Plati

Kısaca: Plati (Xiphophorus maculatus), doğal yaşam alanı Orta Amerika olan, yaklaşık 4-6 cm boyunda barışçıl bir balık türü. Sakin bir balıktır. ...devamı ☟

Plati
Plati

Taksokutu | renk = pink | ad = Plati | resim = 18 marca 06 r. 015.jpg | resim_genişliği = 240px | alem = Animalia | şube = Chordata | sınıf = Actinopterygii | takım = Cyprinodontiformes | familya = Poeciliidae | cins = Xiphophorus | tür = X. maculatus | ikili_ad = Xiphophorus maculatus | ikili_adlandırma = (Günther, 1866) YORUMLAR: Plati, doğal yaşam alanı Orta Amerika olan, yaklaşık 4-6 cm boyunda barışçıl bir balık türüdür. akin bir balıkdır.Fazla haraket etmez,kavga çıkarmaz. Akvaryumdaki kendi gibi küçük balıkların yaşadığı karma akvaryumda beslenebilir.Balıkçılığa yeni başlayanlara tavsedilen bir balık çeşididir.Üretimi çok kolaydır.En az 10,en fazla(yetişkin boya ulaştığında)60`a kadar yavru doğurabilir.Bana kalırsa üretmek için,yavruluğa koymanıza gerek yok çünkü çoğu yavru yavruluğun yukarısına çıkıyor ve annesi tarafından yeniliyor.Onun yerine anneyi bol bitkili başka bir akvaryuma koymak yavrular için daha sağlıklı olur.Zaten yavrular iç güdüsüyle bitkilerin arasına doğduğundan hemen bitkilerin arasına doğar doğmaz saklanır.Hem bu anneler için stressiz bir doğum olur.yavrular yaklaşık 3 ila 4 aya geldiğinde ergenliğe ulaşır.

	Bu balığı beslemekten çok zevk alıyorum. Üretimi kolay olduğu için yeni başlayacak olanlara platileri öneriyorum. Hem diğer canlı doğuranlara göre daha dayanıklı olması hemde su değişiminden pek etkilenmediği için. Diğerlerine göre daha dayanıklıdır. Bir platiye doğal birr akvaryum için ; en az 35 litre tank önerilir. Akvaryumun bol bitkili olmasına dikkat edilmelidir. Bu bitkiler arasında saz, amazon, su mercimeği, eledoa, java mos ve vs.. ben yavrulara dokunmadığım için yani yavruluğa koymadığım için macar otu denilen bir otu kullanıyorum. Bu bitki arasında platiler kendilerini güvende hissediyorlar.Yavrularda öyle. Bana göre bitkinin 2.yararı platilere kabız olduklaı zaman bitkileri yiyerek kabızlığını gideriyorlar. Yavrular doğduktan sonra artemia veya sera`nın yavrular için yemleri var onu kullanmanızı tavsiye ederim. Plati diğer balıklara dostça ve rahatça yaşar düzenli yem verildiğinde yavrusunu yewme oranı azdır. Plati doğal ortamı yaratıldıkça fazla su değişimi yapılmadıkça kuru yem fazla kullanmayınca sorunsuz bakılabilir.


