Sarımsak

Kısaca: Sarımsak (Allium sativum), zambakgiller (Alliaceae) familyasına ait Allium cinsinden bir soğanlı bir bitki türüdür. 25-100 cm yükseklikte; yapraklarında, saplarında ve toprak altındaki soğanında kokulu yağ bulunur. ...devamı ☟

sarımsak
Sarımsak

Sarımsak (Allium sativum)''', zambakgiller (Alliaceae) familyasına ait Allium cinsinden bir soğanlı bir bitki türüdür. 25-100 cm yükseklikte; yapraklarında, saplarında ve toprak altındaki soğanında kokulu yağ bulunur.

Yıllık bir bitki. Soğan, yabani soğan, zambak ve pırasa ile akraba olan sarımsak yabani olarak doğada yetişmez. Bir kültür bitkisi olduğu; olasılıkla, güneybatı Asya'da doğada yetişen Allium longicuspis türünden türetilmiş olduğu düşünülmektedir.

Sıklıkla "sarmısak" olarak da anılan sarımsağın en iyi kaliteye sahip olanı, germanyum ve selenyumca zengin topraklarda yetişir.

İçerik

Sarımsak başında % 84.09 su, %13.38 organik madde, %1.53 inorganik madde içerir.

Ayrıca: - 33 çeşit kükürt bileşiği - 17 çeşit aminoasit (bunların içinde vücutça sentezlenmeyip, yiyeceklerle dışardan alınması gereken aminoasitlerin tümü var) - germanyum - çinko - a, b1, c vitaminleri vardır.

  • mikroorganizmalar (antiviral, antifungal, antiprotozoon, antiparazitik ve antibakteriyal ) üzerine antibiyotik etkiye sahiptir. özellikle mantarlara karşı çok etkilidir. çiğ olarak veya yağı kullanılır.
  • antiseptik özelliği vardır. crotonaldehy de sarımsaktaki değerli bir iç antiseptik görevi gören bakterisittir. grip, nezle, ses kısıklığı, astım rahatsızlıklarına iyi gelir. terleticidir, ateş düşürülmesine yardım eder.
  • bademcik enfeksiyonlarında; 1 yemek kaşığı bal içerisine, 1 diş sarımsak doğranır ve yavaş yavaş yutulur.
  • öksürük ve bronşitte; kıyılmış bir diş sarımsağı, yarım litre süt ile 15 dk. kaynatılır günde iki fincan içilir. yada; yeteri kadar sarımsak koyun sütü ile haşlanır, tereyağı ile pişirilir, bal ilave edilerek macun haline getirilir, birer kaşık yutulur.
  • romatizma ve eklem iltihaplarında şikayetleri azaltır.
  • bağışıklık sistemini güçlendirici ve hücre koruyucudur. (afrika'daki aids'li çocukların ölüm nedeni sayılan kriptokok'ların neden olduğu menenjit, çin'de sarımsak kullanılarak tedavi edilebiliyor. abd'de erişkin aids'li hastalarda görülen yemek borusu, boğaz, ağız enfeksiyonlarına neden olan kandida grubu mikroorganizmalarda sarımsağa karşı savunmasızdır.) çiğ olarak veya yağı kullanılır.
  • kanserle mücadele eden interferonun üremesini sağlar.yapılan araştırmalar sonunda sarımsak tozunun yiyecek ve içeceklerde katkı maddesi olarak bulunan nitratların, n-nitrozoaminler gibi vücutta kanser yapan bileşiklere dönüşmesini engellediğini, sarımsağın yapısındaki allisinin tümör gelişmini engellediğini; radyasyon nedeniyle oluşabilen kanserler üzerinde de etkisi olduğu saptandı. düzenli kullanımının barsak kanserleri üzerinde önleyici etkisi olduğu savunulmaktadır. bütün bu antikanser etkilerde sarımsağın güçlendirdiği bağışıklık sisteminin rol oynadığı düşünülmektedir. sarımsağın yapısındaki selenyum ve kükürtte bu etkiye katkıda bulunmaktadır.
  • kardiyovasküler güçlendiricidir. serum kolesterol seviyesini ve trigliserit oranını düşürür ve hdl/ldl oranını düzeltir.
  • trombositlerin damar içinde pıhtılaşmasını engelleyen etkisiyle, damar tıkanıklıklarından kaynaklanan rahatsızlıklara karşı, hem koruyucu hemde tedavi edici rolü vardır. çiğ olarak veya yağı kullanılır.
  • tansiyon düşürücüdür.
-250 gr. sarımsak, 6 tane limon suyunu cam kavanozda bir hafta bekletilir, öğlen yemeğinden önce 1 çay bardağı ılık suya 1 çay kaşığı koyulup içilir. 15 kaşığa kadar arttırılır. sonra 1'er eksiltilir, 1 kaşığa indirilir. yılda 3 kez tekrarlanır. (kolesterol içinde kullanılır)

