Masaj

Kısaca: Masaj Çeşitli gayelerle uygulanan, çok faydalı mekanik bir fizik tedavi vasıtası. Masaj, tıp bilgisi olan ellerde bir kat fazla değer kazanır. Masaj şu durumlarda yapılır: Hareketsizliğe bağlı ödemler (sulu şişmeler), müzmin toplardamar iltihabı, lenfanjit, varis, felçler, müzmin iltihabi mafsal ve mafsal çevresi romatizmaları, harap edici (dejeneratif) mafsal romatizmaları, mafsal ve mafsal çevresi doku adale zedelenmeleri (had dönem geçtikten sonra), iyileşmeye yüz tutan kemik kırıkl ...devamı ☟

masaj
Masaj

Masaj Çeşitli gayelerle uygulanan, çok faydalı mekanik bir fizik tedavi vasıtası. Masaj, tıp bilgisi olan ellerde bir kat fazla değer kazanır.

Masaj şu durumlarda yapılır: Hareketsizliğe bağlı ödemler (sulu şişmeler), müzmin toplardamar iltihabı, lenfanjit, varis, felçler, müzmin iltihabi mafsal ve mafsal çevresi romatizmaları, harap edici (dejeneratif) mafsal romatizmaları, mafsal ve mafsal çevresi doku adale zedelenmeleri (had dönem geçtikten sonra), iyileşmeye yüz tutan kemik kırıkları, bazı metabolizma hastalıkları, yağ dokusu, ağrılı şişkinliği (cellulitus), travma sonrası meydana gelen ödem ve kan artıklarının giderilmesinde adalelerin kuvvetlendirilmesinde, yorgun adalelerin dinlendirilmesinde ve yumuşatılmasında oldukça faydalıdır. Adalelere olan tesirlerinden dolayı masaj, sporcular tarafından çok sevilir.

Çeşitli masaj manevraları vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

1. Tazyik manevraları: Sabit tazyik, cilt üzerinden avuç içi ile yapılır, ağrıyı giderici etkisi vardır. Kayıcı tazyik manevralarından “efloraj” avuç içleri ve parmaklar cilt üzerine iyice intibak ettirildikten sonra, masaj yapılan cilt sahasında elleri birbiri arkasından kayacak şekilde, cilt üzerinde hareket ettirerek yapılır. Avuçları cilt üzerinde daha kolay kaydırabilmek için, masaj yapılacak sahaya talk pudrası veya sıvı vazelin sürülür. Efloraj, yüzeysel veya derin yapılır, ödemleri giderici etkisi vardır.

Derin tesirli kayıcı manevralardan olan “petrisaj” cilt, ciltaltı ve adale tabakalarını iki elle tutup, hamur yoğurur gibi hareketler yaparak tatbik edilir, ödemi giderir, yorgunluğu hafifletir. Kayıcı tazyik manevralarından olan “friksiyon”, cilt üzerine parmak uçları konulmak üzere yapılır, ciltaltı dokularda meydana gelmiş yapışıklıklar ve nedbelerin izalesinde çok faydalı ve yumuşatıcı bir manevradır.

2. Perküsyon manevraları: Her biri ellerle deri üzerine ritmik darbeler vurmaktan ibaret olan bu manevralar, özellikle zayıf adalelerin uyarılmasında kullanılır.

3. Vibrasyon manevraları: Bu manevra, parmak uçları, el düz vaziyette ve cilt sahasına dikey tarzda temas ettirildikten sonra yapılan titreme hareketlerinden ibarettir. Ağrı dindirici etkisi vardır. Elle yapılan vibrasyon manevralarından çok daha fazla sayıda titreşim yapan elektrikle çalışan vibratörler de masaj seanslarında kullanılmaktadır.

Masaj, gayesine göre birkaç manevranın arka arkaya bir seans esnasında tatbiki suretiyle yapılır. Masajdan önce hastanın pozisyonu uygun hale getirilir. Masaj, kuvvet yerine bilgi ve tecrübe isteyen bir fizik vasıtasıdır. Bilgisizce ve şuursuzca yapılacak bir masaj, fayda yerine zarar verir. Masaj yapmayı meslek edinmiş kişilere “masör” ismi verilir.

Genellikle masajdan önce; masaj yapılacak bölgeye efraruj ışık banyosu, sıcak su banyosu gibi bir fizik vasıta tatbik olunursa, masajın tesiri daha da artar. Masaj, toplardamarların akış yönünde çevreden merkeze doğru yapılmalıdır.