300 lt. akvaryumumda birçok balık denedikten sonra kesin karar kıldığım balık türü Palty(Xiphophorus maculatus)`lerdir. Birkaç türü vardır piyasada. Yetiştirici akvaryum severleri için en uygun ve kolay olandır. Oldukça uysal ve sakin halleriyle hem akvaryum içindeki tüm canlılarla(bitki ve diğer balıklar) hem de sahipleri ile uyumludur. İyi bir bitki örtüsüne sahip akvaryumda, ayrıca çakıl taşları ile sığınaklar yaptığınızda yavruluk derdi bile olmadan yavrulayabilirler. Yavruları çok atik ve cingözdür, çabuk kurtarırlar. Bu sebeple onları çok kısa sürede hemen çoğaltabilirsiniz. Eğer akvaryum içine batım sağlarsanız; bu, güçlü olan yavrunun (hem genetik hem de fiziksel) hayatta kalmasını sağlar; ki bu da acelesi olmayan yetiştirici için ileride sağlıklı büyük balık demektir. Keza acelesi olanlara da akvaryum hobisini önermem :) 2 aylıkken hamile kalabiliyorlar. Sağlıklı anne her batımda 3-7 arası yavru yapıyor. Yemlenmesi çok rahat. Ne verseniz yerler. Nazlı değillerdir. Tek sorunları, henüz sebebini tam tespit edemedim, ani toplu ölümler görülebiliyor. Ancak bu gibi durumlarda su değişimi ve su dinlendirilerek çözüme ulaşılıyor. Belki diğer arkadaşlar bunu bilimsel olarak tespit etmiş olabilirler; ama ben pratikte suyu değiştirdikten sonra bir hafta kadar dinlendirmeyi ve sonra balıkları tekrar koymayı uygun buluyorum ve çözüm oluyor. Ayrıca akvaryumda kesinlikle hiçbir kimyasal kullanmıyorum. İlaç, gübre, vitamin v.b. hiçbir kimyasal yok. Çeşme suyu ile oldukça iyi sonuçlar alıyorum. Platy besleyecek arkadaşlara tavsiyelerim bunlardır. Yeni başlayan için değil tüm sakin balık severler ve üretimden hoşlanan arkadaşlar için en uygun balıktır.

Barışçıldır;kendi gibi sakin ve küçük balıkların yaşadığı karma akvaryumda beslenebilir.Boyu 6cm`e ulaşabilir. Doğal yaşam alanı Orta Amerika ve Güney Amerikadır.Akvaryumculuğa yeni başlayanların kolayca üretebilceği bir balık türüdür.Yavrularını canlı doğururlar.Sık bitkiler yavruların yaşama şansını yükseltir.Sürüler halinde dolaşırlar.2cm`e ulaşan yavrular sürüye katılır.İyi bakılırsa 2 yıl kadar yaşarlar
Platiler gerçekten en sorunsuz balıklardandır. Her türlü yemleri yerler, ısı değişikliklerinden fazla etkilenmezler ve kolay üretilirler. Yeni başlayanlara öneririm.


Platiler çok dayanıklı ve barışçıl balıklardır. Akvaryuma yeni başlayanlar için öneririm. Canlı doğum yapıyorlar. Bol bitkili akvaryumda yavrular rahatlıkla büyür. Akvaryumu kurduğumdan beri besliyorum Platileri büyük keyif veriyorlar.


	Akvaryumumda bitki ışığı olmasından dolayı çok hoş bir görsellik kazandırıyor. Diğer balıklarla uyumlu. Akvaryum ışıklarını akvaryumculardan temin edebilirsiniz.
İlk beslediğim balıklardandır platy. Doğuganlığı ailecek bizi cezbetmiştir. Hala çok sayıda yavru platy ile ilgileniyoruz. Stresimi onlara bakarak atıyorum.
En sevdiğim balık türüdür. Bu kadar sevmemin nedeniyse çok doğurması, bir çok balıkla geçinmesi. Mükemmel kuyruk desenleriyle adeta bir şaheser... Herkese tavsiye ederim.


akvaryumculuğa dedemin doğum günümde aldığı küçük bir akvaryumla başladım. Çok acemiydim ama platy balığı sayesinde akvaryumculuğu çok sevdim. Şimdi bir sürü platym, bir doğumhanem ve bir sürü yavrum var. Derslerden bunaldığımda onlarla ilgilenerek stres atmak en büyük zevkim.

Canlı doğuran akvaryumlarında sıklıkla rastlanan balıklardır. Isı değişiklerinden kolayca etkilenir; ideal ısısı 24 derecedir. Erkek,dişilerden daha canlı ve renkli, daha ince gövdelidir. Ara sıra az oranda yemleme, gelişmelerinde ilerleme sağlar. Akvaryum iyi filtrelendirilmeli, su berrak olmalıdır.

Akvaryum balıkçılığına yeni başlıyorsanız sizlere önerebileceğim balık platy`dir. Bakımı oldukça kolay fazla sorun çıkarmayan barışçıl bir balıktır. Bol miktarda bitkili akvaryumlarda yaşamayı sever ve üretmesi oldukça kolaydır, canlı doğum yaparlar ve yavrular bitkiler sayesende anaç balıklardan saklanıp büyüye bilirler.

