Malatya Tarihi ve Turistik Eserler

Kısaca: Malatya, tabiî güzellikler, görülmeye değer târihî eserler, kaplıcalar ve meyve bahçeleri ile zengin bir ilimizdir. Târihî eserlerin büyük kısmı yıkık vaziyettedir.Ulu Câmi: Battalgâzi ilçesindedir. ...devamı ☟

Malatya, tabii güzellikler, görülmeye değer tarihi eserler, kaplıcalar ve meyve bahçeleri ile zengin bir ilimizdir. Tarihi eserlerin büyük kısmı yıkık vaziyettedir.

Ulu Cami: Battalgazi ilçesindedir. 1224’te Birinci Alaeddin Keykubad zamanında Mansur bin Yakub yaptırmıştır. Anadolu’da ilk yapılan camilerdendir. 1903 ve 1966’da tamir görmüştür. Kapı kemeri, büyük kubbe ve kasnağındaki işlemeli taş oyma motifleri ile dikkati çeker. Tek minarelidir. Ahşap minberi Ankara Etnoğrafya müzesindedir.

Akminare Camii: Battalgazi ilçesinde kale surlarının dışında Derme Deresi kıyısındadır. 1573’te Hikmet bin Zaim Yusuf tarafından yaptırılmıştır. Tek kubbeli ve tek minareli tipik Osmanlı camilerindendir.

Abdüsselam Camii: Yazıhan ilçesinin Fethiye köyündedir. Mustafa Paşa bin Abdüsselam tarafından 1566’da yaptırılmıştır. Tek minareli ve beş kubbeli bir camidir.

Ulu Cami: Arapgir ilçesindedir. On dördüncü asırda yapıldığı tahmin edilmektedir. Minaresizdir. Cam taç kapısındaki süsler çok güzeldir.

Cafer Paşa Camii: Arapgir ilçesinde Osman Paşa Mahallesindedir. On dördüncü asırda yapılmış olduğu tahmin edilmektedir. Cafer Paşa tarafından 1694’te tamir ettirildiği için bu isimle anılmaktadır. Ahşap minberin işlemeleri çok güzeldir.

Köprülü Mehmed Paşa Camii: Hekimhan ilçesindedir. 1661 senesinde yaptırılmıştır. Tek kubbe ve minareli tipik Osmanlı camilerindendir.

Şahabıyye-i Kübra Medresesi: Battalgazi ilçesindedir. On dördüncü asırda Emir Şahabeddin Hızır tarafından yaptırılmıştır. Taç kapının sağ kanadı, türbe ve ana eyvan günümüze kadar gelebilmiştir.

Kırkgöz Köprüsü: Yazıhan, ilçesinde Sinanlı köyünde Tahma Çayı üstündedir. 220 m uzunluğunda 4 m genişliğindedir. Köprünün en önemli özelliği düz bir çizgi biçiminde kırıklar verilerek yapılmış olmasıdır. Ne zaman yapıldığı kesin olarak belli değildir. Bu köprü, şu anda Karakaya Baraj Gölü altında kalmıştır. Yerine büyük demiryolu ve karayolu ulaşımının sağlandığı köprü yapılmıştır.

Şeyh Hamid-i Veli Zaviyesi: Darende ilçesindedir. Tohma Çayı kıyısındadır. Önceleri dergah olan yapı, sonradan cami ve türbeye çevrilmiştir. Türbede Şeyh Hamid-i Veli ve oğlu Halil Tayyibi’ye ait olduğu söylenen kabirler vardır. Hamid-i Veli’nin kabri olduğu söylenen bir türbe de Aksaray ilindedir.

Eski eserler: Hitit Sarayı, Aslantepe’de M.Ö. 13. asırdan kalmadır. Aslantepe’den çıkan eserler İstanbul, Ankara ve Malatya Arkeoloji müzelerindedir. Aslantepe, arkeolojik bir merkezdir. Mansuroğlu Hacı Mehmed tarafından yaptırılan tarihi cami, Venk’te kilise, İn Deresinde mağaralar, eski yol üzerinde han kalıntısı, geyik şekilleri ile süslü mozayik havuz vardır. Yedi kültür tabakasına rastlanmıştır.

Malatya Kalesi: Bugünkü Battalgazi ilçesindedir. Roma İmparatoru Titus yaptırmıştır. Danişmend Emiri Gazi Taylı ve Selçuklu Sultanı İkinci Kılıçarslan tamir ettirmiştir. 94 kulesi ve burcu vardır. Yüksekliği 20 m olan iki surla çevrilidir. Darende (Zengibar), Doğanşehir ve Arapkir kaleleri tarihi eserlerdir.

Höyükler: Cafer, Değirmendere, İmamoğlu, Gelinciktepe ve Fethiye höyüklerinde eski eserler bulunmuştur. Caferhöyükte bulunan 4 heykelcik en eski eserler olarak kabul edilmektedir ve M.Ö. 7000 sene önceye aittir. Dokuz bin senelik bu eserler Malatya müzesindedir.

Malatya Arkeoloji müzesi: Müzede bölgede yapılan kazılarda bulunan Neolotik, Eski Tunç, Hitit, Roma ve Selçuklu devirlerine ait eserler sergilenmektedir. Asur ticaret kolonilerine ait Seramikler ve Hititlere ait ağırlık taşları, Romalılara ait toprak heykeller, Bizans seramik ve Selçuklu çinileri vardır.

Aslan taşlar: Darende yakınındadır. İki adet aslan taş heykeli Yeniköy eteklerindedir.

