköy’ün 7 km kuzeyinde Türkiye-Bulgaristan karayolu üzerinde bir mesire yeridir. Buradan geçen akarsulardan alabalık avlanır.

Dereköy: Kocakaynak ve Çiftekaynak isimli iki güzel su başında ağaçlı bir piknik yeridir.

Kıyıköy: Karadeniz’e hakim, görünümü çok güzel bir köydür. Köyün deniz kıyısında kumsalı çok temizdir. Köyün kuzeyinden akan Pabuc Deresi ile güneyinden akan Kazan Deresinde sazan ve kefal balıkları avlanır.

İğneada: Demirköye 25, Kırklareli’ne 97 km uzaklıkta Karadeniz kıyısında şirin bir yerdir. 10 km uzunluğundaki kumsalı çok temizdir. Otel, motel ve lokantası mevcuttur.

Kaplıca ve İçmeler: Kaplıca ve şifalı su kaynağı bakımından fakirdir. Kaplıcalarda konaklama tesisleri yetersizdir.

Lüleburgaz Kükürtlü Kaynak: İstanbul-Babaeski yolu üzerindedir. Konaklama tesisi yoktur. Mide, barsak, karaciğer, safra ve idrar yolları hastalıklarına faydalıdır.

misafir - 8 yıl önce
kırklareli tarihi yönden zengin bir ildir . eserleri birden çoktur . tarihi yerlerde vardır . kırklareli toprakları asırlar önce bizanslılara aitti . bu nedenle şuan bizanslılardan kalma tarihi eserler bulunmaktadır .

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Üsküp, Kırklareli
6 yıl önce

Üsküp, Kırklareli ilinin merkez ilçesine bağlı bir beldedir. Üsküp’ün tarihi çok eski devirlere dayanmaktadır; M.Ö. 7. y.y'da Tuna boyları ve Kuzey Karadeniz’de...

Cádiz
6 yıl önce

Batı Avrupa şehirlerinden birisi olması nedeniyle sahip olduğu tarihi eserleri ile turistik bir merkezdir. Flamenko müziğinin en önemli merkezi olarak kabul...

Cádiz, 2005, ABD, A Coruí±a, Alcalá de los Gazules, Alcalá del Valle, Algar, Algeciras, Algodonales, Arcos de la Frontera, Arjantin
Dobriç
6 yıl önce

2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2008.  ^ "Kırklareli Valiliği URL Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008". 7 Ekim 2008 tarihinde kaynağından...

Hacıoğlu Pazarcık, 93 Harbi, Abdullah, Asenovgrad, Aytos, Belediye Başkanı, Bulgar, Bulgarca, Bulgaristan, Bulgaristan'daki şehirler, Bulgaristan'ın illeri
Süloğlu
6 yıl önce

Süloğlu, Edirne ilinin kuzeydoğusunda yer alan ve Kırklareli iline sınırı olan ilçe. Türk Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Mudanya Mütarekesi hükümlerine göre...

Süloğlu, Edirne, Süleoğlu, Edirne
Edirne (il)
2 yıl önce

Trakya yakasında yer alan, doğuda Kırklareli ve Tekirdağ, güneyde Çanakkale ve Ege Denizi, batıda Evros (Yunanistan) ve kuzeyde Hasköy (Bulgaristan) ile...

Edirne (il), 15 Eylül, 1920, 1922, 1923, 1982, 25 Kasım, 93 harbi, Adalet Kasrı, Adana (il), Adıyaman (il)
Tekirdağ
2 yıl önce

bulunur; doğuda İstanbul, güneyde Marmara Denizi ve Çanakkale, batıda Edirne, kuzeyde Kırklareli ve kuzeydoğuda Karadeniz ile çevrilidir. 2012 yılında...

Tekirdağ, Tekirdağ
Balkanlar
2 yıl önce

yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir. Bu şekilde oluşturulan eserler, ilgili dilin edebiyat dünyası içinde yer almışlardır. Bazı eserler ise, yazıldığı...

Balkan Yarımadası, 15. yüzyıl, 19. yüzyıl, Arnavutluk, Avrupa, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Güneydoğu Avrupa, Hırvatistan, Karadağ (devleti), Makedonya Cumhuriyeti
Şerif Yenen
2 yıl önce

Gerçekleştirilecektir". Kırklareli Üniversitesi. 15 Aralık 2011. 12 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2011.  ^ a b...