Şenyurt, Perşembe

Diğer anlamı|Şenyurt Perşembe ilçesinin 7 km güneyinde bulunan köy. İlçeye olan uzaklığı 7 km olmasına karşın bazı yerlerinden deniz görünmektedir. Ayrıca Şenyurt köyü eski Anaç köyünden ayrılarak farklı bir muhtarlık olmuştur.

Şenyurt köyü eğiminden ve bol yağışından dolayı Türkiye`nin fındık üretiminde önemli bir yere sahiptir.

Geçim kaynakları

Köyde tarımla birlikte hayvancılıkta önemli bir yere sahiptir. Tarımsal ürün olarak:Fındık,ceviz,elma,armut,üzüm,çilek,kiraz,vişne ve bazı sebzeler üretilir. Şenyurt Köyü; Perşembe ilçesi Anaç köyüne bağlı bir mahalle iken, 1965 yılında köyün ileri gelenlerinin Perşembe İlçesi Kaymakamlığına dilekçe ile müracaatı ve bu müracaat üzerine Ordu Valiliğinin ilgili kararı ile kurulmuştur. Yapılan ilk seçimde Muhtarlığa Haliç oğullarından Dursun HAL Muhtar olarak seçilmiştir.

Şenyurt Köyü`nün doğusunda Saray Köyü, batısında Anaç ve Polatlı köyü, Kuzeyinde Perşenbe İlçesi Dereiçi Mahallesi, Güneyinde ise Soğukpınar ve Ekinciler köyleri vardır. Köyün ilçeye uzaklığı 6 km olup, köyün en uzak mahallesi olan Bakaçoğlu ve Karabayız Mahalelerine uzaklığı 18 km. dir. Köy yolunun 4 km.si asfalt olup kalanı çakıl kaplamadır.

Köyün nüfusu 2000 yılı Genel Nüfus sayımına göre 416 olup, yazları bu nüfus 4 - 5 katına çıkmaktadır. Mahalle sayısı 11 olup, hane sayısı 180 dir.Köyün 2 adet camisi vardır. Biri Orta Camii, diğeri ise Herek Camisidir. Köyün ekserisi İstanbul ilinde çalışmaktadır.

Köyde kışları yoğun kar yağdığından yolların kapanması nedeniyle, hemen her köylünün Perşembe ilçesinde bir evi mutlaka vardır. Köyün ekonomik yapısı ise tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Tarım deyince akla Fındık Tarımı gelmektedir. Bundan başka son yıllarda iyice azalan mısır, patates,fasulye, çilek ve diğer sebze çeşitleri de vardır.Son dönemlerde Kivi üretimine ağırlık verilmeye başlanılmıştır.


Köyün tarihi ve Turistik yerleri, Karabayız Tepesi Kilise Kıranındaki Kilise`dir.Pontus Rumlarından kalmış olup yıkık harabe halindedir. Yine Herek Mahallesinin sırtlarından (kovancu Tepesinden ) tüm köyler görülebilmektedir.

Küçük dereler mevcut olup yukarı kısımlarında kırmızı benekli doğal alabalık bulunmakta, aşağı kısımlarında ise kara balık (bir tür sazan) ve bıyıklı sarı balık bulunmaktadır

Köyde bundan başka Çağlayan da vardır. Ve kışın suların çok olduğunda görülmeye değer bir görüntüsü vardır. Yine bundan başka “ Dipsiz “ isimli gölü meşhurdur. Burası yazları gençlerle dolup taşmaktadır.

Yine Topal Murat oğlu Kazım Odabaşı`nın bahçesinden çıkmakta olan ve şifalı olarak bildirilen kaplıca suyu bulunmakta olup, kışın soğunda burada banyo yapılabilmektedir. Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

Nüfus

Köyün nüfüsü 700 dür.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.