Türkçe adı koray balığı ya da ateş balığı olarak bilinir. Akvaryuma bir kan damlası gibi kırmızı rengiyle güzel bir görünüm verir. Kuyruğu siyah olanlara smokinli ya da kuyruk sallayan plati de denir. Bu bilgileri çocukluğumda defalarca okuduğum `Renkli Akvaryum Dünyası` adlı kitaptan edinmiştim.


	Platy diğer balık türlerine göre oldukça dayanıklı, sempatik ve çok seveceğiniz bir balık türü... Bir veteriner hekim adayı olarak bütün akvaryumsever kardeşlerime tavsiye ederim... 


Bence platy güvenilir bir balıktır. Çok dayanıklı, çok da barışçıldır. Beslediğim süre içerisinde birçok soruna dayanmıştır. Akvaryum severlere önereceğim bir balık türü.


	Beslemekten ve üretmekten büyük zevk aldığım bir tür.Platiler yavruyken bile renkli olur. Tam olarak erişkin balığın rengini almasa da 2-3 haftadan sonra tam olarak rengi oturur ve bakmaktan kıskanılacak bir erişkinliğe doğru yol alır. Benim vazgeçilmezimdir platy ,aynı zamanda sorunsuz bir balık olarak değerlendirebiliriz.


Kendi gibi sakin ve küçük balıkların yaşadığı akvayumlarda beslenebilir. Akvaryumda orta düzeydeki bölgelerde yüzerler. Akvaryumculuğa yeni başlayanların kolayca bakabileceği balıklardandır. Canlı doğuranlardandırlar, kolay çoğalırlar. Sık bitkiler, yavruların yaşama şansını artırır. Hepçildir.

commons balık-taslak

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Plati Resimleri

Koyunluca
2 yıl önce

Megalo Horyo, Megalo Livadi, Moni Evangelistrias, Moni Taksiarhon, Panaya, Plati Yalos, Ramos, Serfo, Sikamya ve Vus yerleşimlerinde ayrılmaktadır. ^ a b...

Kelemez
2 yıl önce

olan Keçi, 94 nüfuslu Telendos, 2 nüfuslu Kalolimni adaları, 2 nüfuslu Plati Kayalığı'nı ve birçok yerleşim olmayan adacık ve kayalıkları da içeren Kelemez...

Platin
2 yıl önce

Dünya'da bilinen en değerli 2. maden olduğu bilinmektedir. 18. yüzyılda platinin nadir bulunur oluşu, Kral XV. Louis'nin onu, "krallara layık tek metal"...

Platin, 1557, 1735, 1741, 1745, 1748, Aktinyum, Alkali, Altın, Alüminyum, Amerikan
Distribütör
2 yıl önce

elektrik anahtarıdır. Kontak anahtarı motor çalışmadan açık unutulursa platinin Wolfram kontakları kontaklardan geçen akımla oksitlenip elektriği iletmez(yanar)...

Marmara Denizi adaları
2 yıl önce

(Antirovithos) Balıkçı Adası veya Tavşan Adası (Neandros) Sivriada (Oxia) Yassıada (Plati) Tuzla Hayızsızada Tuzla Şemsiye Adası Tuzla Fener Adası Tuzla İncir Adası...

Marmara Denizi, Adalar, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Ada
Humphry Davy
2 yıl önce

ayrışmayı gerçekleştirdi. 1817'de oksitlenme tepkimeleri (hidrojen, alkol), platinin katalitik özelliklerini buldu. Maden ocaklarında grizu patlamalarına karşı...

Humphry Davy, 1778, 1799, 17 Aralık, 1803, 1807, 1813, 1817, 1829, 29 Mayıs, Anhidrit
Basıklık
2 yıl önce

ölçüsü sıfırın altında, negatif 0 ile -2 arasında olursa, bu türlü dağılıma plati-basık adı verilebilir. En alt sınırda basıklık ölçüsü -2 olan bir olasılık...