Masajın, rahatlatıcı, uyku verici ve sakinleştirici etkisi de söz konusudur. Ateşli hastalık durumlarında, kırık ve çıkıkların erken düzelmesinde, iltihaplı vücut bölgelerinde, kanserli uzuvlara masaj yapılmaz.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi,

Masaj, hareketsiz durumdaki vücut yüzeyine el ile yapılan tedavi. Masajı mekanik tedavi ya da tıbbi jimnastik ile karıştırmamak gerekir. Sağlık kuralları ve tedavi yönünden etkileri ilk çağlardan beri bilinen masaj, masaj yapılan bölgenin dokuları üzerinde özellikle mekanik ve dolaysız bir etki yapar. Bu etki masaj uygulayan kişinin enerjisi ile orantılı olarak ya da çok derine ulaşır. Masaj ayrıca sinirsel reflekslerle uygulandığı bölgenin çevresinde de dolaylı bir etki yapar. Bu etki, masajın uygulandığı deri yüzeyinin genişliğine bağlı olarak, kan damarlarının genleşme ve büzülmesini şaftlar.

Masaj ya bir tek vücut bölgesine (kısmi masaj) ya da bütün vücut üzerine uygulanır, (genel ya da tam masaj) ve kuru elle ya da özel yağlı maddeler ya da kremlerle yağlanmış elle yapılır. Eğer masaj el yerine özel araçlarla yapılacak olursa mekanik masaj adını alır.

El masajı ilk çağlardan bu yana bilinen bir tedavi usulüdür. Yunanlılar masajı hemen hemen her gün estetik amaçla (lüzumsuz yağların vücuttan atılması) ve sağlık amacıyla, özellikle yarışmalardan önce ve sonra kasların çözülmesi ve gerginleşmesi için uygularlardı. Masajın hem sağlık kuralları hem de tedavi yönünden sağladığı büyük yararlan ilk kez ünlü Yunan hekimi Hippokrates saptamıştır.

Masaj sadece kas kütleleri ve bunların kasılma yetenekleri üzerinde değil, fakat diğer dokular ve organik işlevler üzerinde de etki yapar. Masajın sağladığı yararlar şöyle sıralanabilir: Deri yumuşar, daha fazla kanla beslenir, ölü hücrelerin (boynuzsu üst deri parçalan) dökülmesi ve yağ bezlerinin salgıladığı yağın vücuttan atılması kolaylaşır. Böylece deri hem daha fazla kanla beslenir hem de hücre metabolizması hızlanır. Ayrıca organik zehirli maddeler derideki delikler yolu ile vücuttan dışarı atılır.

Deri altında da kan ve lenf akımı çoğalır. Bu nedenle ödemler yeniden soğurulur ve morartılar geçer. Bundan başka deri altı yağları da harekete geçer ve dolaşım içindeki yeniden soğurulmaları kolaylaştırır. Bu nedenle masaj, şişman insanlardaki yağ birikintilerini çözer.

Masaj kasların gerginliğini ve kasılabilirliğini artırır. Çünkü masaj hareketleri mekanik yolla dolaysız olarak kas tellerinin kasılmalarını kamçılar, beslenmeyi ve bunun sonucu gelişimi artırırlar. Sertleşmiş bağ ve kirişler masaj sayesinde yeniden esneklik kazanırlar.

Gevşemiş eklemler, çevresel eklem kaslarının gerginliklerinin artması ile sağlamladırlar. Sen ve oynaklığını yitirmiş eklemler ise gev şer ve hareket kazanırlar. Bundan başka masaj eklem boşluğunda bulunabilen sıvıların yeniden soğurulmasını sağlar. Bu arada eklemlerin serbest hareket etmelerini önleyen ya da sınırlayan eklem yapışıklıktan giderilir.

Kan ve lenf dolaşımı olumlu bir şekilde etkilenir ve hız kazanır. Masaj daha iyi beslenen çevresel dokularda atardamar kanının daha çok toplanmasına yol açarak toplardamarların ve yüzeysel lenf damarlarının boşalmasını hızlandırır. Hareket sinirlen bulunduktan kaslara beyinden gelen emirleri çok daha süratli bir şekilde iletirler. Duyu sinirleri de aşın duyarlılık kazanırlar. Karın zarı çeperi üzerine uygulanan masaj mide salgılarını artırır mide ve bağırsak çeperlerinin sığamsal kasılmasını etkiler. Masaj tekniği elle yapılan birkaç temel manevraya dayanır. Bunlar sürtünme, bastırma, ovma, vurma, yoğurma ve titreşimdir. Titreşim, titreşim veren elektrikli aygıtlarla (vibratör) da sağlanabilir.

