Sultan İkinci Tomanbay

Kısaca: Yavuz Sultan Selim, Kahire'nin zabtından sonra karargahını Bürket-ül-hac dan Ridaniye'ye ve oradan da Bulak mevkiine naklettirdi; Kahire'de. henüz tehlike olduğundan orada kalmadı. ...devamı ☟

Yavuz Sultan Selim, Kahire'nin zabtından sonra karargahını Bürket-ül-hac dan Ridaniye'ye ve oradan da Bulak mevkiine naklettirdi; Kahire'de. henüz tehlike olduğundan orada kalmadı. Tomanbay elde edilmemişti; hatta bir gece, yani 27-28 Ocak gecesi (923 Muharreminin beşinci çarşamba gecesi) yatsı namazından sonra onbin kişiyle ansızın padişahın karargahına hücum edip kuşattı, orada şiddetli harp oldu; bu mücadele ertesi günü de devam etti. Maamafih Osmanlılar daha evvel vaziyetten haberdar edildikleri için gafil avlanmadılar; fakat Tomanbay iki gece sonra yani cuma gecesi askeriyle Kahire'ye girerek hendekler kazdırıp barikatlar yaptırdı ve şehirde elde ettiği Osmanlı askerlerini öldürdü. Yunus Paşa yeniçeri kuvvetleriyle Kahire'ye girdi; üç gün üç gece Kahire sokaklarında muharebe oldu; bütün şehir halkı Tomanbay'a yardım ediyor, kadınlar bile iş görüyorlardı. Osmanlılar nihayet bu tehlikeli durumu düzeltmeğe muvaffak oldularsa da kadın kıyafetinde kaçmağa muvaffak olan Tomanbay'ı elde edemediler. Tomanbay yedi kişiyle kaçmıştı; lakin mukavemetten ümidini kesen Memluk beyleri gelip teslim oldular ve afvedildiler; bunlar arasında Canberdi Gazali de vardı. Bu son taarruzda Tomanbay dört bin telafat verdikten başka bir hayli da esir bıraktı; Osmanlı kuvvetlerinden de çok kayıp vardı.

Tomanbay, Said taraflarına kaçıp oradan afvedilmesi hakkında kağıdı geldi ve bir aralık afvolundum diye Kahire'ye yakın gelip oradan Şam yoluyla doğuya kaçmak istediyse de muvaffak olamadı. Kendisine amanname gönderilip iki defa afvedildi; fakat itimat etmiyerek giden hey'et azalarını öldürdü.

Tomanbay'ın ölümü

Tomanbay son defa olarak başına topladığı üç bin kişiyle taliini son defa olarak tecrübeye kalktıysa da muvaffak olamayıp Bu-hayre taraflarına kaçtı ve Şehsuvar oğlu Ali Bey tarafından şiddetle takip olundu. Nil'i geçip kurtulmak istedi ve kendisini suya attı ; fakat derhal kemend atılarak yakalandı (1517 yılı mart sonları) ve divana getirildi; kendisine lazım gelen hürmetin gösterilmesi emrolunarak kapıcılar çadırında tevkif edildi.

Kahire halkı, Tomanbay'ı seviyorlardı; Sultan Selim, kendisinin cesaret ve şecaatini takdir etti; fakat böyle cür'etkar düşmanı arkada bırakmak doğru olmıyacağı için on yedi gün sonra Şehsuvar zade Ali Bey'e teslim edildi; o da vaktiyle Memluk sultanının, babası Şehsuvar'i asmış olduğu Bab-ı Züveyle'de Tomanbay'ı astı; cesedi üç gün ipte kaldı, herkes öldüğünü görüp inandı ve sonra hükümdarlara mahsus merasimle defnolundu. Yavuz Sultan Selim, cenaze namazında bulunarak ruhu için çok para tasadduk etti (13 Nisan 1517 ve 21 Rebiulevvel 923)

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.