-6 diş sarımsak havanda dövülür. bir kahve fincanı votka içinde bir hafta bekletilir, sonra uygun bir şişeye süzülür. her gün yarım kahve fincanı suya 10 damla damlatılarak içilir.

  • kan şekerini düşürür. sarımsağın etken maddelerinden allicin önemli derecede hipoglisemik etki gösterir. çiğ olarak veya yağı kullanılır.
  • Yetişkin insanlarda barsak parazitlerini düşürür.
-500 gr sarımsağı ezip 1 litre kaynar suya atılır 1 saat kadar bekletilir, 1 kg şeker ilave edilir. 3 hafta boyunca her sabah aç karnına 2-3 kaşık içilir.

  • her gün yenilen bir diş sarımsak gözdeki kılcal damarları açar daha iyi görmeyi sağlar.
  • yara ve çıbanlarda; -sarımsak suyu kullanılır
-yaraları dezenfekte etmek için 10 gün boyunca 30gr. kesilmiş sarımsağı ezerek oluşturulan karışım kullanılır.

  • saç dökülmesinde; 1 baş sarımsak ayıklanır. 1 fincan zeytinyağında sarımsaklar kavrulur. bu yağ süzülüp saç diplerine sürülür. mümkünse 3 gün yıkanmaz bir ay boyunca 2-3 kez svı saçlara sürülür ve 5-6 saat sonra yıkanır. (bu karışımın sebep olabileceği basuru engellemek için, hıyar, marul, veya ebegümeci tohumlarıyla beraber kullanılır.)


sarımsak yağı-su karışımı tarım ürünlerini zararlı böceklere karşı korur. İŞTE MUCİZEVİ TARİF...

Bir çok yönden sağlığa yararlı olan sarmısak çayın malzemeleri ve hazırlanış tarifi: Bir tencerenin içine 3 bardak su ve 3 diş sarmısağı atın ve kaynatın. Su kaynadıktan sonra yarım bardak bal ve yarım bardak limon suyu ilave edin, soğumaya bırakın. Günde 3 kez ılık olarak yarım bardak için. Bir sonraki gün kullanmak içinse, kaynattığınız kabı buzdolabında saklayabilirsiniz.

Yemekte

  • taze sarımsaktan elde edilen ve kokusu giderilmiş olan sarımsak yağıda kullanılabilir.
  • çiğ olarak yendiğinde, ünlü kokusunu veren allisin bileşiği pişirmeyle bozulur ama bu sarımsağın antibiyotik etkisini kaybetmesine de neden olur.
  • sarımsak suyu yeşil sarımsak yapraklarının sıkılması ile elde edilir.
  • yedikten sonra ağız kokusunu gidermek için; önlem olarak küçük parçalar halinde suyla yutulur, birkaç kahve çekirdeği veya karanfil çiğnenir. ayrıca eczanelerden de hulasası (hapı) temin edilebilir.

