Morrígan

Kısaca: Mórrígan veya Morrígan ("Büyük Tanrıça" veya "Hayalet Tanrıça"), Morrígu, Morríghan veya Mor-Ríoghain olarak, zaman zamansa çoğul bir şekilde Morrígna olarak da anılan İrlanda mitolojisi figürü. Her ne kadar metinlerde açık bir şekilde bir tanrıça olarak tanımlanmasa da, önceleri bir tanrıçaymış gibi gözükmektedir. ...devamı ☟

Mórrígan veya Morrígan ("Büyük Tanrıça" veya "Hayalet Tanrıça"), Morrígu, Morríghan veya Mor-Ríoghain olarak, zaman zamansa çoğul bir şekilde Morrígna olarak da anılan İrlanda mitolojisi figürü. Her ne kadar metinlerde açık bir şekilde bir tanrıça olarak tanımlanmasa da, önceleri bir tanrıçaymış gibi gözükmektedir. Egemenlik, kehanet, savaş ve savaş alanındaki ölümle ilişkilendirilen Morrígan gerek tek başına gerekse üçlü tanrıça olarak ele alınabilir rígan, kraliçe, ki bu hipotetik Proto-Keltik *Māra Rīganī-s'den türer. Bununla birlikte isim metinlerde o harfinin üzerinde fonetik belirtke içermez. Alternatif olarak, mor (fonetik belirtke olmaksızın) Eski İngilizcedeki maere ve İskandinav mara ile soydaş bir şekilde, canavarlık veya dehşet ifade eden bir Hint-Avrupa kökünden geliyor olabilir. Bu ise Proto-Keltikte şu şekilde yeniden inşa edilebilir: *Moro-rīganī-s. Çağdaş uzmanların çoğunluğu "Morrígan"ın, sıklıkla "Hayalet Kraliçe" şeklindeki tercümesiyle, daha eski ve daha doğru form olduğunu düşünmektedirler. == Kaynaklarda Morrígan Dipnotlarda ve lügatçelerde Morrígan'a dair ilk kaynaklar Latince yazmalardaki dipnotlar ve lügatçelerdir. Yeşeya Kitabının Latince Vulgata tercümesini barındıran, 9. yüzyıldan kalma bir yazmada Lamia kelimesi İbranice Lilithi çevirmek için kullanılmıştır. Bir dipnotta bu "kadın formunda bir canavar, yani, bir morrígan" olarak tanımlanmıştır. Cormac'ın Lügatçesi (yine 9. yüzyıl), ve daha sonraki dönemden kalma bir yazmadaki (H.3.18) dipnotta, çoğul gudemain ("hayaletler") sözcüğü çoğul formdaki morrígna ile tanımlanmıştır. Morrígan ayrıca, Táin Bó Cuailngede ve Cúchulainn'in ölümünü anlatan masalın bir sürümünde de geçer.

Mitolojik Döngü

Morrígan ayrıca

Mitolojik Döngü

metinlerinde de görülmektedir. 12. yüzyıl tarihli sözde-tarihsel bir derleme olan Lebor Gabála Érenn' Tuatha Dé Danann arasında, Ernmas'ın kızlarından biri, Nuada'nın torunu olarak sayılır. Ek olarak, Morrígan Cath Maige Tuireadh'da da görülür.

Kaynakça ve notlar

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.