Sporcuların yarışmalardan önce yaptıkları masaj, kasları en yüksek güce ulaştırma amacını güder. Estetik masaj yüzdeki yağ birikimlerini, kırışıklıkları, yanaklardaki gevşekliği ve gözaltındaki sarkıklıkları gidermek için yapılır. Tedavi edici masaja ise birtakım hastalıklarda (ivegen romatizma, lumbago, kas tıkanıklıkları, çıkıklar, eklem kaynaşması ve sertleşmesi, oburluk, artrit, damla hastalığı, mide genişlemesi, kabızlık) başvurulur.

masaj

Türkçe masaj kelimesinin İngilizce karşılığı.
n. massage, rubdown

masaj

Türkçe masaj kelimesinin İngilizce karşılığı.
n. massage, rubdown

masaj

Türkçe masaj kelimesinin İngilizce karşılığı.
n. massage, rubdown

masaj

vücut yüzeyinde el, elektrik, su vb. aracılığıyla çeşitli işlemler yapma biçiminde, iyileştirme ve bakım yöntemi.

masaj

vücut yüzeyinde el, elektrik, su vb. aracılığıyla çeşitli işlemler yapma biçiminde, iyileştirme ve bakım yöntemi.

masaj

Türkçe masaj kelimesinin Fransızca karşılığı.
massage [le]

masaj

Türkçe masaj kelimesinin Fransızca karşılığı.
massage [le]

masaj

vücut yüzeyinde el, elektrik, su vb. aracılığıyla çeşitli işlemler yapma biçiminde, iyileştirme ve bakım yöntemi.

masaj

Türkçe masaj kelimesinin Almanca karşılığı.
n. Massage

masaj

Türkçe masaj kelimesinin Almanca karşılığı.
n. Massage

masaj

Türkçe masaj kelimesinin Fransızca karşılığı.
massage [le]

masaj

Türkçe masaj kelimesinin Almanca karşılığı.
n. Massage

masaj


1 .
Vücut yüzeyinde el, elektrik, su aracılığıyla çeşitli işlemler yapma biçiminde, iyileştirme ve bakım yöntemi.
2 .
Ovma, ovuşturma.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Masaj
2 yıl önce

Medyayı oynat Masaj vücudun yumuşak dokularının manipülasyonudur. Masaj teknikleri genellikle eller, parmaklar, dirsekler, dizler, önkollar, ayaklar veya...

Masaj salonu
2 yıl önce

Masaj salonu masaj hizmetlerinin ücretli olarak verildiği yerdir. Masaj salonu terimi, genellikle ticari erotik masaj sağlayan yerler için kullanılır...

Tog Sen Tay masajı
6 yıl önce

Tog Sen Tay masajı (İngilizce: Tog Sen Thai Massage), Kuzey Tayland'ın geleneksel masaj terapisi. İnsan kemiklerinin ağaç dalı gibi olduğunu düşünen Kuzey...

Tog Sen Tay masajı, Ağrı, Enerji, Kas, Kemik, Kültür, Taslak, Terapi, Masaj, Kuzey Tayland
Kalp masajı
2 yıl önce

Kalp masajı, resusitasyon, kardiyopulmoner resusitasyon, kalp-akciğer canlandırması veya kısa adıyla CPR (İng: Cardiopulmonary resuscitation), kalp krizi...

Elle muamele
2 yıl önce

cinsel hizmet sunan masaj salonları, müşterilerine elle muamele teklif edebilir, aynı zamanda kanunların dışına da çıkmaz. Masaj salonlarındaki tabirle...

Adidas Adissage
6 yıl önce

gözükür. Spordan v.b aktivitelerden sonra masaj yapma maksadı ile ayakkabı tabanı boyunca küçük siyah masaj için çizgiler vardır. Adissage'nin bir de...

Bahçe nanesi
2 yıl önce

hastalarda boğaza ve sinüzitli hastalarda sinüslerin üstüne yapılacak masaj etkili olur. (Bu masaj geceleri yapılırsa uyumayı engelleyebileceğinden sabahları yapılması...

Bahçe nanesi, Taksokutu, Tıbbi sorumluluk reddi, Antiseptik, Ballıbabagiller, Barsak, Bilimsel sınıflandırma, Binominal nomenklatür, Bronşit, Carolus Linnaeus, Doktor
Fizik Tedavi
2 yıl önce

Fizyoterapinin geçmişi Hipokrat zamanına kadar gitmektedir. Hastalar o zamanlarda da masaj, manuel terapi yöntemleri ya da hidroterapiyle, yani suyun tedavi edici...