Mavlana Muhammed Rukiye

Kısaca: Mavlana Muhammed Rukiye on beşinci yüzyılda yetişmiş olan evliyadan. Hayatı hakkında fazla bilgi yoktur. Zahiri ilimlerde eşsiz bir alim olup, tasavvuf yolunda pek yüksekti. Tasavvuf yolunu Yusuf Mahdum'dan öğrendi. Vaaz ve nasihatleri çok tesirli olup, gönüllerden dünya sevgisini ve muhabbetini silerdi. 1494 (H. 900) senesinden sonra Şirvan'da vefat etti. Çok talebe yetiştirdi. Yedi tane oğlu vardı. Oğulları da ilimde ve tasavvufta yetişip onun sağlığındayken talebe yetiştirmeye başla ...devamı ☟

Mavlana Muhammed Rukiye on beşinci yüzyılda yetişmiş olan evliyadan. Hayatı hakkında fazla bilgi yoktur. Zahiri ilimlerde eşsiz bir alim olup, tasavvuf yolunda pek yüksekti. Tasavvuf yolunu Yusuf Mahdum'dan öğrendi. Vaaz ve nasihatleri çok tesirli olup, gönüllerden dünya sevgisini ve muhabbetini silerdi. 1494 (H. 900) senesinden sonra Şirvan'da vefat etti.

Çok talebe yetiştirdi. Yedi tane oğlu vardı. Oğulları da ilimde ve tasavvufta yetişip onun sağlığındayken talebe yetiştirmeye başladılar. Mevlhanha Şahkubad Şirvani de onun talebelerindendi.

Mevlana Muhammed Rukiyye ilim, irfan sahibi, takva ehli ve dünya sevgisini gönlünden çıkarmış olan bir zattı. Çok ibadet ederdi. Hikmetli sözleri ve nasihatleri tesirliydi. Talebelerine buyurdu ki:

Size bu yolda lazım olan, mücahede (nefsin istemediği şeyleri yapmak) ve riyazeti (nefsin istediği şeyleri yapmamak) elden bırakmamak, bu yolun adabına gereği gibi riayet etmek, bu yolun temeli olan doğru söz ve helal yemek üzere devam etmektir.

Büyüklerimiz buyurdular ki: “Susmak, açlık, az uyumak, uzlet ve zikre devam yolumuzun aslıdır.” Hadis-i şerifte; “Ya hayır söyle veya sus. Susan kurtulur.” buyuruldu. Sükut eden kimse dünyhada düşmanlarından, ahirette ise, ateşten kurtulur. Dilin yirmi bir afeti vardır. Bu afetler şunlardır: 1) Faydasız konuşmak. 2) Batıla dalmak yani içki meclislerini, fasıkların yaptığı işleri, zenginlerin rahatını, sultanların zulmünü, güzel görerek anlatmak. 3) Sözde başkalarına galip gelmek için münakaşa ve mücadele etmek. 4) İnsanlara düşmanlık etmek. 5) Halk beğensin diye konuşmak. 6) Edebe uymayan sözler söylemek. 7) İki dilli ve iki yüzlü olmak. 8) Bir kimseyi yüzüne karşı medh etmek. 9) Günahı ve suçu olmayan bir Müslümanı alaya almak. 10) Günhaha sebep olan latifeler yapmak. 11) Bir Müslümanla alay etmek. 12) Bir Müslümanı bir toplumda maskara yapmak. 13) Müslümanın sırrını başkasına açıklamak. 14) Verdiği sözü yerine getirmemek. 15) İki Müslüman arasında söz taşımak. 16) Yalan söylemek. 17) Yalan yere yemin etmek. 18) Küfre sebep olan sözleri söylemek. 9) Konuşmaması gerekeni konuşmak. Şeyh Sa'di buyuruyor ki: “Şu iki şey aklın noksanlığındandır. Konuşulacak yerde konuşmamak, konuşulmayacak yered konuşmak.” 20) İnsan ve hayvanlara lanet etmek. 21) Gıybet etmek.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.