57. Cumhuriyet Hükümeti

Kısaca: Türkiye Cumhuriyeti 57. Hükümeti, 5. Ecevit Hükümeti (28 Mayıs1999 - 18 Kasım 2002) ...devamı ☟

Türkiye Cumhuriyeti 57. Hükümeti, 5. Ecevit Hükümeti (28 Mayıs1999 - 18 Kasım 2002)

DSP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Bülent Ecevit`in Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 3 Mayıs 1999 tarihinde görevlendirilerek MHP ve ANAP ile kurduğu koalisyon hükümeti.

28 Mayıs 1999 tarihinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından onaylanan hükümet, 9 Haziran 1999 tarihinde TBMM`den güvenoyu aldı.

Kuruluş

18 Nisan 1999 seçimlerinden 1. parti olarak çıkan DSP tek başına Hükümet kuracak çoğunluğa sahip olmadığı için koalisyon kurma zorunluluğu doğmuştur. En fazla sandalyeye sahip partinin genel başkanı sıfatı ile 3 Mayıs 1999 Cumhurbaşkanı`ndan Hükümeti kurma görevi alan Bülent Ecevit MHP ve ANAP ile görüşmelerde bulunarak bir koalisyon Hükümeti kurma girişimlerine başlamıştır.

DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, ikinci parti MHP`nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve dördüncü parti ANAP`ın Genel Başkanı Mesut Yılmaz arasında 28 Mayıs 1999 tarihinde imzalanan 57. Cumhuriyet Hükümeti Koalisyon Protokolu ile 57. Hükümet`i kurulmuştur.

Bu koalisyonun en önemli özelliği ise bir araya gelmesi tahmin bile edilmeyen DSP ile MHP`nin ilk kez bir koalisyon kurmasıdır. VikiKaynak|57. Cumhuriyet Hükümeti Koalisyon Protokolu Koalisyon Protokolünde;

``Milletimiz, bu tercihi ile, siyasi hayatımıza istikrarsızlık, çatışma ve kutuplaşma yerine, hoşgörü, uzlaşma ve işbirliği ortamının hakim olarak ülke sorunlarına istikrar içinde çözüm üretilmesini arzuladığını göstermiştir. Bu anlayıştan yola çıkan Demokratik Sol Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve Anavatan Partisi, 57. Cumhuriyet Hükümeti`ni oluşturmak suretiyle, ülke sorunlarına çözüm üretme görev ve sorumluluğunu birlikte üstlenerek bir a€˜uzlaşma ve atılım hükümeti` olarak çalışmaya karar vermişlerdir`` denilmiştir.


İcraatlar

AB`ye uyum sürecinde uyum paketlerinin ilk üçü çıkarılmıştır. Türk Medeni Kanunu yeniden ele alınmış ve çıkarılmıştır.

Tarım Bakanlığı`nca, Türk tarım ve hayvancılığı için bir dönüm noktası olarak gösterilen, biyoteknoloji alanında hayvancılığa büyük bir yol katettirecek olan ``Embriyo transferi`` çalışması Çukurova Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü tarafından başlatılmıştır.

Yine Tarım Bakanlığı`nca ``Ulusal Çiftçi Kayıt Sistemi`` kurulmuş ve tarmsal veritabanı oluşturulmıştur.

IMF ve Dünya Bankası`nın tarım sektörü için dayattıklarını harfiyen uygulamıştır.

TC 57. Hükümet Şablon:TChükümetleri politika-taslak

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.