Milyem ve Kuyumculuk

Kısaca: Ons, has ve milyem kavramları, altın piyasasında sıklıkla kullanılır. Ons, ağırlık birimidir. 1 Ons,altın için yaklaşık 28,35 gr`dır. ...devamı ☟

}

Ons, has ve milyem kavramları, altın piyasasında sıklıkla kullanılır.

Ons, ağırlık birimidir. 1 Ons,altın için yaklaşık 28,35 gr`dır. Bu değer yuvarlatılmıştır ve birim çevrimleri yapan web sitelerinden gerçek rakam alınabilir. Uluslar arası piyasalarda 1 ons altının USD değeri günlük olarak açıklanır. 20 Ekim 2006 tarihinde bu rakam 601 USD/Oz civarındadır ancak bu değer uluslararası konjüktüre göre çok değişmektedir.

Has 24 ayar saf altını ifade eder. Altın bu hali ile kullanılamaz, çok yumuşaktır. Bu nedenle, çeşitli maden katkıları ile (alaşımlar) serleştirilir. Biz bu alaşımları "ayar" olarak biliyoruz. Ancak, piyasadaki çeşitli ayarlara ilişkin para işleri konuşulurken, her şey HAS`a, yani saf altına (dolaylı olarak parasal değerine) çevrilir. Böylelikle kafalar karışmaz.

Milyem, alaşım içindeki altın miktarını binde oranı ile ifade eden bir ölçü birimidir. İşin ilginç tarafı, 1 gr HAS (24 ayar saf altın) 1000 milyem değil, 995 milyemdir. 14 ayar altın 585 milyem, 18 ayar altın ise 750 milyemdir.

Altın piyasasında işçilikler de HAS cinsinden ifade edilir. Altın piyasası çok değişken olduğundan, işçilik hizmeti verenler, işçiliklerini de HAS altına, bir başka deyişle , altının uluslararası piyasadaki değerine bağlayarak kendilerini korurlar. (Ne mutlu onlara..)

Değerli taşların, altın ziynet üzerinde yerleştirilmesine "mıhlama" adı verilir. Herkezin yapabileceği bir işlem değildir, ustalık ister. Taşlı ziynetlerin altın kısmına "sade" , altın işçiliği yapanlara "sadekar" denir. İlk ve son cila da, önemli işlemlerdir.

Bu açıklama, aşağıdaki ilk metni yazan değerli arkadaşın verdiği bilgilere katkı olsun diye yazılmıştır. ---------------------------

kuyumculuk otomasyonları muhasebe mantığı üzerine kurulu fakat altın takibi ile alkalı olduğu icin farklı bir branşa giriyor maliyet ve miktarlar haricinde işçilik te yoğrulmus olan bu otomasyonlar kuyumculuk sektöründe işlerin takibini kolaylaştırmaktadır.
bu otomasyonların çogunda altının ilk geldigi (has) diye tabir ettiğimiz biçiminden işlenmesi ki bunun içine (döküm,şekillendirme,cila,mihlama(yani pılantanın altın üzerine montesi)ve işçilikleri)yer almaktadır.
ALTIN İŞÇİLİÄžİ 
Altın işçiligi diye tabir ettiğimiz altının has halinden takı haline getirilene kadar arada görmüş olduğu işlemlerin maliyetine denir.
İşçilik yine altın olara hesaplanır. milyemler bolumunde bu konuyu daha açık anlatalım.
MİLYEMLER 
Altında has (.995)milyem 18 ayar (.750) milyem ve 14 ayar (.585) milyem dir ,birde (.333) milyem vardır ama ulkemizde kullanılmaz.
işçiliklerde bu milyem üzerinden hesaplanır.
ÖRNEK :
14 ayar yani .585 milyem bır malın .250 milyem işçiliği vardır 
yanı dıyelim has altının fıyatı (bu piyasa da külçe altın tabir edilir) 26.980 ytl.

buna göre 26.980*.585=15.7833 ytl 14 ayar altının yani .585 milyemin karşılgıdır. ve gelelim işçilige,işçilik milyemimiz .200 dü 26.980*.200=5.396 ytl yapar sonuc 15.7833(14) + 5.396(işç.) = 21.1793 ytl omalın geliş fiyatı olur yani vitrine koyulup satılacak hale gelmiş altımnın fiyatı atrı pılantası varsa pılantanın fiyatı ve mıhlaması (yanı mote masrafı) yine yukarıda anlattıgm gibi altın olarak hesaplanır mıhlaması örnek dıyelim mıhlama .120 milyem onunda has karşısındaki fiyatı bulunup maliyete eklenerek tam maliyet bulunmuş olur

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.