Çizgili çakal

Çizgili çakal (Canis adustus), köpekgiller (Canidae) familyasından sadece Afrika kıtasında bulunan bir çakal türü.

Çizgili çakal

Taksokutu | renk = lightgreen | ad = Çizgili çakal | resim = | statü = LC | trend = | alem = Animalia (<small>Hayvanlar</small>) | şube = Chordata (<small>Kordalılar</small>) | sınıf = Mammalia (<small>Memeliler</small>) | takım = Carnivora (<small>Etçiller</small>) | alttakım = Caniformia (<small>Köpeğimsiler</small>) | familya = Canidae (<small>Köpekgiller</small>) | oymak = Canini (<small>Asıl köpekler</small>) | cins = Canis | tür= C. adustus | ikili_ad = Canis adustus | ikili_ad_yazar = (Sundevall, 1847)

Çizgili çakal (``Canis adustus``), köpekgiller (Canidae) familyasından sadece Afrika kıtasında bulunan bir çakal türü.

Özellikleri

Çizgili çakalın uzunluğu 65 cm, boyu 45 cm ve ağırlığı 8-12 kg olur. Dişilerin ve erkeklerin ölçüleri aynı olur, ama erkekler daima biraz daha ağır olurlar. Tüyleri kahverengi-gri bir tondur ve yanlarında hafif çizgisi vardır.

Yaşam alanı

Çizgili çakal sadece Afrika kıtasında, sahel çölünün güneyinde bulunur. Tamamen açık alanlarda pek görülmez. Yeterince saklanma imkanları bulduğu, ama ormanlık olmayan bölgeleri tercih eder. Afrika`nın doğusunda hatta 2700 m yükseklikte yaşadığı görülmüştür.

Yaşam şekli

Çizgili çakallar bir ömür boyu süren bir "evlilik" içinde yaşarlar. Her çift birlikte kendilerine ait bölgeyi savunur. Ama geceleri ava çıktıklarında çift olarak değil, yalnız başlarına av yaparlar ve tek bir gecede 15-20 kilometre gezerler.

Beslenme

Beslenmelerinin en büyük bölümü etden değil, bitkisel maddelerden oluşur. Tabiki etde yerler ama fazla aramazlar. Özellikle 4 meyve türünü çok severler: Mobola eriği (``Parinari curatellifolia``), çukulata böğürtleni (``Vitex payos``), Natal inciri (``Ficus natalensis``) ve su böğürtleni (``Syzigium guineense``). Buna rağmen çizgili çakal, bir tavşanın büyüklüğüne kadar varan küçük memelileri avlarken becerikli bir avcı olduğunu da gösterir. Böcekleride severek yer ve ayrıca az miktarda leş ile de beslenir.

Üreme

Üreme zamanları Haziran ile Eylül ayları arasında, yani Güney Yarıküre`nin ilkbaharındadır. Yaklaşık iki ay süren bir gebelikten sonra dişi çakal, yerin içine kazılmış bir mağarada 4-6 yavru dünyaya getirir. Hem anne, hem baba çakal 11 ay boyunca yavruların bakımı ile ilgilenirler. Çizgili çakalların ömürü 12 yıl`a kadar varabilir.

Dış bağlantılar

commons-ufak|Canis adustus species-ufak|Canis adustus



Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara

Yanıtlar