Mağaralar: Onar, Ansur (Buzluk köyü), Orman Sırtı köyündedir. Tarih öncesi çağlara aittir.

Mesire yerleri:

Malatya’da çok sayıda kaynak, çay, dere ve meyve bahçeleri gezi dinlenme ve mesire yeri olarak halkın rağbet ettiği yerlerdir. Başlıcaları şunlardır:

Horata Subaşı: İl merkezine 5 km mesafede bir dinlenme yeridir. Beydağı’nın eteklerinde bir dere yatağının kıyısındadır. Çevresi söğüt ağaçları ile kaplıdır.

Gündüzbey Subaşı: İl merkezine 18 km uzaklıktaki Derme Deresinin kaynağı olan bir dinlenme yeridir. Söğüt ve meyve ağaçları ile kaplıdır.

Sürgü Pınarbaşı: Sürgü Çayının kaynağı olan bir dinlenme yeridir. İl merkezine 70 km uzaklıktadır. Kaynak yeri küçük bir göl durumundadır. Yer yer kavak ağaçları ile kaplıdır.

Takas Pınarbaşı: Sürgü Pınarbaşına yakın bir yerde bir dinlenme yeridir. Kavak ağaçları ile kaplı bir vadidir.

Tecde Bahçeleri: İl merkezi yakınında yeşillikler içinde çok güzel bir mesire yeridir. Kavak, söğüt ve meyve ağaçları ile kaplıdır. Burada önceden küçük bir baraj gölü de vardı.

İçme ve kaplıcalar:

Malatya’da içme ve kaplıcalar yok denecek kadar azdır. Yöre halkı tarafından kullanılan şifalı su kaynaklarının bazıları şunlardır:

Aşağı İspendere Ilıcası: Çolaklı bucağına bağlı Bulutlu köyündedir. İl merkezine 20 km mesafede olan bu kaplıcada banyo ve konaklama tesisleri mevcuttur. İçme kürleri, mide, karaciğer, safra yolları ve barsak hastalıklarına, banyo kürleri ise nevralji, nefrit ve cilt hastalıklarına iyi gelir.

Rotükan Maden Suyu: Merkeze bağlı Rotükan köyündedir. Tesisleri mevcut değildir. Hiperstenik mide rahatsızlıkları ile karaciğer, safra yolları ve barsak hastalıklarına iyi gelmektedir.

misafir - 8 yıl önce
ben malatyalıyım sizde mi malatyalısınız? malatya çok güzel bir yer kayısısı ve tarihi güzellikleri muhteşem çok gördüm oraları malatya gerçektende hem hoş bir yer hemde bir çok güzel zenginlikleri var gezip görmenizi tavsiye ederim

misafir - 8 yıl önce
arkadşlar bende maltyalıyım ama öyle abartacık bir şekilde anlatmamak gerekiyor diye düşünüyorum

misafir - 8 yıl önce
bende Malataya'lıyım. Burada yaşıyorum. Yani bence de biraz abartmışlar ben sadece başlıklarını yazdım öğretmenim öyle istedi ama önce okudum ve babama sordum babamda dedi zaten çok abartılı.

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Arapgir
2 yıl önce

Arapgir, Malatya'nın bir ilçesidir. Arapgir'in eski adı Daskuza'dır. Daskuza (Arapgir) civarındaki yerleşim birimlerinin en eskilerinden olup, Malatya ili...

Arapgir, Arguvan, Baskil, Divriği, Doğu Anadolu Bölgesi, Dutluca, Düzce, Elazığ, Erzincan, Fırat, Keban
Harabati Baba Tekkesi
2 yıl önce

yapılar turistik bir tesise dönüştürüldü; içinde otel, lokanta, disko işletilmiştir. Yugoslavya'nın dağılması ile 1992'de dergâhın Kış Evi ve Meydan Evi...

Elâzığ (il)
6 yıl önce

batı ve güneybatıdan Karakaya Baraj Gölü vasıtasıyla Malatya illerinin arazileri çevrelemektedir. İlin sınırları 8.327 km²si kara, 826 km²si baraj ve doğal...

Diyarbakır
2 yıl önce

(Mezopotamya) kuzeyinde yer almaktadır. Doğuda Batman ve Muş, batıda Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, kuzeyde Elâzığ ve Bingöl, güneyde ise Mardin illeri bulunmaktadır...

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin illeri, Malatya, Elazığ, Bingöl, Dicle nehri, İl
Şanlıurfa
2 yıl önce

ve Demir çağlarından tarihi eserler yer almaktadır. Bu eserler içerisinde dünya'nın bilinen en eski heykeli olan Balıklıgöl Heykeli, Göbeklitepe ve Nevali...

Türkiyenin illeri, Türkiye, Coğrafya, İklim, Bitki, Belediye, Harita
İpek Yolu
2 yıl önce

edilmiş ve ıssız bölgelere ulaşım kolaylaştırılmış, bölgeler sanayileştirilmiştir. Bunun yanı sıra eski ticaret yolları onarılmış ve turistik amaçlı kullanılmaya...

Nallıhan
2 yıl önce

Barajı ve Hidroelektrik Santrali, ilçenin önemli turistik yerleridir. İpek iğne oyaları ile ünlüdür. Yaprak sarma, kapama pilavı, höşmerim ve bayram çörekleri...

Nallıhan, Nallıhan
İstanbul
2 yıl önce

günümüzde İstanbul'un en önemli turistik merkezidir. Tarihî yarımada içerisinde bulunan tarihi bir meydandır. İstanbul Üniversitesi ve tarihî Kapalıçarşı'ya ev...