Tukan

Familyası: Tukangiller (Rhamphastidae). Yaşadığı yerler: Güney Amerika’nın tropikal ormanlarında. Özellikleri: Büyük gagası, güçlü ayakları, kısa ve yuvarlanmış kanatları vardır. Başlıca besinleri meyvelerdir. Çeşitleri: 37 türü bilinmektedir.

TUKAN (almanca) türkçe anlamı

1. i. tukan (m)

Tukan (almanca) ingilizcesi

1. (der) n. toucan
tropical fruit-eating bird with brightly colored plumage,

TUKAN (türkçe) ingilizcesi

2. [Tukan (der) ]n. toucan
3. tropical fruit-eating bird with brightly colored plumage
4. n. toucan,

Tukan (almanca) fransızcası

1. n. toucan (m)

TUKAN (türkçe) almancası

1. n. Tukan
Familyası: Tukangiller (Rhamphastidae). Yaşadığı yerler: Güney Amerika’nın tropikal ormanlarında. Özellikleri: Büyük gagası, güçlü ayakları, kısa ve yuvarlanmış kanatları vardır. Başlıca besinleri meyvelerdir. Çeşitleri: 37 türü bilinmektedir.

Tukangiller âilesinden büyük gagalı bir kuş. Meksika’nın güneyinden Arjantin’in kuzeyine kadar uzanan bölgenin tropik ormanlarında bulunurlar. 37 kadar tukan çeşidi vardır. Boyları 30-60 cm arasında değişir. Bunlar anormal derecede büyük gagaları ile meşhurdur. Gagaları güçlü fakat çok hafiftir. Gaga ve kendileri, kırmızı, sarı, mavi ve siyah renklerle parlak bir görünüm içerisindedirler. Renk bakımından iki cins de birbirine benzer. Bâzılarının gerdanlarında turuncu tüyler vardır. Kadın eşyâsında süs olarak kullanılır. 15 cm uzunlukta ve 5 cm enindeki gaganın iç kenarları kertikli olup, meyveleri ezmeye yarar. Sürü hâlinde bir muz veya portakal bahçesine konarlarsa, kısa zamanda bahçeyi mahvederler. Esas besinleri meyve olmakla berâber, büyük böcekleri, küçük sürüngen ve öbür kuşların yumurta ve yavrularını da yerler.

Uçmayı pek sevmezler. Uçarken havayı kanatları ile döverler. Kısa ve yuvarlanmış kanatları, nispeten uzun kuyrukları vardır. Ayakları kısa ve güçlüdür. Ayak parmaklarının ikisi ileri, ikisi geriye dönüktür. Çıkardıkları “tukomo” çığlığından dolayı Tupi dilinde “tukan” veya “tuko” adı ile anılırlar. Yüksek ağaçlardaki oyuklarda yuva yaparlar. Dişi 2-4 adet beyaz yumurta yumurtlar. Dişi ve erkek sırayla kuluçkaya yatar. Yumurtadan çıkan tüysüz yavrular hem anne, hem baba tarafından beslenirler. 6-7 hafta sonra yuvayı terk ederler.

Ağaç dallarına sürü hâlinde dizilip gagalarını hep birlikte havaya dikerek çeşitli sesler çıkarırlar. Bu davranışlarından dolayı bâzı bölgelerde bunlara “vâiz kuşları” da denir. Kolayca ehlîleşebilirler.
Önceki Paylaşımlar