Muhammed Murat Kazani

Kısaca: Muhammed Murat Kazani on dokuzuncu yüzyılda Kazan'da yetişmiş alim ve velilerden. 1855 (H.1272) senesinde Rusya'da Kazan şehrinin Ufa kasabasında doğdu. İlk tahsile memleketinde başladı. İyi bir medrese tahsili gördükten sonra, Buhara'ya gidip, orada ve Taşkent'te bulunan Ünlü alimlerden ders aldı. Daha sonra Hindistan'a ve hac için Hicaz'a gitti. Medine'de Emin Ağa ve Mahmudiye medreselerine devam ederek, çeşitli ilimleri öğrenip, icazet (diploma) aldı. Burada Nakşibendi şeyhlerinden Şey ...devamı ☟

Muhammed Murat Kazani on dokuzuncu yüzyılda Kazan'da yetişmiş alim ve velilerden. 1855 (H.1272) senesinde Rusya'da Kazan şehrinin Ufa kasabasında doğdu. İlk tahsile memleketinde başladı. İyi bir medrese tahsili gördükten sonra, Buhara'ya gidip, orada ve Taşkent'te bulunan Ünlü alimlerden ders aldı. Daha sonra Hindistan'a ve hac için Hicaz'a gitti. Medine'de Emin Ağa ve Mahmudiye medreselerine devam ederek, çeşitli ilimleri öğrenip, icazet (diploma) aldı. Burada Nakşibendi şeyhlerinden Şeyh Muhammed Mazhar'dan feyz alıp, kısa zamanda tasavvufta yüksek derecelere kavuştu. Mevlana Şeyh Allame Abdülhamid Dağıstani ve Mevlana Seyyid Muhammed Salih Zevavi gibi büyük zatlardan da feyz aldı. 1933 (H.1352) senesinde vefat etti.

Muhammed Murad Kazani, yüzlerce velinin hayatını ve menkıbelerini anlatan Reşahat kitabını Farsçadan Arapçaya tercüme etti. Kendisine icazet ve hilafet vermiş olan hocası Mevlana Muhammed Salih Zevavi, yaptığı Reşehat tercümesini görüp; “İmam-ı Rabbani hazretlerinin Mektubat'ını Farsçadan Arapçaya tercüme et, bu işte Allahü teala büyük velilerin hürmetine sana yardım eder.” deyince, hocasının emrine uyarak Mektubat'ı Arapçaya tercüme etti. Bu tercümesine Dürer-ül Meknunat adını verdi. Eserin birinci cildinin kenarına İmam-ı Rabbani hazretlerinin hayatını, ikinci cildinin kenarına da Mebde ve Me'ad adlı risalesini Arapça olarak yazdı. Onun yaptığı bu tercüme, o zaman, Mekke'de Miriyye Matbaasında basıldı.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.