Oktay Belli

Kısaca: 3 Nisan 1945 yılında Kars'ta doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Kars'ta tamamladıktan sonra, 1966 yılında İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi "Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümü'ne kaydoldu. Eski Önasya Kültürleri, Umumi Türk Tarihi ve Yeniçağ Tarihi sertifikalarını verdikten sonra, 1970 yılında Eskiçağ Tarihi'nden iyi derece ile mezun oldu. ...devamı ☟

3 Nisan 1945 yılında Kars'ta doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Kars'ta tamamladıktan sonra, 1966 yılında İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi "Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümü'ne kaydoldu. Eski Önasya Kültürleri, Umumi Türk Tarihi ve Yeniçağ Tarihi sertifikalarını verdikten sonra, 1970 yılında Eskiçağ Tarihi'nden iyi derece ile mezun oldu.

Belli,1970 yılında İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi'ne bağlı "Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırmaları Merkezi'nin bilimsel sekreterlik kadrosuna atandı. Bu tarihten günümüze değin kesintisiz olarak Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan hem bilimsel kazılara katıldı, hem de çeşitli konular üzerinde araştırmalar yaptı.

1973 yılında Eskiçağ Tarihi Bölümü'nde " Urartular Çağında Van Bölgesi Yol Şebekesi" adlı konuyu doktora tezi olarak hazırlamaya başladı. 1982 yılında Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı'nın Yardımcı Doçent, 1989 yılında aynı Anabilim Dalı'nın Doçent, 1995 yılında da Profesör kadrosuna atandı.

1969-1981 yılları arasında Prof. Dr. Afif Erzen başkanlığında yürütülen ve Urartu Krallığı'nın başkentliğini yapan Van Kalesi ve Toprakkale ile Çavuştepe ve Giyimli (Hırkanis) kazılarına, ayrıca 4 kazı dönemi de Trakya'da bulunan Enez Kazısına katıldı. 1982-1985 yılları arasında Prof. Dr. Veli Sevin başkanlığında yürütülen İmikuşağı Kurtarma Kazısı'na ikinci başkan olarak katıldı.

1991 yılından beri Van'ın 11 km. kuzeydoğusunda yer alan ve Urartu Krallığı'nın erken dönem ören yerlerini oluşturan "Aşağı ve Yukarı Anzaf Urartu Kaleleri" kazıları, başkanlığı altında yürütülmektedir.

1970 yılından beri Doğu Anadolu Bölgesi'nde " Ulaşım Şebekesi", "Madencilik Faaliyetleri" ve "Baraj Gölet ve Sulama Kanalları" konusunda araştırmalar yapmaktadır. 1985 yılında Alman Dişişleri Bakanlığı'ndan kazandığı 1 yıllık burs ile Heidelberg şehrinde bulunan " Institut für Vor-und Frühgeschichte" ve Max-Planck" Enstitülerinde "Anadolu'nun Eski Madencilik Tarihi" konusunda çalışmalar yaptı.

1993 yılından beri "Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu" üyesi olarak görev yapmaktadır. 1999 yılından beri İ.Ü. Edebiyat Fakültesine bağlı "Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırmaları Merkezi"nde müdürlük görevini yürütmektedir.

1997 yılından beri "Van-Yoncatepe Kalesi ve Nekropolü" Kazılarının bilimsel başkanlığını yapmakta, 1998 yılından beri de "Nahçıvan Kazı ve Yüzey Araştırması" adlı uluslar arası proje çalışmasını yürütmektedir.

1998 yılından beri İ.Ü. Araştırma Fonu Uzmanlar Komitesi üyesi ve ayrıca İstanbul Üniversitesi Rektör Danışmanlığı görevini sürdürmektedir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.