    == Dikkat edilmesi gerekenler

    Sarımsağın aşırı tüketiminin bazı yan etkileri vardır. sarımsağın yapısındaki yüksek oranda kükürt bileşikleri alerjik reaksiyonlara neden olabilir. çok fazla çiğ sarımsak tüketimi, sindirim sırasında barsak gazlarına ve barsak mukozasındaki normal floranın zarar görmesine de neden olabilir.

    Kaynaklar

    * Vikipedi

sarımsak

1 . Zambakgillerden, 25-100 cm yükseklikte, yapraklarında, saplarında ve toprak altındaki soğanında kokulu yağ bulunan bir kültür bitkisi (Allium sativum).
2 . Bu bitkinin baharat olarak kullanılan dişli bölümü.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
sarımsağı gelin etmişler de kırk gün kokusu çıkmamış sarımsak yemedim ki ağzım koksun

sarımsak

Türkçe sarımsak kelimesinin İngilizce karşılığı.
n. garlic

sarımsak

Türkçe sarımsak kelimesinin Almanca karşılığı.
n. Knoblauch

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

sarımsak Resimleri

Sarımsak
2 yıl önce

büyüyebilirler. Farklı sarımsak çeşitleri veya alt türleri vardır ancak en önemlileri sert boyunlu sarımsak ve yumuşak boyunlu sarımsaktır. Sarımsağın yetiştiği enlem...

Sarımsak, Sarımsak
Sarı
2 yıl önce

yeşildir. Sarı renk uzak mesafelerden görülebilirliği yüksek bir renktir. Bu nedenle bazı ülkelerde taksiler ve okul servisleri sarı renktedir. Sarı renginin...

Sarı, Sarı
Sarı Saltuk
2 yıl önce

Sarı Saltuk Baba (Saltık Bay Sultan, Sarı Saltuk Dede, ö. 1297/1298) Balkanların Osmanlılar tarafından fethedilmesinden önce başlıca Balkanlarda ve civârındaki...

Sarı Saltuk, 13. yüzyıl, 1480, Anadolu, Balkanlar, Cem Sultan, Evliya, Evliya Çelebi, Nasreddin Hoca, Rumeli, Saltukname
Sarız
2 yıl önce

Sarız, Kayseri ilinin bir ilçesidir. Türk kilim kültürünün yaşatıldığı bir ilçedir. Doğal kaynak sularıyla Türkiye'nin ender su kaynaklarından biridir...

Sarız, Sarız
Edwin van der Sar
2 yıl önce

Edwin van der Sar (d. 29 Ekim 1970; Voorhout), Hollandalı eski kaleci. Kariyerine doğduğu şehrin yerel takımı olan FC Foreholte kulübünde başlamıştır...

Edwin van der Sar, Hollanda ülke bayrağı, Hollanda, İtalya ülke bayrağı, İtalya, İngiltere ülke bayrağı, İngiltere, Ülke bayrağı, 1970, 1992, 1993
Sarı Irmak
2 yıl önce

Sarı Nehir, Sarı Irmak, Huangho ya da Altın Nehir, (Çince: 黄河, pinyin: Huáng Hé, Wade-Giles: Hwangho, Huang Ho, Huangho), Çin'in Yangtze'den sonra ikinci...

Sarin
2 yıl önce

Sarin (NATO'nun adlandırmasına göre rumuzu: GB) bir sinir gazıdır. 1938'de Alman Kimyageri Gerhad Schrader tarafından bulunmuştur. Sarin gazı aşırı zehirli...

Sarin, 1938, 1980, 1988, 1994, Alman, Erime noktası, Halepçe, Irak, Japonya, Kimyasal Savaş
Gümüşali, Sarız
6 yıl önce

Gümüşali, Kayseri ilinin Sarız ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalle, 19. yüzyılın ikinci yarısında Koçgiri bölgesinden, Koçgiri aşireti mensubu Alevi-Kürt...

Gümüşali, Sarız, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Akkışla, Kayseri, Akoluk, Sarız