şah kartal

Şah kartal (Aquila heliaca), atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir kartal türü.

Şah kartal

Taksokutu | renk = lightblue | ad = Şah kartal | resim = Impeagle.JPG | statü = VU | alem = Animalia (<small>Hayvanlar</small>) | şube = Chordata (<small>Kordalılar</small>) | sınıf = Aves (<small>Kuşlar</small>) | takım = Falconiformes <br />(<small>Gündüz yırtıcıları</small>) | familya = Accipitridae (<small>Atmacagiller</small>) | altfamilya = Buteoninae (<small>Şahinler</small>) | cins = Aquila | tür = A. heliaca | ikili_ad = Aquila heliaca | ikili_ad_yazar = Savigny, 1809 | altbaşlık = Sinonim | açıklama = ``Aquila heliacea heliacea``



Şah kartal (``Aquila heliaca``), atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir kartal türü.

Özellikler

Kaya kartalına çok benzerler, ama biraz daha küçüktürler ve onlar kadar güçlü değildirler. Boyları 80 cm, kanat açıklıkları 200 cmdir.

Davranış

Yuva başka ağaçlarla kuşatılmamış bir ağaca yapılır ve burdan çevreyi görebilirler. Yuva ağaç dalları, ot ve tüylerle döşenir. Mart veya Nisan`da dişiler, iki veya üç yumurta bırakırlar. 45 gün sonra yavrular yumurtadan çıkarlar. Çoğunlukla bir sincap türü olan susliks ile beslenir ve ayrıca diğer kemirgenleri, ağaçsansarlarını, tilkileri ve kuşlarıda tüketebilirler.

Yayılış

Güney doğu avrupa, batı ve orta asyada dağılım gösterirler. Göçmendirler. Kışı Hindistan, Çin ve Afrika`da geçirirler. Avrupa`da soyu tükenme tehlikesindedir. Daha önce yayılış alanlarından olan Macaristan ve Avusturya`nın büyük kısmında artık görülmemektedirler. Macaristan`da yuva yapan nüfus 70-80 çift kadardır. Küçük ormanları tercih ederler. Diğer kartallardan farklı olarak dağlar, büyük ormanlar ve ağaçsız bozkırlarda yaşayamazlar. kuş-taslak

<br clear="all">

Dış bağlantılar

commons-ufak|Aquila heliacea species-ufak|Aquila heliacea

Kaynaklar

Vikipedi

şah kartal

Türkçe şah kartal kelimelerinin Almanca karşılığı.
n. Königsadler

İlgili konuları ara

Yanıtlar