Menzil, Kâhta

Diğer anlamı|Menzil düzenle-tarih|Kasım 2006

Adıyamanın Kahta ilçesine bağlı asıl ismi Durak olan ama halk arasında Menzil ismiyle nam salmış bir köy. Nakşibendi tarikatının Halidi koluna mensup bir dergahtır. Menzil köyünde sabah ve akşam dervişler ve misafirler için çorba ve ekmek dağıtılır. Tasavvufi usullere göre yaşantısı olan bir köydür. Her yıl yüzbinlerce insan tarafından ziyaret edilir. Menzil köyü, Allah aşıklarının buluşma yeri olarak tanımlanır müdavimleri tarafından.

Tarikatın eski şeyhlerinden Gavs-ıl Azam Abdulhakim El Hüseyni ve Sultan Seyit Muhammmed Raşit Hz.leri Merkad olarak adlandırılan türbeye defnedilmişlerdir. Ziyarete gelenler bu türbeyide ziyaret ederek dua etmektedirler.

Dergah, insanların sosyal ayrımlarını kapatarak tasavvuf potasında birleştirmesi ve insanları topluma yararlı bireyler haline getirmesi sebebiyle toplumun her kesiminden saygı görmektedir. Bir çok alkol, kumar, madde bağımlısının bu dergaha giderek bu bağımlılıklarından kurtulduğu rivayet edilmektedir.

Tasavvufi öğeriteleri geçmişten gelen metodlarla bugünün realitelerini sentezleyerek sunan dergah geniş bir kitleye hitap etmektedir. Büyük mutasavvıflardan Sah-ı Nakşibend hz.lerini kendilerine öncü kabul eden ve onun öğretilerini takbik eden menzil dergahı Allah aşkını kalblere nakşetmeyi amaçlamaktadır. Nakşibendi ismininde bu amacı çağrıştırdığı tarikat erbabları tarafından söylenmektedir.

Halen tarikatın başında Gavs-ı Sani Abdulbaki Erol Hz.leri bulunmaktadır. Ayrıca bu kol Hz Ebu Bekir(r.a) kadar uzanır.

Bağlıları tarafından Gavs Hazretleri olarak hitap edilen dergahın şeyhinin soyu Hazreti Muhammed (sav) e dayanır. Gavs kelimesinin anlamı için http://www.sufism.20m.com/teori3.htm

Kahta belde ve köyleri

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.