Sihr-I Helal

Kısaca: Güzel söz manasına gelir. Edebiyatta bir sözün hem kendinden önceki hem de kendinden sonraki sözlerle ilgili olabilecek şekilde kullanılması sanatıdır. Kullanılan bir söz, eğer kendisinden önceki ve sonraki sözlerle ayrı ayrı mana birlikleri meydana getirebiliyorsa, o sözde sihr-i helal sanatı var demektir. Demek oluyor ki sihr-i helal iki ayrı mana birliği meydana getirebilen söz manasına gelmektedir. Örnek: Yer oldu kulağa bang-ı rıhlet dehr bağında Ne durmuşsan temaşa-yı gül-i ruhsa ...devamı ☟

Güzel söz anlamına gelir. Edebiyatta bir sözün hem kendinden önceki hem de kendinden sonraki sözlerle ilgili olabilecek şekilde kullanılması sanatıdır.

Kullanılan bir söz, eğer kendisinden önceki ve sonraki sözlerle ayrı ayrı mana birlikleri meydana getirebiliyorsa, o sözde sihr-i helal sanatı var demektir. Demek oluyor ki sihr-i helal iki ayrı mana birliği meydana getirebilen söz manasına gelmektedir.

Örnek:

Yer oldu kulağa bang-ı rıhlet dehr bağında Ne durmuşsan temaşa-yı gül-i ruhsar yetmez mi

Yukarıdaki beyitte (dehr bağı) ifadesinde sihr-i helal sanatı vardır. Çünkü bu söz hem birinci mısra ile hem de ikinci mısra ile mana bağına sahiptir.

Beyit'in manası:

Dünya bağında kulağa ölüm sesi gelmeye başladı. (Dünya bağında) hala ne bekliyorsun gül yanağın seyri sana yetmiyor mu? Görüldüğü «dünya bağında» ifadesi her iki mısrada anlatılan düşünce ile de ilgilidir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.