Rukye

Kısaca: Rukye bazı sıkıntı ve hastalıkları tedavi etmek ve nazara karşı korunmak için, Kur'an-ı kerim ve hadis-i şeriflerde bildirilen ayetleri, duaları okumak, yazılı halde taşımak. Kur'an-ı kerimdeki ve hadis-i şerifteki dualar yazılıp muska şeklinde de taşınabilir. Muska, Arapça bir kelime olup, aslı “mıska”dır. Doğru şekli “Nüsha”dır. Nüsha, lügatta yazılı şey manasındadır. Muska, ayet ve duaların bir kağıda veya beze yazılıp, üçgen şeklinde katlanarak, muşambaya veya buna benzer bir şeye sar ...devamı ☟

Rukye bazı sıkıntı ve hastalıkları tedavi etmek ve nazara karşı korunmak için, Kur'an-ı kerim ve hadis-i şeriflerde bildirilen ayetleri, duaları okumak, yazılı halde taşımak. Kur'an-ı kerimdeki ve hadis-i şerifteki dualar yazılıp muska şeklinde de taşınabilir. Muska, Arapça bir kelime olup, aslı “mıska”dır. Doğru şekli “Nüsha”dır. Nüsha, lügatta yazılı şey manasındadır. Muska, ayet ve duaların bir kağıda veya beze yazılıp, üçgen şeklinde katlanarak, muşambaya veya buna benzer bir şeye sarılıp ve boyuna veya elbisenin uygun bir yerine asılır.

Peygamberimiz hastalıklardan tedavi için, doktora gider, ilaç kullanırdı. Hadis-i şerifte buyuruldu ki; “Hastalığınızı tedavi ediniz! ÇünküAllahü teala, ölümden başka her hastalık için deva, ilaç yaratmıştır.” Peygamberimiz üç türlü ilaç kullanırdı. Kur'an-ı kerim veya dua okurdu. Fen ile bulunan ilaçları kullanırdı. Her ikisini karışık kullanırdı. “Kur'an-ı kerimden şifa beklemeyene şifa nasip olmaz.” buyururdu. Fatiha suresini okumanın, hastalıklara şifa olduğunu bildiren hadis-i şerifler, tefsir kitaplarında yazılıdır. ayet-i kerime ve dua okumanın şifa vermesi için şartlar vardır. Bu şartların gözetilmesi de lazımdır. Okuyanın veya yazanın ve hastanın buna inanması şarttır. Hastanın, zararlı olan gıdalardan, şüpheli ilaçlardan perhiz etmesi, sıcaktan veya soğuktan sakınması, lüzumlu şeyleri yapması, haramdan, zulümden sakınması lazımdır. Hadis-i şerifte; “Allahü tealayı unutarak, gafletle edilen dua kabul olmaz” buyuruldu. Resulullah efendimiz hasta olunca, Kur'an-ı kerimdeki Kuleuzüleri okuyup kendi üzerine üflerdi.

İslam dininde ayet-i kerimeleri ve Resulullah'tan gelen duaları yazıp muska yapmaya, taşımaya izin verilmiştir. İnanan, güvenen kimseye fayda verdiği tecrübe ile sabittir. Hatta böyle ayet ve duaların yazıldığı muskayı muşamba, naylon gibi su geçirmez şeylere sarılı olarak her zaman taşınmasına izin verilmiştir. Manası bilinmeyen veya dinden ayrılmaya sebep olan rukyeyi (yazılı muskayı) okumaya “Efsun” denir. Bunu ve nazarlık denilen şeyleri kendi üzerinde taşımaya “Temime” denir. Muhabbet (sevgi) hasıl etmek için yapılan rukyelere “Tivele” denir. Bir hadis-i şerifte, “Temime ve Tivele şirktir (Allah'a ortak koşmaktır).” buyruldu.

Hakiki Müslüman batıl inançlara inanmaz. Sihir, uğursuzluk, fal, efsun, Kur'andan başka şeyler yazılı muska, mavi boncuk, kehanet ve benzeri şeylere, bunların muhakkak iş yapacaklarına, mezarlara mum dikmeye, tel ve iplik bağlamaya ve keramet sahibi olduğunu söyleyene ehemmiyet vermez. Bunların çoğu esasen başka dinlerden bize aktarılmıştır. Bazı din adamlarından “keramet” bekleyenlere büyük İslam alimi İmam-ı Rabbani şöyle demektedir: “İnsanlar din adamlarından keramet beklerler. Bunların bazılarının kerameti yoktur, ama diğerlerinden daha ziyade Allah'a yakındır. Asıl keramet, İslamiyeti iyi öğrenmek ve ona uygun yaşayabilmektir.”

Kur'an-ı kerimin hastalıklara şifa olduğu İsra suresi 82'nci ayetinde mealen; “Biz Kur'andan öyle ayetler indiriyoruz ki, müminler için bir şifa ve rahmettir. Zalimlerin ise (küfür ve yalanları sebebiyle) ancak hasarını, zarar-ziyanını arttırır.” buyurularak bildirilmiştir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.