Livâta

Livata Erkekler arası, cinsi ilişki. Halk arasında “puştluk”, “oğlan kirletmek” “gulamparelik” gibi adlarla da bilinen ve cinsi sapıklık olan bu çirkin fiili ilk defa Lut peyfamberin kavmi işlediği için livata denilmiştir.

Homoseksüellik veya eşcinsellik adıyla da bilinen livata eski Yunan toplumunda da vardı. Hatta bu sebeple aynı cinse karşı duyulan ilgi ve yakınlık karşı cinse karşı duyulan sevgiden üstün tutulmuştu. Yahudi ve Hıristiyan kültüründe günah kabul edilerek yasaklanmış olan eşcinsellik günümüz batı toplumlarında normal kabul edilmekte kanuni ve idari düzenlemeler bu doğrultuda yapılmaktadır. Yetişkinler arasında birbirinin rızasıyla yapılan livatayı yasaklayan kanunların kaldırılmasını, bu tür cinsi sapıklık içinde bulunanların işe girme, kredi ve ev bulma, kamu hizmetlerinden ayrım olmadan faydalanma gibi konularda düzenlemeler yapılmasını isteyen “Eşcinsel Hakları Hareketi” ortaya çıktı. 1897'de Berlin'de toplanan eşcinseller, “Bilimsel Yardımlaşma Komitesi” adında bir birlik kurdular. Eşcinsellere eşit haklar verilmesini savunan yayınlar yapıp, toplantılar düzenlediler. 1922 de 25 dolayında şubesi olan komite, çeşitli ülkelerde faaliyetlerini yaygınlaştırdı. 1934'te Edward Carpetner ve Havelock Ellis“İngiliz Cinsel Psikoloji Araştırmaları Derneği”ni kurdular. 1966 da Amsterdam'da kurulan ve kısa zamanda eşcinsel faaliyetlerin önemli merkezlerinden biri durumuna gelen Kültür ve Dinlenme Merkezi (COC) Avrupa'da hala faaliyetini sürdüren önemli eşcinsel teşkilatları arasındadır. ABD'de erkek eşcinsellerin ilk önemli teşkilatı 1950-51 yıllarında Los Angeles'ta kurulan Mattachine Derneğiydi. Daha sonra pekçok şehirde şubeler açan dernek faaliyetlerini sürdürmektedir. Gerek Avrupa'da gerek Amerika'da eşcinsellerin özgürlüğünü savunan teşkilatların sayısı 1970 ve 1980'lerde daha da arttı. ABD'deki çeşitli şehirlerin yanı sıra başka ülkelerdeki birçok şehirde de her yıl haziran ayının sonlarında Eşcinsel Gurur Haftası düzenlenmektedir.

Yirminci yüzyılın sonunda eşcinsellik hareketleri açık bir biçimde dile getirilmeye başlamıştır. Avrupa ve ABD kanunlarındaki eşcinselliği yasaklayan hükümler yürürlükten kaldırılmış, eşcinsellik suç olarak kabul edilmez hale gelmiştir. Ayrıca Norveç'te eşcinsellere karşı cinsi ayırımcılığı yasaklayan bir kanun da çıkarılmıştır. Türkiye'de ise 1980'lerde eşitlik istekleriyle teşkilatlanmaya başlayan eşcinsellerin uluslararası sembolü Yunan alfabesindeki lamda (l) harfi olarak kabul edilmiştir. Ülkemizdeki kanuni düzenlemelerde belirli bir yaş sınırını aşmış bulunan kimseler arasında rızayla gerçekleştirilen livata suç teşkil etmemektedir. Yürürlükteki hükümler daha çok küçükleri korumaya yöneliktir. Bu fiilin zorla yapılması, ırza geçme suçunu teşkil etmektedir. Askeri Ceza Kanunu'nda bu fiille ilgili olarak ordudan çıkarma, erbaşlar için de rütbe geri alma gibi disiplin cezalarını öngörmektedir.

Livâta

Osmanlıca Livâta kelimesinin Türkçe karşılığı.
Lutilik. * Erkekler arasındaki cinsi sapıklık. (Bak: Kebair)

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.