Trafik Sigortası

Kısaca: Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (yaygın adıyla Trafik Sigortası), Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yapılması zorunlu olan sigorta. ...devamı ☟

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (yaygın adıyla Trafik Sigortası), Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yapılması zorunlu olan sigorta.

Trafik Sigortası, Türkiye`deki en yaygın sigorta türlerinden biridir. Karayoluna çıkan tüm motorlu araçlar tarafından yaptırılması zorunludu. Polis kontrollerinde araçlarda bulunması beklenen belgelerden biri, Trafik Sigortası poliçesidir.

Trafik Sigortası bir sorumluluk sigortasıdır ve karayolunda seyreden araçların üçüncü şahıslara vereceği maddi ve bedeni zararları karşılar. Aracı işleten kişinin kendi aracına veya kendi kendisine vereceği zararları karşılamaz, Kasko sigortasının yerine geçmez. Trafik sigortası, manevi tazminat taleplerini de karşılamaz.

Trafik Sigortasında sigortalı kişi, Karayolları Trafik Kanunundaki tanım uyarınca ``işleten``dir. Türk hukukunda ``aracın işleteni`` araç sahibi olabileceği gibi uzun süreli kiralama yapan kişi gibi araç üzerinde önemli menfaati olan başka bir kişi de olabilir. İşleten kişi olan sigortalının adı poliçe üzerinde belirtilir.

Trafik sigortası, zorunlu tarifeye bağlıdır. Teminat sınırı ve primi Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir ve yayımlanır. Prim, aracın türü (otomobil, motorsiklet, otobüs, vs.), ticari olup olmaması, kayıtlı olduğu il gibi bazı etkenlere bağlı olarak değişir. Normalde bir yıl süreyle düzenlenir, primi peşin ödenir. Trafik sigortası poliçesi, aynı zamanda makbuz yerine geçer. Trafik poliçesi ile birlikte verilmesi gereken trafik pulları, poliçenin sahte olmadığını gösteren kanıtlardan biridir, arabanın camına yapıştırılması zorunlu değildir.

Sigortalanan dönemde meydana gelen hasarlar, bir sonraki yıl ödenecek primi etkileyecektir. Hasar meydana gelmemesi durumunda, bir sonraki dönem sigortasına ``hasarsızlık indirimi`` uygulanır. Bu indirim yıldan yıla artar. Buna karşılık, hasar meydana gelmesi halinde, ``hasarlılık sürprimi`` uygulanır. Hasarsızlık ve hasarlılık bilgileri, Tramer adlı kuruluşun veri bankasında tutulmaktadır. Sigorta şirketleri, Trafik poliçesi düzenlerken Tramer veritabanını kontrol ettiklerinden, önceki poliçenin farklı bir sigorta şirketinden düzenlenmiş olması halinde dahi hasarsızlık bilgileri aynı kalmaktadır. Hasarsızlık indirimi, sigortalı aracı değil, aracı işleten kişiyi takip eder.

Linkler



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.